Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Έρχονται χειρότερες μέρες για τα νοικοκυριά

Χειρότερες ημέρες προβλέπουν ότι φέρνει το 2016 οι Έλληνες. Επτά στα δέκα νοικοκυριά εκτιμούν ότι θα υπάρξει ...
.... επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης το επόμενο διάστημα, ενώ το 94,2% δηλώνει ότι τα εισοδήματά του παρουσίασαν σημαντική μείωση από την αρχή της κρίσης έως σήμερα. 
Μάλιστα, ένα στα τρία νοικοκυριά διαβιοί με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ. 
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η εταιρεία MARC και αφορά το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015. 
 ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. 
Ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 51,8% των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3%. 
Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012) γίνεται εμφανής η σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 
Σύμφωνα με την έρευνα το 15,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ το 15,2% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 52,9% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία. 
Επίσης, τα 2/3 των νοικοκυριών (64,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά (56,5%) αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης (δείκτης κοινωνικής αποστέρησης). Με τα μονομελή και τα πολυμελή (άνω των 5 ατόμων) νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα επιβίωσης. 

 ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ. 
Ληξιπρόθεσμες όφειλες έχει ένα στα πέντε νοικοκυριά προς την Εφορία, ενώ μόνο το 16,4% των οφειλετών έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. 
Ταυτόχρονα, το 12,5% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. 
Μάλιστα, ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις, το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει και το 33,7% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το επόμενο έτος. 
Επίσης, το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον έναν άνεργο. 

 Η ΖΗΤΗΣΗ. 
Η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει ως κύριο αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης, με περισσότερα από 120.000 νοικοκυριά να έχουν προμηθευτεί τη χρονιά που πέρασε τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία και μέσω της κάρτας σίτισης. 
Ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο χαρακτηρίζει η έρευνα το γεγονός ότι νοικοκυριά αύξησαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος την ιδιωτική τους δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής και της μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην υγεία, ενώ 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνουν.


Φοβούνται χειρότερες μέρες τα νοικοκυριά // Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ // TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: