Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Νέο τοπίο δημιουργεί η εκλογή Κυριάκου στη ΝΔ

Νέο τοπίο δημιουργεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με τα υπόλοιπα κόμματα να αναπροσαρμόζουν από ...
.... σήμερα κιόλας την τακτική τους.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιτεθεί το επόμενο διάστημα με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί με αιχμή τη «νεοφιλελεύθερη» - όπως τη χαρακτηρίζει- πολιτική και ιδεολογία του νέου προέδρου της ΝΔ.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι σαφές πως θα ανασύρει παλαιότερες κατηγορίες κατά του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και θα χρησιμοποιήσει το χαρτί του εκλογικού νόμου προκειμένου να ενισχύσει φυγόκεντρες τάσεις στη Συγγρού.

Ωστόσο, η ηγεσία της κυβέρνησης κατανοεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος στην πορεία, καθώς διαθέτει τις προϋποθέσεις να ανανεώσει πλήρως τη ΝΔ, να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό, διεμβολίζοντας την κεντροαριστερά (έστω και με κινδύνους διαρροών προς τα δεξιά του), ενώ διαθέτει και ισχυρά στηρίγματα στο εξωτερικό. Επιπλέον είναι κοινωνικά φιλελεύθερος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την εκλογή του Κυριάκου, πάντως, δείχνει να αντιμετωπίζει το Ποτάμι, όπου υπάρχουν στελέχη που έχουν «ανοιχτή γραμμή» με την οικογένεια Μητσοτάκη, όπως η Αντιγόνη Λυμπεράκη και τα στελέχη της Δράσης, ενώ υπάρχει ένας τουλάχιστον βουλευτής που έχει φλερτάρει ανοιχτά με τον νέο αρχηγό της ΝΔ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που αναμένεται στην πορεία να δεχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και πρόταση συνεργασίας από τη νέα ηγεσία της Συγγρού, ενόψει του Συνεδρίου του κόμματός του θα πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις για τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του κόμματός του. Το χθεσινό sms του Στ. Θεοδωράκη προς τον Κ. Μητσοτάκη άλλωστε είναι ενδεικτικό του κλίματος: «Μπράβο σου. Ελπίζω να καταφέρεις να στρέψεις το καράβι της ΝΔ σε προοδευτικές όχθες»!

Σημαντικές εκτιμάται ότι θα είναι και οι πιέσεις που θα δεχθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ). Η δημιουργία μιας «υγειονομικής ζώνης» προς τα δεξιά είναι πλέον ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη, με τη Φώφη Γεννηματά να προετοιμάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ δίνει και τυπικά τέλος στα σενάρια περί ίδρυσης νέου «ευρωπαϊκού κόμματος», στο οποίο έως πρόσφατα ήλπιζε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, έχει και σημαντικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ: Καταγράφει μια σημαντική ήττα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θέτει στο περιθώριο τη γενιά των έως τώρα δελφίνων και φέρνει στο προσκήνιο μια νέα γενιά στελεχών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: