Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Πίτερ Σπίγκελ: Εκπληξη η εκλογή Μητσοτάκη

Ως μία έκπληξη, τόσο για τον ίδιο όσο και για τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε ο Πίτερ Σπίγκελ την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της ...
.... Νέας Δημοκρατίας.
«Για να είμαι ειλικρινής, ήταν μία έκπληξη», παραδέχθηκε ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες, μιλώντας στο Mega. Μάλιστα, όπως ανέφερε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, ακόμη και σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, του έλεγαν «Τον στηρίζουμε, αλλά δεν θα κερδίσει».
«Οπότε, ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα η εκλογή του, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κ. Μεϊμαράκης είχε ξεκάθαρα τη στήριξη του παραδοσιακού καραμανλικού μηχανισμού στο κόμμα», πρόσθεσε ο έμπειρος δημοσιογράφος.
Οταν ρωτήθηκε για το πώς «βλέπουν» στις Βρυξέλλες τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος απάντησε πως πρόκειται για τον πιο γνωστό από τους τέσσερις υποψήφιους της ΝΔ στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της υπουργικής θητείας του επί Σαμαρά. «Εχαιρε της εκτίμησης της Τρόικα. Μαζί με τον Αδωνι Γεωργιάδη ήταν από τους λίγους υπουργούς της κυβέρνησης που έκαναν πραγματικά την σκληρή δουλειά των μεταρρυθμίσεων. Οπότε ήταν γνωστός, έχαιρε σεβασμού αλλά ακόμη και στις Βρυξέλλες πίστευαν ότι δεν θα κερδίσει. Πώς γίνεται να κερδίσει κάποιος τόσο στενά συνδεδεμένος με την Τρόικα, το μνημόνιο, το πρόγραμμα», απάντησε ο κ. Σπίγκελ.
Οσο για το τι σημαίνει η εκλογή Μητσοτάκη για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για την ανησυχία που υπήρχε στις Βρυξέλλες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μήπως η Ελλάδα εξελιχθεί σε μία χώρα σαν την Ουγγαρία, όπου υπάρχει ένας ισχυρός ηγέτης ο οποίος κυριαρχεί.
«Είδαμε το ΠΑΣΟΚ να χάνεται από τον χάρτη. Θα γινόταν το ίδιο με τη ΝΔ και θα είχαμε ένα πρόσωπο- κυρίαρχο που θα έκανε ό,τι ήθελε στο πολιτικό σκηνικό;», πρόσθεσε ο κ. Σπίγκελ αναφερόμενος στη συγκεκριμένη ανησυχία των Βρυξελλών. «Ο κ. Μητσοτάκης όμως είναι κάποιος νέος, δυναμικός, που θα μπορεί να εκπροσωπήσει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Τσίπρα, οπότε ξαφνικά έχουμε ένα πιο δυναμικό πολιτικό σύστημα που θα αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να είναι περισσότερο υπόλογος στο κοινοβούλιο», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: