Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Νέες ισορροπίες μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη

Ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας αποφάσισαν να κρατήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό και το ...
... ενδεχόμενο να διαμορφώσουν ένα κοινό πεδίο κοινοβουλευτικής δράσης ανάμεσα στη ΝΔ και Το Ποτάμι. 
Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής του Ποταμιού επικεντρώθηκαν σε αυτά που μπορούν να τους ενώσουν και όχι σε εκείνα που τους χωρίζουν, όπως σχολίαζαν εκατέρωθεν πηγές, ενώ αίσθηση προκαλούν οι βολές Θεοδωράκη κατά της Φώφης Γεννηματά, με φόντο την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού μετώπου. 
 Οι δύο αρχηγοί επιδίωξαν να παγώσει κάθε συζήτηση περί σύμπραξης ΝΔ - Ποταμιού, την οποία έχουν ήδη εισηγηθεί δημόσια βουλευτές του Ποταμιού, όπως ο Ιάσων Φωτήλας, αλλά κατά τη συνάντησή τους προέκυψε κοινός τόπος κατά της κυβέρνησης Τσίπρα και υπέρ μιας μεταρρυθμιστικής πορείας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την «αποστροφή στον λαϊκισμό» του Θεοδωράκη και εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις «φιλευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου», ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού τον υπερκέρασε, δηλώνοντας ότι η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα». 

Από το γαλάζιο επιτελείο, εξάλλου, σχολίαζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να αλώσει τον τόπο και είναι επιζήμια». 

 Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης όχι μόνο επιδίωξε να αποδυναμώσει τα σχόλια της Φώφης Γεννηματά περί «αβύσσου» που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική ατζέντα του νέου αρχηγού της ΝΔ, αλλά προχώρησε και σε πολιτικό «αφορισμό» της πρόσκλησής της για μια κεντροαριστερή συμπόρευση από μηδενική βάση. 
«Θέλω να πω στην κυρία Γεννηματά ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από μια ένωση μηχανισμών...» ήταν το δικό του σχόλιο. 
Οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στον αντιπολιτευτικό άξονα είναι προφανές ότι θα εξεταστούν στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε έναν βαθμό και με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 
Με τη χθεσινή συγκρότηση του νέου σχήματος των γαλάζιων συντονιστών και τομεαρχών πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να δώσει το δικό του στίγμα για τις εσωκομματικές ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά την εκλογή νέας ηγεσίας. 
Η αλλαγή γενιάς στα ανώτατα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας αναδεικνύεται με την προώθηση νεότερων βουλευτών σε ρόλο τομεαρχών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται κι ένας συγκερασμός των παραδοσιακών ομάδων του κόμματος και των εσωκομματικών τάσεων. 
Η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη σε ειδικό κομματικό ρόλο (ως συντονίστριας των τομέων Εξωτερικών και Αμυνας) συνδυάζεται με την προώθηση καραμανλικών (ιδίως με την ανάθεση στον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή του τομέα Υποδομών), αλλά και τον συντονιστικό ρόλο του Μάκη Βορίδη στους τομείς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Απεταξάμην τον λαϊκισμό // Νασόπουλος Διονύσης // ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: