Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Διεθνή ΜΜΕ: Ο μεταρρυθμιστής Μητσοτάκης θα ασκήσει πίεση στον Τσίπρα

Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για ...
.... νίκη έκπληξη απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν την κλίση του νέου προέδρου της ΝΔ προς τις μεταρρυθμίσεις και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει να ακολουθήσει, ενώ τον παρουσιάζουν ως τον αντίπαλο που θα μπορέσει να αμφισβητήσει τη  δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα. 
«Ο Μητσοτάκης θα ηγηθεί του αντιπολιτευτικού κόμματος στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος τωνFinancial Times. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε μια νίκη – έκπληξη στην ψηφοφορία για την ηγεσία της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα κερδίζοντας ξεκάθαρα τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι είναι γόνος πολιτικής οικογένειας που αποτελεί δυναστεία στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει υπόσχεση να προβάλλει ισχυρή αντίσταση στην «αναποτελεσματική και λαϊκίστικη» κυβέρνηση.
Ο μεταρρυθμιστής Μητσοτάκης θα ασκήσει πίεση στον Τσίπρα για το ασφαλιστικό σημειώνει το Reuters και προσθέτει ότι οι ελληνες Συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο Guardian, αναφέρει ότι οι έλληνες συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αρχηγό τους, με την ελπίδα ότι αυτός θα μπορέσει να ανανεώσει τη ΝΔ αλλά και να αμφισβητήσει τον αριστερό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει δημοφιλής παρά την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.
Η Νέα Δημνοκρατία είναι σε προσπάθεια ανάκαμψης έπειτα από την ήττα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όταν ο λαός έδωσε ξανά την ψήφο του στον Αλέξη Τσίπρα, παρά τα capital controls στις τράπεζες και το σκληρό τρίτο πακέτο διάσωσης που έφερε στη χώρα, αναφέρει.
Παράλληλα δίνοντας το προφίλ του νέου προέδρου του κόμματος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένειά του (στον πατέρα του και την αδερφή του).
Για έκπληξη κάνει λόγο ο Economist. Στο δημοσίευμά του αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής κέρδισε τις εκλογές για τη θέση του προέδρου στο συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι γνωστός για τις περικοπές στις θέσεις εργασίας, όταν υπήρξε υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Τέλος, αναφέρει ότι η εκλογή του κου. Μητσοτάκη φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με μια ανανεωμένη αντιπολίτευση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Εναν χρόνο αφού έχασε την εξουσία στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 47 ετών, γιο ενός πρώην πρωθυπουργού, νέο ηγέτη του». Ο αντίπαλός του Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναγνώρισε την ήττα του.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί παράδειγμα κλασσικής ελληνικής παραδοξολογίας, μιας δυσεπίλυτης αντίφασης», διαπιστώνει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο dpa. «Ο 47χρονος πολιτικός θεωρείται υπέρμαχος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας και μεταρρυθμιστής του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, αλλά παράλληλα προέρχεται από μια από τις τρεις παραδοσιακές πολιτικές δυναστείες της χώρας και υπό αυτήν την έννοια, ως γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βίωσε την πολιτική από τα γεννοφάσκια του. Παρόλα αυτά στις συνεντεύξεις του επαναλαμβάνει ότι πρώτα είναι Κυριάκος και μετά Μητσοτάκης». Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι διαθέτει ήδη "γερά χαρτιά" στο εξωτερικό, όχι μόνο γιατί μιλά πολύ καλά αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά με σπουδές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, αλλά επειδή θεωρείται από τους δανειστές ως σκληρός μεταρρυθμιστής».
Η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι με την αλλαγή γενεάς στην κορυφή τη ΝΔ ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θέλει να αναδιαμορφώσει το κόμμα, να το ανοίξει στο πολιτικό κέντρο και να κερδίσει ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας. «Ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας», υπενθυμίζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην αναπάντεχη, όπως χαρακτηρίζει, νίκη στις πρόωρες εκλογές με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξη Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», προβλέπει η γερμανική εφημερίδα. «Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από ότι υπολογίζεται, δεδομένου ότι ήδη 4 μήνες μετά την επανεκλογή του ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 153 ψήφους στη Βουλή. Δεν πρόκειται για ένα ασφαλές ‘μαξιλάρι’, αν αναλογιστεί κανείς τις επικείμενες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό ή τις αντιλαϊκές αυξήσεις φόρων για τους αγρότες». Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του και ότι πρέπει ενδεχομένως να οδηγήσει το κόμμα, νωρίτερα από ότι αναμένεται, σε ένα νέο προεκλογικό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: