Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Νέα “διαπραγμάτευση” με εναλλακτική …Κυριάκου

Για πολλοστή φορά δικηγόροι, και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες απειλούν οτι “θα το κλείσω το μαγαζί” λόγω υπερβολικής φορολόγησης. Για ...
... πρώτη φορά όμως το εννοούν. 
Αιτία είναι η επιβάρρυνση που θα έχουν από τα μέτρα του Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Μέτρα που αφαιρούν ευθέως εισόδημα από τις τσέπες των ελεύθερων επαγγελματιών για να καλυφθούν οι δαπάνες των συντάξεων. 
Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πως τελικά θα διαμορφωθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφού στη συζήτηση κύριο λόγο έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ. 
Αυτό που είναι όμως σαφές είναι οτι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εφορμήσει εκ νέου στα εισοδήματα για να καλύψει τις τρύπες, αντί να πάρει μέτρα μιας πιο μακροπρόθεσμης εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος. 
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τελικά θα βρεθεί μια λύση για το ασφαλιστικό και για τη φορολόγηση των αγροτών σχετικά σύντομα, μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τους Ευρωπαίους. 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουν αυτά τα δυο νομοσχέδια και να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, που αν είναι θετική θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα εντάξει τη χώρα στα προγράμματα της ΕΚΤ για δανεισμό μέσω ομολογων και στο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, προυποθέσεις απαραίτητες για να χρηματοδοτηθεί και να ανασάνει η ελληνική οικονομία. 
Το ίδιο επιθυμούν και οι Ευρωπαίοι, δηλαδή μια άμεση και θετική αξιολόγηση για να κλείσουν το κεφάλαιο “Ελλάδα”. Και ενώ και εμείς και οι δανειστές έχουμε τον ίδιο στόχο, δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι θα τον πετύχουμε. 
Ο λόγος είναι οτι τελικά βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Η κυβέρνηση θεωρεί οτι αν ψηφιστεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας και θα αξιολογηθούμε θετικά. 
Οι ευρωπαίοι όμως βλέπουν οτι ακόμη και μετά την ψήφιση αυτών των δυο ομολογουμένως “καυτών” νομοσχεδίων, έχουμε και άλλες υποχρεώσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν εκκρεμμότητες και τις οποίες συνδέουν με την αξιολόγηση της Ελλάδας. 
Οι εκκρεμμότητες αυτές είναι τέσσερις: 
  • Η αναθεώρηση του προυπολογισμού του 2016 για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών (αυτό σημαίνει νεα έκτακτα μέτρα), 
  • η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, 
  • η αναδιοργάνωση της αγοράς ενέργειας και 
  • οι ιδιωτικοποιήσεις. 
Όλα αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε οτι δεν εντάσσονται στην αξιολόγηση οι Ευρωπαίοι τα θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της. 
Πρίν από λίγες ημέρες, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε οτι “η συζήτηση για την αξιολόγηση της Ελλάδας θα είναι μακρά επειδή υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. 
Η Ελλάδα έχει επαρκείς πόρους αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζεται άμεσα να πληρώσει κάποια δόση δανείων, συνεπώς έχουμε χρόνο για να συζητάμε”. 
Κακά τα μαντάτα. Το ίδιο γεγονός, οτι δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε χρήματα, εμείς και οι Ευρωπαίοι το βλέπουμε εντελώς αντίθετα. Εμείς θεωρούμε οτι αφού δεν χρειαζόμαστε δανεικά μπορούμε να αποφύγουμε τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις, οι Ευρωπαίοι θεωρούν οτι αφού δεν χρειαζόμαστε τώρα λεφτά έχουν χρόνο να μας πιέσουν για αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να μη μας αξιολογήσουν μέχρι να τις κάνουμε. 
Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και να εμπλακούμε σε μια “μακρά” συζήτηση για την αξιολόγηση, τόσο μακρά ώστε να εξαντλήσουμε σε λίγους μήνες τα αποθέματα μας και να βρεθούμε ξανά με την πλάτη στον τοίχο ζητώντας άμεσα νέα δάνεια για να πληρώσει το δημόσιο μισθούς και συντάξεις. 
Όπως πέρυσι τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε την “σκληρή διαπραγμάτευση” και φθάσαμε Ιούλιο για να αρχίσουμε πανικόβλητοι τις ικεσίες και τις κωλοτούμπες, έτσι κινδυνεύουμε και τώρα να κάνουμε το ίδιο υπό την ψευδαίσθηση της σημερινής αυτάρκειας πόρων, προκειμένου να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις. 
 
Η διαφορά από πέρυσι είναι ουσιαστικά μία: Ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης. 
 
Πέρυσι, δεν υπήρχε εναλλακτική του Τσίπρα, ούτε για εμάς, ούτε για τους Ευρωπαίους. Φέτος η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και η απήχηση που έχει ο Μητσοτάκης στους κεντρώους ψηφοφόρους, μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική. 
Και ενώ όλοι έβλεπαν το ποτήρι μισοάδειο τέτοια εποχή το ’15, τώρα πολλοί βρίσκουν το ποτήρι μισογεμάτο και θεωρούν οτι ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει αφού ακόμη και αν ο Τσίπρας δεν περάσει όλα τα μέτρα, θα τον διαδεχτεί ο Μητσοτάκης που θα τα περάσει. 
Το κακό είναι οτι όλοι βλέπουν και την διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να φορολογεί μέχρι εξαντλήσεως τους πάντες για να καλύψει τις τρύπες που δημιουργούνται παντού και στον προυπολογισμό και στο ασφαλιστικό. 
Η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται όσο το επιτρέπουν οι Ευρωπαίοι και όσο πληρώνουν οι πολίτες. Πολλοί βέβαια έχουν αρχίσει να μη πληρώνουν, οι περισσότεροι διότι δεν έχουν και κάποιοι επειδή δεν ανέχονται άλλο την επιβελημένη αφαίμαξη. 
Είναι προφανές οτι η φορομπηχτική λογική δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί αφού δεν αποδίδει. 
Η μόνη λύση είναι η εφαρμογή πολύ γενναίων μεταρρυθμίσεων και κυρίως της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης για να σταματήσει η παραγωγή νέων ελλειμμάτων. 
Μπορεί να την κάνει ο Τσίπρας; Τίποτα δεν αποκλείεται όπως έχει δείξει η επίδοση του το τελευταίο εξάμηνο, αλλά του είναι δύσκολο. 
Όλη η λογική του, όλη η ιδεολογία του στηρίζεται στην φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και στο μεγάλωμα του δημόσιου. 
Ποτέ όμως δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει για να παραμείνει στην εξουσία, ιδίως τώρα που υπάρχει απέναντι του εναλλακτική λύση. 
Εκτός αν αποφασίσει να αφήσει τα δύσκολα στον Μητσοτάκη, ελπίζοντας να επανέλθει δριμμύτερος στο μέλλον. 
 
 Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: