Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταστροφή του κόσμου είναι ορατή και μετρήσιμη.

Η μεταστροφή του κόσμου είναι ορατή και μετρήσιμη. Και μάλιστα καταγράφηκε, χωρίς όμως και να δημοσιοποιηθεί, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, σε ...
... δημοσκόπηση γνωστής και κατά κανόνα έγκυρης εταιρείας.
Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα σε εκτίμηση εκλογικής επιρροής ξεπερνάει τις 5 μονάδες. Και πρώτο κόμμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται να χάνει 10 μονάδες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά η Ν.Δ. με ποσοστό στην περιοχή του 30%. 
Η δυσαρέσκεια του κόσμου για την κυβέρνηση είναι μεγάλη, καθώς σχεδόν το 80% των πολιτών θεωρεί λάθος την πολιτική που ακολουθείται, ενώ το 60% ότι το 2016 η κατάσταση θα χειροτερέψει. 
Και άλλες εταιρείες πραγματοποιούν έρευνες εν όψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αλλαγής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν και αυτές καταγράφουν τη μεταστροφή του κλίματος, πόσο επηρέασε η εκλογή Μητσοτάκη και αν η Ν.Δ. αποκτά προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι το Μαξίμου ανησυχεί από το κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς ενδέχεται να επηρεαστούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να μην περάσουν τα μέτρα. Μέχρι πρότινος, και επειδή δεν υπήρχαν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι οι διαφωνίες θα ήταν μικρές και οπωσδήποτε διαχειρίσιμες. 
Τώρα, αρκετοί βουλευτές το ξανασκέφτονται. Και όσο το κοινωνικό κλίμα θα φορτίζεται, άλλο τόσο θα μεγαλώνει και ο αριθμός αυτών που πιθανώς θα αρνηθούν να δώσουν ψήφο στα επίμαχα νομοσχέδια.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η σπίθα που θα βάλει τη φωτιά στον Κάμπο να είναι οι δημοσκοπήσεις, αρχής γενομένης από αυτό το Σαββατοκύριακο, που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση (η δημοσκόπηση της Alco για το «ΘΕΜΑ» δείχνει προβάδισμα της Ν.Δ. κατά 3,3 μονάδες, ενώ της Metron Analysis 3,7 % διαφορά). 
Με τη δημοσκοπική ανατροπή στα πολιτικο-εκλογικά δεδομένα θα πρέπει να θεωρήσουμε περίπου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς μέχρι τώρα και μεταξύ άλλων ηγεμονεύει επειδή απουσιάζει μια σοβαρή εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης. 
Εάν η εκλογή Μητσοτάκη ενισχύσει, όπως αναμένεται, την εικόνα της Ν.Δ. ως εναλλακτικής στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε αφενός οι δανειστές θα γίνουν πιο σκληροί έναντι της κυβέρνησης, αφετέρου οι εγχώριες ελίτ, που εξ ανάγκης -λόγω απουσίας αξιόπιστης αντιπολίτευσης- είχαν αποδεχτεί ότι θα (συμ)πορευτούν με την κυβέρνηση, τώρα δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να συνδράμουν τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Είναι πολύ πιθανό να ενισχύσουν τον Μητσοτάκη και η πολιτική ζωή να πολωθεί μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των ενδιάμεσων μικρών και μετριοπαθών κομμάτων του Κέντρου, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. 
Ο νέος διπολισμός μπορεί να οδηγήσει και σε μια νέα εκδοχή δικομματισμού, όπου θα επιχειρηθεί από τη μια να αθροιστούν οι «λαϊκιστές» της Αριστεράς και από την άλλη οι «μεταρρυθμιστές» της Δεξιάς, από τη μια οι θιασώτες του δημοσίου τομέα και του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία και από την άλλη οι υπέρμαχοι του ιδιωτικού τομέα και της κυριαρχίας των αγορών. 
Από τη μια ο Τσίπρας με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ και στον ριζοσπαστικό Νότο της Ευρώπης και από την άλλη ο Μητσοτάκης με τη Γερμανία και τη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δεξιά στο πλευρό του. 
Αυτή θα είναι και η μελλοντική σύγκρουση και γι’ αυτή αρχίζουν να προετοιμάζονται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μετά από τουλάχιστον έξι μήνες απουσίας αρχηγού αποκτά ηγεσία με ορίζοντα πέραν της τετραετίας και με δυνατότητα διεμβολισμού του εκσυγχρονιστικο-φιλελεύθερου τμήματος του Κέντρου, το οποίο τη δεκαετία του 1990 εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης.

Νίκος Φελέκης // Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

5 μοναδες είναι που λιγες για την καταστροφή που φερανε οι αριστεροι στη χωρα. Που να μεινουν και στην εξουσια αλλα 3 χρονια, θα ισωπεδοθουν τα παντα. Όπως ολοι οι αριστεροι τυπου συριζα, κκε, λαε είναι πολύ καλοι στην θεωρια αλλα αλλοιμονο μας όταν πιανουν την πραγματικη οικονομια στα χερια τους. Καταποντιση και εξω από την βουλη τωρα.

ΦΑΛΑΓΓΙΤΗΣ είπε...

ΈΝΝΟΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ.

ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΛΛΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΠΙΦΕΡΟΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΑΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ- ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΗΤΑΝ ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΈΓΧΕΤΑΙ.

ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΤΙΤΑΝΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ, ΤΟΥ ΑΑΔΜ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ (ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ 15% ΣΕ ΨΗΦΟΥΣ) ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ 5%, ΑΠΟΜΑΚΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ ΛΑΚΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ, ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΥΠΟΜΟΝΗ, ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.