Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Κέντρο και η Δεξιά

Αν για κάτι μπορείς να πιστώσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό είναι η ξεκάθαρη πολιτική θέση του. Και, πλέον, μπορείς να του το…
.... χρεώσεις, αφού κι ο ίδιος δείχνει να γνωρίζει εκ των προτέρων πως οι σκέψεις του για τη Νέα Δημοκρατία της επόμενης ημέρας ενδεχομένως προκαλέσουν πρόβλημα στο ίδιο του το κόμμα!

Ο υποψήφιος για την προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βάλει φρένο στον προγραμματισμό που έχει, ήδη, κάνει για την επόμενη μέρα. Ο ίδιος έχει αποφασίσει να στρίψει… το καράβι προς το Κέντρο, αν και γνωρίζει πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως προκαλέσει προβληματισμό σε ορισμένα στελέχη του κόμματος.

Μάλιστα, ο προβληματισμός ενδέχεται να είναι τόσο σοβαρός που δεν αποκλείεται ακόμη και η αποχώρησή τους από τη δεξιά παράταξη. «Θεωρητικά υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ναι. Αλλά δεν με απασχολεί», τόνισε χαρακτηριστικά και μίλησε για την ενότητα στο κόμμα του οποίου διεκδικεί την ηγεσία: «Η ενότητα στη Νέα Δημοκρατία έχει διασφαλιστεί. Σε τρεις μήνες θα έχουμε ισχυρή εναλλακτική πρόταση και θα κερδίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δεν μπορώ να ξέρω τι σχεδιάζει να κάνει ο ίδιος. Θα με ενδιέφερε, όμως, να μάθω τι ακριβώς σκέφτεται».
«Η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταρρεύσει από μόνη της. Σε τρεις μήνες θα μπορούμε να κερδίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Την 1η Μαΐου θα είμαστε έτοιμοι. Το εγγυώμαι»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν μίλησε μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησε και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, για την κυβέρνηση και για τον χρονικό ορίζοντα ζωής που έχει. Και δεν έχει αρκετό, τουλάχιστον όπως πιστεύει ο ίδιος.

«Οσο κι αν βαφτίσει κανείς το κρέας ψάρι, είναι τόσο ισχυρές οι εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταρρεύσει από μόνη της. Αυτό είναι και το χρονικό σημείο εκείνο, στο οποίο η ΝΔ θα είναι πανέτοιμη να δώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κι έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος, τουλάχιστον όσον αφορά το πόσο και πώς ο ίδιος μπορεί να συμβάλει σε όλα τα παραπάνω: «Εχω εκπονήσει και δημοσιοποιήσει ένα πρόγραμμα 111 ημερών για την ανασυγκρότηση του κόμματος που θα μπει σε εφαρμογή αμέσως. Την 1η Μαΐου 2016 θα είμαστε έτοιμοι. Το εγγυώμαι».

Το Ασφαλιστικό, οι φόροι και τα δάνεια
Η οικονομία είναι συνεχώς στο προσκήνιο. Οχι τώρα μόνο, εδώ και χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με φόντο δείκτες και αριθμούς. Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα σε τομείς της, όπως το Ασφαλιστικό, η φορολογία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τις εκκρεμότητές τους.

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι φόροι είναι σε απαγορευτικά υψηλό επίπεδο και στραγγαλίζουν τον ιδιωτικό τομέα και την προοπτική ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Εχω καταθέσει και ισοδύναμα μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί αμέσως η φορολογία. Για το Ασφαλιστικό δεν έχουμε ακόμα εικόνα της πρότασης του κ. Τσίπρα. 
Πάλι θα χρειαστεί η Βουλή να νομοθετήσει κατεπειγόντως υπό τη δαμόκλειο σπάθη των χρονικών προβλέψεων του Μνημονίου. Για τα “κόκκινα δάνεια” η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει άρον άρον ό,τι εισηγηθεί το κουαρτέτο», τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως για τους παραπάνω λόγους «η σύμπλευση της Νέας Δημοκρατίας» -και του ίδιο προσωπικά- «αποκλείεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: