Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Γιατί Κυριάκο Μητσοτάκη;Γιατί είναι καταλληλότερος!

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου οι 400 και πλέον χιλιάδες Έλληνες που αποδεχθήκαμε τις ιδρυτικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας προ τριών εβδομάδων, εκλέγουμε τον ...
.. αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον υποψήφιο Πρωθυπουργό της χώρας.
Είναι σημαντικό μπροστά σε αυτή τη μικρή απόφαση που έχει μπροστά του κάθε ψηφοφόρος της ΝΔ να εφαρμόσει τα σωστά κριτήρια. Η πικρή εμπειρία που βιώνουμε ως πολίτες από τον πρώτο χρόνο Σύριζα απέδειξε ότι ο "άλλος δρόμος" που μας είπαν ήταν ένα μεγάλο ψέμα, ότι τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν κι άλλο, ότι άνθρωποι χωρίς τεχνοκρατική κατάρτιση είναι ακατάλληλοι για υψηλές κυβερνητικές θέσεις, ότι μία καλή ή μία κακή συμφωνία με τις Βρυξέλλες κρίνει τη ζωή του κάθε πολίτη στο εσωτερικό. 
Με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου διδαχθήκαμε επιπλέον ότι ο κόσμος περιμένει ριζική ανανέωση από τη Νέα Δημοκρατία αλλιώς δεν θα την εμπιστευτεί εύκολα παρά τη σωρευμένη δυσαρέσκεια σήμερα.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κουρασμένο πολιτικό κόμμα που χρειάζεται ριζική ανανέωση, όχι ως ευχή αλλά ως μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα απαλλάξει το κόμμα από τις παθογένειες του παρελθόντος, θα το εκσυγχρονίσει αλλά και θα προετοιμάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα της χώρας, αναδεικνύοντας στελέχη στη βάση του βιογραφικού και όχι της αυλής του αρχηγού. 
Η φετινή εμπειρία μας έδειξε πόσο τραγικές είναι οι συνέπειες αν το κόμμα που καταλαμβάνει την εξουσία δεν έχει τεκμηριωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για τους βασικούς τομείς της πολιτικής και αξιόλογα στελέχη με ένσημα και επιτυχίες στο βιογραφικό τους για να το εφαρμόσουν. Δεν έχουμε λοιπόν κανέναν περιθώριο να ξανά-αποτύχουμε. Αρκεί να μάθουμε από αυτό που πάθαμε φέτος.
Πράγματι τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης είναι άνθρωποι που μόνο καλό λόγο έχεις να πεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ψηφίζουμε αυτόν που μας φαίνεται πιο συμπαθής ή αυτόν που τα λέει καλύτερα. Αν συμφωνείτε με τα κριτήρια που βάλαμε παραπάνω ως προς το ποιό είναι το πρόβλημα σήμερα και πώς θα έρθει η λύση του τότε ανάμεσα στους δύο αναζητείστε τον καταλληλότερο για το ρόλο του αρχηγού. 
Ο επόμενος αρχηγός της αντιπολίτευσης και υποψήφιος Πρωθυπουργός πρέπει να μπορεί να εκπροσωπεί στο εξωτερικό μιλώντας τις ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα την αγγλική στην οποία γίνονται οι συζητήσεις και διαμορφώνονται οι  τελικές αποφάσεις. Επίσης, πρέπει να έχει την τεχνοκρατική κατάρτιση για να μπορεί να συνεννοηθεί με την Ευρώπη και τους θεσμούς. Πρέπει να αξιοποιήσει εμπειρίες με τα καλύτερα μέτρα ως προς την αποτελεσματικότητα που εφαρμόζονται στις πετυχημένες χώρες του κόσμου. Μέσα στη Βουλή να τοποθετείται με τεκμηρίωση και όχι με λαϊκισμό μπροστά στις παλινωδίες των κυβερνώντων. 
Πρέπει να έχει την τεχνοκρατική κατάρτιση για να προετοιμάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα στη λεπτομέρειά του ώστε να μην την πατήσουμε για άλλη μία φορά. Γιατί πλέον μάθαμε καλά ότι για να μην υπάρξει Μνημόνιο 4 θα πρέπει το Μνημόνιο 3 να πετύχει. Ταυτόχρονα όμως εκτός από τα τυπικά προσόντα πρέπει να καταφέρει να συσπειρώσει τον κόσμο της κεντροδεξιάς που σήμερα περιμένει μία αξιόπιστη κυβερνητική λύση και να λειτουργήσει ενωτικά για να έχουμε προοπτική να δούμε υψηλά ποσοστά στις εκλογές.
Με βάση τα παραπάνω αξιολογείται ότι ο Κυριάκος είναι καταλληλότερος. Πιστεύω ότι με τον Κυριάκο όλα αυτά που έχουμε αγωνισθεί τα τελευταία 12 χρόνια (μεταξύ πολλών άλλων προτάσεών μας, έσοδα για την χώρα μας, σε τομείς όπου τώρα έχουμε μηδενικά έσοδα, η Ελλάδα να γίνει χρηματοοικονομικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό με διδασκαλία στην αγγλική ώστε να έρχονται αλλοδαποί σπουδαστές, διαμετακομιστικό, πολιτιστικό, θεολογικό κέντρο κλπ, αξιοποίηση του καλύτερου κλίματος μας στον κόσμο και της ωραιότερης χώρας) θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθούν στην πράξη και σύντομα.
Από τη Δευτέρα ξεκινάει μία νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία, ελπίζουμε σύντομα και για την Ελλάδα. 
* Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Τέως Βουλευτής ΝΔ Ά Αθήνας
* Μιχάλης Πεγκλής, Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού την περίοδο 2012-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: