Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Καυτό δίμηνο για κόκκινους δανειολήπτες

Η αντίστροφη μέτρηση για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια έχει ήδη αρχίσει. Το επόμενο δίμηνο θα πρέπει είτε να ...
.... κλειδώσουν την ένταξή τους στον νόμο Κατσέλη όσοι είχαν υποβάλει αίτηση είτε να «ξαναζωντανέψουν» τα δάνειά τους προχωρώντας σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες. 
Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, ενώ σε εκκρεμότητα είναι οι οριστικές αποφάσεις για το αν τα δάνειά τους θα μπορούν να πωληθούν σε ξένα funds μαζί με αυτά των μικρομεσαίων. Στις τράπεζες, πάντως, μιλούν ήδη για αναστροφή του κλίματος και επιστροφή των δανειοληπτών στα γκισέ.

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ. Οι τράπεζες ήδη έχουν αποστείλει περί τα 800.000 ειδοποιητήρια σε πελάτες τους με καθυστερούμενες οφειλές, με τα οποία προειδοποιούν όσους είναι ληξιπρόθεσμοι ότι απειλούνται ακόμα και με απώλεια της μοναδικής κατοικίας τους εφόσον δεν σπεύσουν να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.
Και όλα αυτά όταν από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ και ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, τα κριτήρια του οποίου είναι αυστηρότερα, εξαιρούν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών από την προστασία της πρώτης κατοικίας και μόνο η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, την περασμένη Τετάρτη, ήταν η αιτία που απέτρεψε να γίνουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί. Κάτι που όμως δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί το επόμενο διάστημα.
Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν ότι οι αλλαγές που έφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την πώληση των κόκκινων δάνειων από την 1η Ιανουαρίου και η αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης στον νόμο Κατσέλη, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης. Ανάγκασε, όπως λένε χαρακτηριστικά, σημαντικό αριθμό δανειοληπτών που στο παρελθόν δεν ανταποκρίνονταν στις οχλήσεις των τραπεζών να σπεύσουν στα τραπεζικά καταστήματα, αναζητώντας τρόπους για την αναδιάρθρωση των δανείων τους.
Μάλιστα μετά και την αποστολή των δεύτερων ειδοποιητηρίων για όσους αγνόησαν τις πρώτες επιστολές, η ανταπόκριση έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, «πλέον οι δανειολήπτες έχουν αντιληφθεί ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσής τους και, πολύ περισσότερο, να μη χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι».

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΕΛΟΣ. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τους προηγούμενους μήνες για ευνοϊκή μεταχείριση των κόκκινων δανείων, ακόμα και για κουρέματα δανείων, είναι πλέον αναμφισβήτητα, παρελθόν. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ποια θα είναι τελικά η πρότασή της για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων και αυτά της πρώτης κατοικίας, τα οποία εξαιρέθηκαν στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πρότασή της θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, οπότε αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ανασφάλεια στους δανειολήπτες, πολλοί από τους οποίους πολιόρκησαν τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας έως τις 31 Δεκεμβρίου ζητώντας ως σανίδα σωτηρίας την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη.
Πληροφορίες θέλουν το επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας να επεξεργάζεται σενάρια για την ομαδοποίηση των δανείων τόσο των μικρομεσαίων όσο και των νοικοκυριών με στεγαστικά πρώτης κατοικίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα πλέγμα διευκολύνσεων και προστασίας για εκείνους που πραγματικά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Το τι θα γίνει τελικά θα είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η οποία δεν αναμένεται να είναι εύκολη.
Παράλληλα από το υπουργείο Οικονομίας εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία των 30 εξειδικευμένων Κέντρων Πληροφόρησης για δανειολήπτες σε όλη τη χώρα. Επίσης η σύσταση της Δημόσιας Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, η οποία είχε εξαγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραμένει ακόμα στα χαρτιά και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν θα έχει συσταθεί νωρίτερα από τον Ιούνιο. Πρόκειται για τον φορέα που θα έχει πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη για να μπορούν αντικειμενικά και γρήγορα να προχωρούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης των δανείων. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη τον ερχόμενο Μάρτιο και θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο στη διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προθεσμία έως 14 Φεβρουαρίου
Χιλιάδες δανειολήπτες τρέχουν έστω και την τελευταία στιγμή να διασφαλίσουν την ένταξή τους στον νόμο Κατσέλη ή να ανταποκριθούν στις επιστολές των τραπεζών. Στους πρώτους ανήκουν όσοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία. Και αυτό διότι στις 14 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία της επικαιροποίησης των στοιχείων που απαιτεί ο νόμος για όσους έχουν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν και εκκρεμεί η υπόθεσή τους. Οι δανειολήπτες αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν μία σειρά εγγράφων που θα δικαιολογούν τη σημερινή οικονομική τους κατάσταση. Οσοι δεν προλάβουν από τους περίπου 170.000, που ήδη έχουν καταθέσει αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία, θα βρεθούν αυτομάτως εκτός και δεν θα μπορούν για δύο χρόνια να κάνουν χρήση ούτε του αναθεωρημένου νόμου.
Για εκείνους που έλαβαν ή θα λάβουν επιστολή από την τράπεζα και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, η προθεσμία να ανταποκριθούν και να αναζητήσουν από κοινού λύση με την τράπεζα είναι 15 ημέρες μετά και τη λήψη της επιστολής

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: