Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και η σοσιαλδημοκρατία

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, είναι σαφές ότι τάραξε τα νερά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Και πιθανόν να μην ...
.... έχουμε δει ακόμα τους κυματισμούς που πρόεκυψαν από αυτή την, αναπάντεχη, εκλογή.

Ο χώρος της ΝΔ και γενικότερα η συγκεκριμένη παράταξη, επανακαθορίζει τα όρια της, αλλά κυρίως αποκτά και πάλι μια αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο πρωθυπουργός, που βλέπει την δημοτικότητα του να κατρακυλά και τους ψηφοφόρους του στην καλύτερη περίπτωση να είναι απογοητευμένοι και στην χειρότερη οργισμένοι, αποκτά έναν αντίπαλο και κυρίως μια εναλλακτική πρόταση και αυτό είναι το χειρότερο για τον κ. Τσίπρα.

Παράλληλα και τα άλλα κόμματα που βρίσκονται ανάμεσα στα δυο μεγαλύτερα, είναι σαφές ότι επηρεάζονται, μιας και θα πρέπει άμεσα να καθορίσουν τα όρια, τις κατευθύνσεις αλλά και τα όνειρα τους.

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Τα δυο πρώτα, παρότι οι πολίτες φαίνεται να το επιθυμούσαν, δεν κατάλαβαν, δεν θέλησαν, δεν μπόρεσαν να βρουν δρόμους συνεργασίας, να βρουν στοιχεία που τους ενώνουν, να οδηγήσουν τα κόμματά τους αλλά και κινήσεις και ομάδες που κινούνται γύρω τους, σε έναν μεγάλο –κοινό χώρο.

Δεν τόλμησαν να ξεκινήσουν εδώ και τώρα που έλεγε και ο μακαρίτης ο Ανδρέας, την διαδικασία για την δημιουργία του πόλου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ενός πόλου που θα μπορούσε με κατάλληλες κινήσεις και εκμεταλλευόμενος την συγκύρια να γίνει σύντομα , ο δεύτερος πόλος εξουσίας στην χωρά , όπως έξαλλου συμβαίνει σε όλη την πολιτισμένη, δυτική Ευρώπη.

Δυστυχώς όμως και για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ίσως όμως και για την χώρα, οι ηγεσίες των δυο αυτών κόμματων φαίνεται να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση , να μην μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία , να μην μπορούν να δουν την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις των καιρών.

Η προϊούσα κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται λόγω των δικών του ψεύτικων υποσχέσεων που σήμερα καταρρέουν αλλά και της ανυπαρξίας ουσιαστικής πολιτικής, άγνοιας της πραγματικότητας και ανυπαρξίας ικανών στελεχών, αποτελεί την χρυσή ευκαιρία για να μπορέσει η σοσιαλδημοκρατία στην χώρα μας να ανασυγκροτηθεί (τώρα να συγκροτηθεί ουσιαστικά, μιας και πραγματικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν είχαμε στην χώρα μας).

Το μεν Ποτάμι, «βολοδέρνει» ανάμεσα σε διαφορά ιδεολογήματα αλλά και σε απόψεις και ιδέες που δεν μπορούν να συγκροτηθούν σε σαφή πολιτικό λόγο ενώ τα στελέχη του δείχνουν απογοητευμένα από αυτή την αδράνεια και την έλλειψη πυξίδας και στόχου.

Στο δε ΠΑΣΟΚ, η νέα ηγεσία του φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί τίποτε από τα συμβαίνοντα στην πολιτική ζωή της χώρας και έχει οδηγήσει το κόμμα σε μια στασιμότητα, ενώ οι υποτιθέμενες πρωτοβουλίες όχι μόνον δεν λαμβάνονται αλλά δεν τις βλέπει και κανείς στον ορίζοντα.

Κι όμως , ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, έχει τώρα την χρυσή κυριολεκτικά ευκαιρία να συγκροτηθεί δυναμικά και με ορμή, μιας και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του χώρου αυτού, που στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ευχαρίστως θα του γύριζε την πλάτη απογοητευμένο από την κοροϊδία και θα πήγαινε σε κάτι νέο αν πειθόταν ότι όντως είναι νέο και ανοιχτό.

Μόνον που οι ηγεσίες του χώρου αυτού, δείχνουν να θέλουν να κρατήσουν τις καρέκλες τους και να περιχαρακώσουν τη μικρή τους πολιτική περιουσία, πάρα να δουν το αύριο, πέρα από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Κι όμως η ευκαιρία είναι τώρα καθοριστική. Να δημιουργήσουν ένα σοσιαλδημοκρατικό πόλο, απαλλαγμένο μάλιστα από το «κακό παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ που έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και … διαπρέπει…

Αν ο κ. Θεοδωράκης, η κ. Γεννηματά, ο κ. Θεοχαροπουλος και άλλα στελέχη που κινούνται στον χώρο δεν κινηθούν «εδώ και τώρα», με δύναμη και ειλικρίνεια τότε κινδυνεύουν, όσοι γυρίζουν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ (και είναι πάρα πολλοί αυτοί) να στοιχηθούν πίσω από τον κ. Μητσοτάκη, που αποτελεί και την μονή εναλλακτική λύση για την χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: