Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Νέα Δημοκρατία | Καμία συναίνεση στην καταστροφή

Στη σκληρή, όπως αναμενόταν, γραμμή τής απόρριψης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό καταλήγει η Νέα Δημοκρατία, στον ...
... απόηχο της χθεσινής ενημέρωσης της ηγεσίας του κόμματος από τον υπουργό Εργασίας. Παρά τους χαμηλούς τόνους του προεδρεύοντος του κόμματος Γ. Πλακιωτάκη αμέσως μετά τη συνάντηση, η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. Βασ. Οικονόμου (παρών στη χθεσινή συνάντηση μαζί με τον πρ. υπουργό Γ. Βρούτση) δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία:
«Η Ν.Δ. δεν θα συναινέσει σ’ αυτήν την καταστροφική πορεία για τον λαό μας και την πατρίδα μας». Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Κατρούγκαλος δεν έθεσε ευθέως θέμα στήριξης των προτάσεων από τη Ν.Δ., η κατά παραγγελία Αλ. Τσίπρα πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας προκάλεσε προβληματισμό στα στελέχη της Συγγρού. Και τούτο, διότι ερμηνεύτηκε ως κίνηση με στόχο να εγκλωβιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα σχέδιο που και απόρροια των κυβερνητικών λαθών του προηγούμενου έτους είναι και τη συμφωνία του κουαρτέτου των πιστωτών δεν έχει. Τελική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν, σύμφωνα με στελέχη της Συγγρού, είτε η Ν.Δ. να παράσχει στήριξη αναλαμβάνοντας μερίδιο από το πολιτικό κόστος του ασφαλιστικού είτε, αρνούμενη, να κατηγορηθεί για αποδυνάμωση της εθνικής θέσης και, τελικά, για στήριξη των θέσεων των πιστωτών.

Ο κ. Γ. Πλακιωτάκης, πάντως, με αφορμή ερώτηση εάν όσα παρουσίασε χθες ο κ. Γ. Κατρούγκαλος συμπίπτουν με όσα είχε πει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο κ. Αλ. Τσίπρας, έσπευσε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό: «Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. 
Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι μια συναίνεση στο λάθος. Η Ν.Δ. διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων. 
Ομως, ο κ. Τσίπρας τι ψάχνει; Ο κ. Τσίπρας ψάχνει ουσιαστικά μια υιοθέτηση των δικών του απόψεων από όλα τα πολιτικά κόμματα... αυτό δεν είναι εφικτό». Παρά τους ψιθύρους λόγω και της εν εξελίξει εσωκομματικής διαμάχης, η γραμμή μη υπερψήφισης του ασφαλιστικού της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ισχυρή και ενιαία στο εσωτερικό της Ν.Δ. 
Σε αυτή τη λογική κινούνται οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία, Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς και το επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ αρνητικός εμφανίζεται, σε συνομιλητές του, και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, εκτιμώντας ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει με ίδιες δυνάμεις να περάσει όλα τα δύσκολα μέτρα και πάντως ότι δεν θα πρέπει να είναι η Ν.Δ. που θα δώσει χείρα βοηθείας.
 Η κριτική της Ν.Δ. δεν αφορά μόνον την εισπρακτική λογική του νομοσχεδίου (υφαρπαγή των αποθεματικών από τα επικουρικά, αυξήσεις εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, κόψιμο κύριων συντάξεων των νέων συνταξιούχων αλλά και μετάθεση των περικοπών των υφιστάμενων κυρίων συντάξεων για το 2017) αλλά και στη δομή του, καθώς η Ν.Δ. επιμένει στη λογική των τριών Ταμείων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) και όχι στη λογική του ενός Ταμείου, στο οποίο επέμενε ήδη από το 2014 η τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: