Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου στη Νέα Δημοκρατία

Μία ανάσα από το δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εσωτερικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της, οι δύο μονομάχοι της ηγεσίας βρίσκονται σε ...
.... κατάσταση κόκκινου συναγερμού, πληθαίνοντας τις παρεμβάσεις τους.

Με τη διαφορά των σχεδόν ένδεκα εκατοστιαίων μονάδων να μετατρέπει σε…ντέρμπι την κάλπη της 10ης Ιανουαρίου, ο τέως πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται στα δύο κουλουάρ της γαλάζιας κούρσας, διευρύνοντας τον κύκλο της εκστρατείας τους, με τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις επαφές με τους ψηφοφόρους της παράταξης να ξεκινούν από τη διαφορετική οπτική τους όσον αφορά στη νέα εικόνα της λεωφόρου Συγγρού, η οποία ήδη έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου.

Το σαφέστατο μήνυμα της ενότητας, που έστειλαν τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνει το ουσιαστικό κάλεσμα των Νεοδημοκρατών για μία πιο δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στον πρωθυπουργό και την Κουμουνδούρου, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, όπου νομοσχέδια-φωτιά βρίσκονται ήδη στον ορίζοντα της Ολομέλειας, με το κριτήριο της κυβερνησιμότητας, ποιος δηλαδή από τους δύο υποψήφιους μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας ισχυρή προοπτική επικράτησης στις επόμενες εκλογές, να αποτελεί ένα από τα σημεία-κλειδιά του αποτελέσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Τα σημεία της "νίκης"

Στο ενδοοικογενειακό δια ταύτα, πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών στην αξιωματική αντιπολίτευση θα καθοριστεί από δύο παράγοντες;
Ο πρώτος σχετίζεται με το πόσοι από τους περίπου 400.000 ψηφοφόρους του πρώτου γύρου θα επιλέξουν να τοποθετηθούν και στο δεύτερο, με την αποχή να ευνοεί, εκ των πραγμάτων, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος και προηγείται με 45.000 ψήφους του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο δεύτερος σχετίζεται με το που θα κατευθυνθούν τελικά οι ψήφοι του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του βουλευτή και πρώην υπουργού, Αδώνιδος Γεωργιάδη, που φτάνουν τις 128.000, με τις περιφέρειες της Β΄ Αθήνας (όπου πολιτεύονται παραδοσιακά οι υποψήφιοι πρόεδροι) και της Μακεδονίας να αποτελούν το…κλειδί, που θα αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό το νέο αρχηγό της παράταξης.

Στο στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν πως η διαφορά του πρώτου γύρου, αυτή δηλαδή των ένδεκα εκατοστιαίων μονάδων και των 45.000 ψήφων, είναι απολύτως αναστρέψιμη και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το δεύτερο γύρο. Ο ίδιος ο βουλευτής, που εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή του πρώτου γύρου, πραγματοποιώντας, σύμφωνα με πολλά στελέχη, μία άκρως δομημένη προεκλογική εκστρατεία, έχει ήδη θέσει επί τάπητος το διακύβευμα της 10ης Ιανουαρίου, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να βγάλει από το κάδρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης το δίπολο Καραμανλικών-Μητσοτακικών και να παίξει στο προνομιακό για αυτόν τερέν της διεύρυνσης του κόμματος.

"Όποιος ψηφίζει Κυριάκο, παίρνει Κυριάκο. Πιστεύω ότι είμαι κατάλληλος να δώσω ένα τέλος στην εποχή των βαρωνιών, όπου το σημείο αναφοράς ενός στελέχους ήταν η σχέση με τους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης. Ένα σύγχρονο κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση τον διαχωρισμό σε Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς και Καραμανλικούς. Είναι διαχωρισμός που ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και δεν μπορούμε να τον κουβαλάμε πλέον.

Άλλωστε αυτές οι αναφορές είναι κενές περιεχομένου πλέον", διαμηνύει, σε κάθε ευκαιρία, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που καθημερινά ανεβάζει τον τόνο της αντιπολιτευτικής τακτικής του έναντι της συγκυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου και ήδη έχει καταθέσει σχέδιο "111 ημερών" στο τέλος του οποίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι έτοιμη να αναλάβει, εκ νέου, τη διακυβέρνηση της χώρας.

Συνέχεια ..... Capital.gr - του Δημήτρη Γκάτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: