Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Γραμμή για μετωπική αντιπαράθεση, της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης [συνέντευξη]

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταρρεύσει από μόνη της»
Γραμμή για μετωπική αντιπαράθεση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» τονίζει ότι δεν πρόκειται να ...
.... παράσχει στην κυβέρνηση «συναίνεση α λα καρτ».
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει για τον Αλ. Τσίπρα ότι «δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός» και επιμένει ότι «η κυβέρνηση θα καταρρεύσει από μόνη της».
Στην περίπτωση που κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει ότι θα κάνει άνοιγμα στο Κέντρο, ενώ το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από δεξιά -όπως τονίζει- θεωρητικά υπάρχει, αλλά δεν τον απασχολεί.

• Κύριε Μητσοτάκη, τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. το θέμα που κυριάρχησε είναι το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας θέση;
Eχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Α λα καρτ συναίνεση δεν θα παρέχουμε στον κ. Τσίπρα. Εχουμε πλέον τη βεβαιότητα ότι το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξυπηρέτηση των πελατειακών της δεσμεύσεων και η υλοποίηση των ιδεοληπτικών της επιταγών.
Η αντιπολίτευσή μας θα είναι σκληρή και σε καμία περίπτωση συναινετική. Εχουμε δει το παγόβουνο που μας απειλεί και έχουμε την ευθύνη να απομακρύνουμε την κοινωνία μας από αυτό.

• Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Τι θα κάνετε στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και την εκκρεμότητα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;
Εμείς πιστεύουμε ότι οι φόροι είναι σε απαγορευτικά υψηλό επίπεδο και στραγγαλίζουν τον ιδιωτικό τομέα και την προοπτική ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Εχω καταθέσει και ισοδύναμα μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί αμέσως η φορολογία. Για το ασφαλιστικό δεν έχουμε ακόμα εικόνα της πρότασης του κ. Τσίπρα.
Πάλι θα χρειαστεί η Βουλή να νομοθετήσει κατεπειγόντως υπό τη δαμόκλειο σπάθη των χρονικών προβλέψεων του Μνημονίου. Για τα «κόκκινα» δάνεια η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει άρον άρον ό,τι εισηγηθεί το κουαρτέτο. Συνεπώς σύμπλευση από την πλευρά μας αποκλείεται.

• Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους λέει ότι στις αρχές του 2016 κλείνει η αξιολόγηση και κατόπιν αρχίζει η συζήτηση για το χρέος. Η Ν.Δ. πώς θα πολιτευτεί, θα στηρίξει την κυβέρνηση, εάν χρειαστεί;
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι οι μεταρρυθμίσεις. Για μια ιδεοληπτική λαϊκίστικη κυβέρνηση, όμως, οι μεταρρυθμίσεις είναι κόκκινο πανί. Με εμένα στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να παράσχουμε καμία στήριξη σε αυτήν την καταστροφική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό την ηγεσία μου, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να αναδεικνύει ότι προτεραιότητα είναι η ταχεία και αποφασιστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Και θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

• Θεωρείτε ότι και η συζήτηση για το χρέος θα είναι μακρά και επίπονη;
Οι παραμετρικές αλλαγές που θα είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους είναι σε γενικές γραμμές δεδομένες. Αν η κυβέρνηση πράγματι ήθελε να κάνει κάτι χρήσιμο για το χρέος, θα όφειλε να εστιαστεί στον τρόπο που μπορεί να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία.
Είναι γνωστό ότι το χρέος μετριέται σε σχέση με το ΑΕΠ. Ο κ. Τσίπρας ασχολείται με τον αριθμητή του κλάσματος (τον απόλυτο αριθμό του συνολικού χρέους) αντί να κοιτά τον παρονομαστή.
Μόνον αν αυξηθεί το ΑΕΠ, μόνον αν η ελληνική οικονομία οδηγηθεί σε ανάπτυξη θα μπορέσει η εξυπηρέτηση του χρέους να καταστεί ξανά βιώσιμη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να οδηγήσει την οικονομία στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τον οποίο υποδαυλίζει με τις ιδεοληπτικές της πολιτικές.

• Τις προάλλες δηλώσατε ότι ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος και θα καταρρεύσει. Τι εννοείτε;
Οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει ο κ. Τσίπρας στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία του, την πολιτική του ατζέντα και τις δεσμεύσεις του.
Δεν έχω αμφιβολία ότι, ακόμα κι αν καταφέρει να συμφωνήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια (καταστρατηγώντας όλα όσα ο ίδιος υποσχέθηκε προεκλογικά τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να εκλεγεί), η κυβέρνηση θα αποτύχει στα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη.
Οσο κι αν βαφτίσει το κρέας ψάρι, είναι τόσο ισχυρές οι εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα καταρρεύσει από μόνη της.
Αυτό είναι και το χρονικό σημείο εκείνο, στο οποίο η Νέα Δημοκρατία θα είναι πανέτοιμη να δώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα. Εχω εκπονήσει και δημοσιοποιήσει ένα πρόγραμμα 111 ημερών για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας που θα μπει σε εφαρμογή αμέσως. Την 1η Μαΐου 2016, κύριε Αγρολάμπο, θα είμαστε έτοιμοι. Το εγγυώμαι.

• Ποια άποψη έχετε για τον πρωθυπουργό;
Δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί το αξίωμά του. Εμφανώς του λείπει εμπειρία διαχείρισης και διοίκησης. Επιπλέον είναι ανειλικρινής και αναξιόπιστος. Με τα δικά μου κριτήρια δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.
Και επειδή είναι ευφυής, νομίζω ότι καταλαβαίνει και ο ίδιος τις περιορισμένες δυνατότητές του. Η οίηση που όψιμα επιδεικνύει δεν είναι παρά η άμυνά του.

• Θεωρείτε ότι οι εκλογές θα βγάλουν μπροστά τη Ν.Δ.;
Είμαι βέβαιος ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας θα καταγραφεί ξεκάθαρα δημοσκοπικά λίγο μετά την ανάδειξη του νέου μας προέδρου. Πιστεύω ότι είναι θέμα λίγων μηνών, έως ότου η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη καταστεί η εναλλακτική κυβερνητική λύση για την Ελλάδα.

• Η ενότητα -είπατε- στη Ν.Δ. έχει διασφαλιστεί. Επίσης, ότι εσείς σε τρεις μήνες θα έχετε ισχυρή εναλλακτική πρόταση και θα κερδίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης;
Προφανώς δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του κ. Μεϊμαράκη. Θα με ενδιέφερε κι εμένα πάντως να μάθω τι ακριβώς σκέφτεται.

• Εάν η Ν.Δ. χάσει άλλη μία αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα προκύψει πάλι θέμα ηγεσίας;
Η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Επί της αρχής όμως συμφωνώ μαζί σας. Σε κόμματα εξουσίας αρχηγοί που χάνουν, παραιτούνται.

• Αφού ανοίξαμε το θέμα των ευθυνών, θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει κι άλλη εξεταστική επιτροπή για το κλείσιμο των τραπεζών;
Εχω ήδη εξαγγείλει μία εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

• Ποιων προσώπων ευθύνες θα διερευνήσει;
Οσων διαχειρίστηκαν την οικονομία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

• Πέραν των ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση προγραμματίζει να ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Μπορεί σε αυτό να υπάρξει κάποια σύγκλιση ή και συναίνεση;
Η πρότασή μου είναι ξεκάθαρη. Να ορίσουμε από κοινού με την κυβέρνηση όλα τα άρθρα του Συντάγματος που επιδέχονται αναθεώρηση ως αναθεωρητέα, και η επόμενη αναθεωρητική Βουλή να προβεί στην αναθεώρησή τους. Ετσι, οι επόμενες εθνικές εκλογές θα αποκτήσουν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία.

• Μιλάτε για τη διεύρυνση της Ν.Δ. Προς ποια κατεύθυνση;
Η μεγάλη πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία είναι να εκφράσει τις μετριοπαθείς δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας που σήμερα είναι πολιτικά άστεγες.

• Μπορείτε εσείς, ένας νεοφιλελεύθερος, όπως σας αποκαλούν ορισμένοι και μέσα στο κόμμα σας, να κάνετε αυτό το άνοιγμα;
Αυτοπροσδιορίζομαι ως κεντροδεξιός φιλελεύθερος. Και σαφώς –όπως αποδεικνύεται άλλωστε– είμαι σε θέση να κάνω αυτό το άνοιγμα.

• Το ενδεχόμενο να έχετε αποχωρήσεις από τα δεξιά υπάρχει;
Θεωρητικά υπάρχει πάντα, αλλά δεν με απασχολεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: