Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

3 λόγοι που κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Το outsider που έγινε φαβορί. Πώς το έκανε αυτό; ....
....

1) Εναρμόνισε πλήρως τον πολιτικό του στόχο με τα πολιτικά του μέσα. Από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας ταυτίστηκε με το αίτημα για ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας και διεύρυνση της εκλογικής της βάσης, για κατάκτηση του κεντρικού τμήματος του πολιτικού φάσματος και οικοδόμηση μεγάλης κεντροδεξιάς. Κατάλαβε ότι η επιδίωξη της πολιτικής διεύρυνσης υπηρετείται μόνο μέσω διεύρυνσης του πολιτικού του μηνύματος. Κατάφερε να χτίσει επιπρόσθετη πολιτική αξία πέρα και πάνω από την εγγενή στενότητα προσωπικών του ιδιοτήτων, χρησιμοποιώντας διευρυμένα εννοιολογικά δίπολα:
Κυριάκος, όχι μόνο Μητσοτάκης
Πρωθυπουργός, όχι μόνο πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Νέος στα μυαλά, όχι μόνο στην ηλικία
Έπεισε με επιτυχία ότι είναι κάτι παραπάνω από το στερεοτυπικό άθροισμα των στοιχείων της ταυτότητάς του.
2) Τόλμησε μεταστροφή του κυρίαρχου πολιτικού παραδείγματος. Με μικρές εξαιρέσεις, από το 1981 και μετά, ο τρόπος πόρευσης όλων εκείνων που επιθυμούσαν να ασχοληθούν με την πολιτική και να διεκδικήσουν κάποιο δημόσιο πολιτικό αξίωμα ήταν ένα μείγμα λαϊκισμού, επίκλησης ανούσιων συναισθηματισμών και ανέξοδων συγκινήσεων, αδυναμίας παραγωγής ουσιαστικού πολιτικού λόγου και συνολικής υπονόμευσης του πολιτικού αντιπάλου. Αν ήθελες να παίξεις το μεταπολιτευτικό πολιτικό παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, έπρεπε να το παίξεις δημαγωγικά, συναισθηματικά και συγκρουσιακά. Έπρεπε να συγκινήσεις, όχι να πείσεις. Για να κερδίσεις εσύ, έπρεπε να αμαυρωθεί ο άλλος.
Ακόμη και μέσα στην κρίση, η οποία θα περίμενε κανείς να λειτουργήσει παιδευτικά για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το παιχνίδι συνεχίστηκε με τους ίδιους ακριβώς όρους. Έτσι κέρδισε μέσα σε έναν χρόνο δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον λαϊκισμό αντιπαρέθεσε θετικό πολιτικό πρόγραμμα. Στο συναίσθημα, λογική. Στην αχρείαστη συγκρουσιακότητα και σπίλωση του αντιπάλου, μετριοπάθεια και πολιτικές θέσεις.
3) Κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο διαδίκτυο. Όλοι όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και γράφουν στη μπλογκόσφαιρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι φωτεινά, νεανικά μυαλά που διψάν για ένα σοβαρό και αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα και μια Ελλάδα δυνατή και μεταρρυθμισμένη. Όλα όμως τα φωτεινά, νεανικά μυαλά που διψάν για ένα σοβαρό και αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα και μια Ελλάδα δυνατή και μεταρρυθμισμένη, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και γράφουν στη μπλογκόσφαιρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μιλήσει με αυτό το κοινό μέσα στο ίδιο του το σπίτι και το έπεισε να μετατρέψει τα likes του καναπέ σε θετικές ψήφους εκεί που πραγματικά μετρούσε: στην κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: