Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη δεν θα είναι πόλεμος - αστραπή, αλλά μάχη διαρκείας

Τον Αύγουστο του 1914 οι βρετανοί στρατιώτες έφευγαν για το μέτωπο του πολέμου, που έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως Α' Παγκόσμιος, έχοντας την πεποίθηση ότι θα ...
.... βρίσκονται στα σπίτια τους μέχρι τα Χριστούγεννα. «Over by Christmas» ήταν το σύνθημα. Ανάλογες προσδοκίες δημιουργήθηκαν και σε όλο το αντιπολιτευτικό φάσμα - εντός κι εκτός ΝΔ - που αφυπνίστηκε από την εκλογή Μητσοτάκη. Κάποιοι έχουν αρχίσει να προεξοφλούν τα επόμενα γκάλοπ. Οι πιο ενθουσιώδεις ανάμεσά τους μετρούν ήδη αντίστροφα για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Μέχρι στιγμής τίποτα δεν δικαιολογεί τις προσδοκίες τους. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συμβιβαστεί με την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να επιδιώκει να την πιέσει τώρα μέχρι θραύσεως. Εχει κι ο ίδιος ανάγκη τον χρόνο. Πρώτον, για να αναδιοργανώσει το κόμμα του. Και δεύτερον, για να αφήσει την κυβέρνηση να επωμιστεί το κόστος των μέτρων που προκάλεσε.

Ο Μητσοτάκης, εκτιμούν όσοι έχουν συζητήσει μαζί του τις τελευταίες ημέρες, «δεν έχει καμιά πρεμούρα να γίνει μέσα σε δύο μήνες πρωθυπουργός». Ακόμη κι αν ο ίδιος είχε τέτοιες προθέσεις, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν θα είναι εύκολη λεία. Θα εκμεταλλευτεί τα ερείσματα που έχει εγκαταστήσει σε εξωκοινοβουλευτικούς πόλους ισχύος. Ενώ, ακόμη κι αν κλονιστεί η πλειοψηφία της στη Βουλή, η φαρέτρα της δεν θα είναι άδεια. Ο πόλεμος δεν θα είναι Blitzkrieg - πόλεμος-αστραπή. Θα είναι μάχη χαρακωμάτων που θα κρατήσει στον χρόνο όπως εκείνη του Βερντέν. Επειδή έτσι συμφέρει και τις δύο πλευρές.

Γκλαμ ροκ
Από την πλευρά τής νέας ηγεσίας της ΝΔ διαμηνύεται ότι δεν εννοούν τη σκληρή αντιπολίτευση μόνο ως ασκήσεις υψηλών τόνων. «Δεν θα γίνουμε ξαφνικά αντιμνημονιακοί» λένε. Στον Κυριάκο, επισημαίνουν, δεν αρέσει ο όρος «σκληρό ροκ». Η αντιπολίτευση που θα προσπαθήσει να ασκήσει θα είναι αυστηρά προγραμματική. Το πρώτο δείγμα δόθηκε με την εξαγγελία του ότι η ΝΔ θα διατυπώσει τη δική της πρόταση για το Ασφαλιστικό. «Θα συνεχίσουμε έτσι. Ο στόχος είναι να κάνουμε αντιπολίτευση, όχι να πουλήσουμε τσαμπουκά» είναι το μήνυμά τους.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της ΝΔ είναι πλέον να ελέγχει εκείνη τον ρυθμό της σχέσης της με την κυβέρνηση, όπως φάνηκε από την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο αρχηγών. Στο εθιμοτυπικό τηλεφώνημα των συγχαρητηρίων, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόσκληση να συναντηθούν. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αρνήθηκε, αλλά σε δεύτερο χρόνο φάνηκε ότι, παρά την προσδοκία του Μαξίμου, δεν επειγόταν να κλείσει το ραντεβού - που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τελικώς πριν από την αναχώρηση του Τσίπρα για το Νταβός.

Σπεύδε βραδέως
Αυτή την τακτική της ενεργού βραδύτητας θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και σε άλλους τομείς που είναι ζωτικοί για την κυβερνητική ατζέντα, όπως η νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης - για τη συγκρότηση του οποίου απαιτείται συμφωνία της ΝΔ. Το μήνυμα είναι ότι η ΝΔ δεν θα βιαστεί. Θα καθορίσει τη στάση της αφού βρει τα κατάλληλα πρόσωπα και αφού σταθμίσει ξανά τον νόμο για τα ΜΜΕ, στη βάση και των επιφυλάξεων που έχει διατυπώσει η Κομισιόν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αρνηθεί τη συνεννόηση, όπου θεσμικά απαιτείται, τόσο στη συγκρότηση των ανεξαρτήτων Αρχών όσο και στη συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία. Οπως χαρακτηριστικά λέγεται, «όπου χρειάζεται θα συζητάμε, αλλά δεν θα μας βάλουν και το μαχαίρι στον λαιμό».

Η έξοδος κινδύνου
Ετσι επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος, πρώτον, να εμφανίζεται η ΝΔ ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και, δεύτερον, να δίνεται χρόνος στην κυβέρνηση να «ψηθεί» μόνη στα υπόλοιπα κεφάλαια του Μνημονίου που έχει συνομολογήσει.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αντέξει χωρίς να ενεργοποιήσει κοινοβουλευτικές εφεδρείες. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το ισχυρό χαρτί που διαθέτει ακόμη ο Τσίπρας είναι ο εκλογικός νόμος. Με το δέλεαρ ενός αναλογικότερου συστήματος θα μπορούσε να εκμαιεύσει τη στήριξη των μικρών κομμάτων, ναρκοθετώντας και τις προοπτικές επανόδου της ΝΔ.

Είναι κάτι που ο Πρωθυπουργός έχει δείξει ότι θα ήθελε να αποφύγει και πάντως θα εξέταζε αφού θα είχαν πρώτα εξαντληθεί οι αντοχές της πλειοψηφίας των 153.

Ο κρίσιμος παράγοντας στο επόμενο διάστημα θα είναι και η συμπεριφορά των ξένων. Μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι είχαν επιλέξει τη γραμμή της στήριξης - έως και οριακής διευκόλυνσης - της κυβέρνησης προκειμένου να περάσει τα μέτρα. Στη ΝΔ ελπίζουν σε αντιστροφή και αυτής της μεταβλητής με το σκεπτικό ότι «έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται ότι υπάρχει εναλλακτική στην Ελλάδα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μονόδρομος».
Πρόκειται για έναν ανταγωνισμό που δεν πρόκειται πάντως να κατασταλάξει τόσο γρήγορα όσο ελπίζουν εκείνοι που τώρα πλασάρονται ως μητσοτακικότεροι του Μητσοτάκη. Στο Βερντέν πολεμούσαν δέκα μήνες.
Η πόλωση επιστρέφει // Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: