Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης στο tempo24.gr : "Θέλουμε δημιουργική ανανέωση ή συρρίκνωση;"

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες  για την κρίσιμη ψηφοφορία που θα αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ...
.... tempo24.gr και στο  δημοσιογράφο, Νίκο Σύφαντο, αναλύει τους  στόχους για την επόμενη ημέρα και απαντά σε όσα του καταλογίζουν.

Ποιο είναι το διακύβευμα του δευτέρου γύρου των εκλογών της Ν.Δ. στις 10 Ιανουαρίου;
Στασιμότητα και συρρίκνωση ή δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση; Μεταβατική - προσωρινή ηγεσία ή καθαρή λύση και πρόταση εξουσίας;
Θολώνει την εικόνα η αναβίωση από ορισμένους κλίματος σύγκρουσης «καραμανλικών» - «μητσοτακικών»;
Αυτή είναι ορολογία του προηγούμενου αιώνα που, για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν ενστερνίστηκα. Σήμερα είναι εντελώς κενή περιεχομένου. Κοιτάμε μπροστά λοιπόν και χτίζουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά δίνοντας έκφραση σε όλους τους πολίτες που αποδέχονται τις αρχές μας. Την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Η καινούργια Νέα Δημοκρατία που χτίζουμε θα είναι προφανώς πολυτασική. Τα μέλη μας θα αυτοπροσδιορίζονται όμως με ουσιαστικούς πολιτικούς όρους και όχι με αναχρονιστικές αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης. Έχουμε χρέος να δώσουμε ξανά νόημα στην πολιτική. Μόνο έτσι θα γίνει η Νέα Δημοκρατία ελκυστική προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους που για άλλη μια φορά μας γύρισαν την πλάτη. Με όρους παραπολιτικής αυτό δεν θα το επιτύχουμε. 
Θεωρούν κάποιοι ότι με ενδεχόμενη νίκη σας, αμφισβητούνται τα «πρωτεία» του «καραμανλισμού» στη Ν.Δ. Τι απαντάτε;
Δεν καταλαβαίνω και άρα δεν μπορώ να παρακολουθήσω το συλλογισμό.
Ορισμένοι υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη, σας χαρακτηρίζουν νεοφιλελεύθερο και θατσερικό, τι απαντάτε;
Ότι αυτοπροσδιορίζομαι ως κεντροδεξιός φιλελεύθερος. Τους χαρακτηρισμούς αυτούς τους αποδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι για μένα, αλλά συνολικά για τη Ν.Δ. Εκτός και αν κάποιοι αισθάνονται δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Με εσάς η Ν.Δ. θα είναι αστικό ή λαϊκό κόμμα;
Είναι αστείο, κύριε Σύφαντε, να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη – όπως, τουλάχιστον, εγώ οραματίζομαι να κάνω τη Νέα Δημοκρατία – μπορεί να έχει ταξικό πρόσημο. Η δικιά μου Ν.Δ., η Νέα Δημοκρατία των 400.000 και πλέον πολιτών, αλλά και όλων εκείνων που υπό την ηγεσία μου θα την πλαισιώσουν, θα είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα εκφράζει όλους όσοι δέχονται τις αρχές μας. Την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Αντίπαλός μας είναι τα άκρα του πολιτικού φάσματος και ο λαϊκισμός.
Επιμένετε ότι μόνο εσείς μπορείτε να κερδίσετε τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί;
Διότι μπορώ να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία. Μπορώ να εγγυηθώ τη δημιουργία της μεγάλης κεντροδεξιάς που θα δώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Μπορώ να κερδίσω τη μάχη των ιδεών και να αναδείξω το συντριπτικό ηθικό πλεονέκτημα των δικών μας αξιών. Παράλληλα μπορώ να ανατάξω τη Νέα Δημοκρατία ώστε να μπορεί – σε σύντομο χρονικό διάστημα – να είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Να ανατάξει την οικονομία, να φέρει ανάπτυξη και δουλειές και να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων.
Λέτε ότι από τη Δευτέρα, σε 111 μέρες θα τα έχετε αλλάξει όλα στη Ν.Δ. Τι ακριβώς θα αλλάξει;
Το καταστατικό της, η οργανωτική της δομή, ο τρόπος λειτουργίας της. Σε 111 μέρες η Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει. Θα παράγει πολιτική, θα λειτουργεί αξιοκρατικά και θα πολιτεύεται με υπευθυνότητα. Στις 10 Ιανουαρίου η Νέα Δημοκρατία παίρνει οριστικά διαζύγιο με το λαϊκισμό.
Η «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» της Ν.Δ. με εσάς αρχηγό ποιους πυλώνες θα έχει;
Οι 6 βασικοί πυλώνες είναι: Η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας. Η δίκαιη κατανομή βαρών ανάμεσα στους πολίτες. Το αποτελεσματικότερο Κράτος. Η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της δημόσιας Παιδείας. Η ενδυνάμωση των θεσμών. Η έννομη τάξη και η ασφάλεια. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάλλει εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προστατεύει συγκεκριμένες συντεχνίες σε βάρος των πολιτών, χρησιμοποιεί το Κράτος ως λάφυρο για τη διευθέτηση πελατειακών δεσμεύσεων, βάλλει συστηματικά εναντίον των θεσμών, διαλύει την Παιδεία γυρίζοντάς την χρόνια πίσω και δεν εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και την τήρηση της έννομης τάξης. 
Έχετε μια συγκεκριμένη αντίληψη για την οικονομία. Ποια τα τρία κλειδιά για να αρχίσει να κινείται η οικονομία;
Πολιτική σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις. Μια ισχυρή Κυβέρνηση μακράς πνοής που θα προβεί σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, θα διασφαλίσει ένα λειτουργικό κράτος και ένα πρόσφορο περιβάλλον για επενδύσεις. Έτσι θα δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, έτσι θα αναστραφεί ο φαύλος κύκλος της παρατεταμένης ύφεσης, έτσι θα είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: