Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Πεθαίνοντας στην Ελλάδα του Αλέξη

«Θα εργαστούμε  για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ. Είχε προβλήματα και πριν από το Μνημόνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια δέχτηκε πυρηνική βόμβα στα ...... θεμέλιά του. Δεν αρμόζει αυτή η εικόνα σε σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει».

Η δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα που έγινε τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, είχε δημιουργήσει την προσδοκία ότι η δημόσια περίθαλψη θα μπορούσε να βγει από την Εντατική όπου την έχουν οδηγήσει η κρίση σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματά της. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα ασθενείς (εξακολουθούν να) πεθαίνουν ενώ αναζητείται κρεββάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καρκινοπαθείς μετρούν έως και έξι μήνες για να πάρουν σειρά για ακτινοθεραπεία ή - όπως συμβαίνει την τελευταία εβδομάδα - φεύγουν άπραγοι από τα δημόσια νοσοκομεία, αφού δεν υπάρχουν τα φάρμακα για τη χημιοθεραπεία τους.

Παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες, το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία έλαβαν ακόμη λιγότερα χρήματα ως κρατική επιχορήγηση από όσα το 2014. Τότε είχαν πάρει 1,4 δισ. ευρώ (στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος της μιθοδοσίας, των εφημεριών και των υπερωριών). Το 2015 και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, στα ταμεία του ΕΣΥ έφτασαν 261 εκατ. ευρώ λιγότερα.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΤΤΙΚΟΝ. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι στα περισσότερα νοσοκομεία οι ελλείψεις βασικών υλικών και αναλώσιμων είναι δεδομένη. Το ότι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όμως, αποτελεί χαμένο στοίχημα αποδεικνύεται σε κάθε νοσοκομείο και δομή υγείας χωριστά. Η περίπτωση του Αττικόν είναι χαρακτηριστική. Το άλλοτε διαμάντι του ΕΣΥ έχει υποβαθμιστεί εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. «Το μοναδικό νοσοκομείο της Αττικής όπου όλα τα τμήματά του είναι πανεπιστημιακά βρίσκεται στην αξιοθρήνητη κατάσταση να είναι ουραγός στη λαπαροσκοπική χειρουργική λόγω έλλειψης εργαλείων» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ίδιο νοσοκομείο τα τμήματα ξεμένουν καθημερινά από λευκοπλάστ, καπάκια καθετήρων, φάρμακα, βασικά αντιβιοτικά.
«Οταν ξεκίνησε η λειτουργία του Αττικόν, υπήρχε στην ατμόσφαιρα ένας ενθουσιασμός. Η ιατρική πρωτοπορία στις διαγνωστικές μεθόδους και στις επεμβάσεις αλλά και η έρευνα είχαν βρει μια στέγη. Αυτός ο ενθουσιασμός έχει χαθεί πια και το προσωπικό βρίσκεται αντιμέτωπο με καθημερινά προβλήματα όπως είναι τα ράντζα» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Εντατικολογίας και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Απόστολος Αρμαγανίδης.

ΜΕΘ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΒΑΤΙΑ. Σημειωτέον ότι η αναβάθμιση των ΜΕΘ ήταν ακόμη ένας στόχος που τέθηκε ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Κι όμως, μόλις την Τετάρτη πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία ασθενής ο οποίος παρέμενε διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο, σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Λόγω της έλλειψης κλινών σε ΜΕΘ, υποστηρίζει ο ΙΣΑ, αναβάλλονται και τακτικά χειρουργεία. Εναν χρόνο μετά την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, το σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών εναντικής θεραπείας βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εν λειτουργία ήταν έως πρόσφατα 500 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), ενώ εκτιμάται ότι άλλα 200 κρεβάτια παραμένουν κλειστά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι τον Φεβρουάριο θα ανοίξουν 50 κλίνες ΜΕΘ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες προκήρυξης μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 500 θέσεων (100 γιατρών και  400 νοσηλευτών). Στόχος να ξαναμπούν στον υγειονομικό χάρτη οι κλίνες που σβήστηκαν από τις  ελλείψεις προσωπικού.

Στο μεταξύ πάντως, τέσσερις κλίνες ΜΕΘ και άλλες έξι ΜΑΦ τέθηκαν εκτός λειτουργίας πρόσφατα στον Ευαγγελισμό καθώς οι νοσηλευτές αντιστέκονται στην απασχόληση με μπλοκάκι.

Στο Αττικόν, ένδεκα κρεβάτια στη Μονάδα παραμένουν κλειστά. Παράλληλα, παλιώνει και ο εξοπλισμός. Ελλείψει κονδυλίων για αγορά νέου εξοπλισμού ή έστω για επισκευές, ό,τι χαλάει αντικαθίσταται από τα μηχανήματα των κλειστών θαλάμων Εντατικής, με αποτέλεσμα τη σταδιακή τεχνολογική απογύμνωσή τους. Ακόμη δηλαδή κι αν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του προσωπικού, πολλές κλίνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού δεν θα υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός.

Ανάλογα είναι και τα προβλήματα στις εργασίες συντήρησης των κτιρίων, καθώς έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων Καραμανδάνειο, στην Πάτρα. Εκεί, στις αρχές Δεκεμβρίου έγινε έκρηξη στον καυστήρα θέρμανσης και σε δύο σώματα καλοριφέρ. Γιατροί και νοσηλευτές έτρεχαν για να απομακρύνουν τους μικρούς ασθενείς από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, «αυτό που συνέβη ήταν η κορυφή του παγόβουνου σε ένα γενικότερο σκηνικό εγκατάλειψης, καθώς το νοσοκομείο λειτουργεί με μηχανήματα άνω των 30 ετών.
 

Η οδύσσεια των καρκινοπαθών

Θεραπεία χωρίς φάρμακα και με ουρά για τις ακτίνες

«Αυτή τη φορά είχαμε μια δόση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας. Για τη Δευτέρα όμως, που θα χρειαστεί να κάνουμε την επόμενη δόση, δεν υπάρχει. Η σύζυγός μου κινδυνεύει».
Ο Αλέξανδρος Κελόγλου συνόδευε τη σύζυγό του που πάσχει από καρκίνο στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Πολλοί ασθενείς στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και αλλού έφυγαν άπραγοι τις προηγούμενες ημέρες από τα νοσοκομεία καθώς δεν υπήρχαν τα φάρμακα για την αναγκαία για τη ζωή τους αγωγή. Η γυναίκα του μάλιστα υπηρετούσε επί 35 χρόνια ως προϊσταμένη νοσοκόμα στο ΕΣΥ. «Οχι ως ασθενής, αλλά ποτέ στη ζωή της δεν είχε συναντήσει τέτοια κατάσταση σε νοσοκομείο με καρκινοπαθείς» λέει ο Αλ. Κελόγλου. «Θα πεθάνουν μαζικά άνθρωποι, μαζική δολοφονία είναι αυτή. Εχουν καμιά συναίσθηση του τι κάνουν οι υπεύθυνοι;»
Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων για καρκινοπαθείς προέκυψε από τις αρχές της εβδομάδας και ήρθε να προστεθεί στην οδύσσεια που ζουν, αφού οι λίστες για την ακτινοθεραπεία φθάνουν ακόμη και τους έξι μήνες. Και αυτό το πρόβλημα δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, όσο τουλάχιστον εκτιμά ότι θα γίνει με τα φάρμακα το υπουργείο Υγείας.

Με το σταγονόμετρο. Η έλλειψη των φαρμάκων στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του συστήματος χορήγησης που μπορεί κάποια στιγμή να περιορίσει την ταλαιπωρία των ασθενών, ωστόσο έγινε με τρόπο τέτοιο ώστε άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας να ταξιδεύσουν προς τα μεγάλα νοσοκομεία και να φύγουν χωρίς να υποβληθούν σε θεραπεία. Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας τα φάρμακα των ασθενών με καρκίνο θα τα χορηγούν αποκλειστικά τα νοσοκομεία, χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να τα αναζητούν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αν το νοσοκομείο σφράγιζε τη συνταγή τους με την ένδειξη «στερείται». Τα νοσοκομεία όμως ενημερώθηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή και μάλιστα ότι θα έπρεπε να εφάρμοζαν την απόφαση ήδη από την Πρωτοχρονιά. Φυσικά τα φαρμακεία τους δεν είχαν φάρμακα και το πρόβλημα έφθασε στους ασθενείς.
 «Ωστόσο, τα 8 εκατ. ευρώ που χρειάζονται τον χρόνο για τα φάρμακα των ανθρώπων με καρκίνο δεν μας τα έστειλε, αντίστοιχα, το υπουργείο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λαϊκό. «Πριν από 20 ημέρες είχαμε το ίδιο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων με τους αιμορροφιλικούς, με τα φάρμακα των οροθετικών και τώρα με τους καρκινοπαθείς, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα. Ακόμη και οι ασθενείς που είναι εσωτερικοί στο Λαϊκό παίρνουν τα φάρμακα με το σταγονόμετρο» λέει.

Εξι μήνες αναμονή. Οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ουρές που φθάνουν έως και τους έξι μήνες αναμονής για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Υπολογίζεται δε ότι κάθε χρόνο 28.000 - 30.000 ασθενείς δίνουν μάχη ενάντια στον καρκίνο.
«Η ακτινοθεραπεία στο σύνολό της δεν είναι ακριβή. Ομως εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από το ελληνικό Δημόσιο με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση. Το αποτέλεσμα είναι το ΕΣΥ να υστερεί ποσοτικά και ποιοτικά» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής - Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας.
Η «χαμένη ευκαιρία» του ΕΣΠΑ είναι ενδεικτική. Το 2010 εγκρίθηκε, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, η αγορά 10 γραμμικών επιταχυντών που θα τοποθετούνταν σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας.
Πέντε χρόνια μετά έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν μόνο δύο: στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννινα. Επιπλέον, πρόσφατα εγκαταστάθηκε ακόμη ένας σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής στον Αγιο Σάββα. Με τον ίδιο τρόπο ενισχύθηκε και το Μεταξά, όμως το νέο μηχάνημα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία αφού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο δεν λειτουργεί αξονικός τομογράφος (απαραίτητος για τρισδιάστατη θεραπεία).
«Η δυνατότητα που δόθηκε από το ΕΣΠΑ αφέθηκε στο έλεος της απίστευτα αργής εκδίκασης των χωρίς τελειωμό ενστάσεων. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι για κάθε μηχάνημα ακτινοθεραπείας που αποκτάται με κοινοτικούς πόρους, το ελληνικό κράτος κερδίζει 600.000 ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ και το διετές δωρεάν σέρβις. Το γεγονός αυτό καθιστά απόλυτα σαφές ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά απίστευτης ή ύποπτης αδιαφορίας» διαπιστώνει ο Γ. Πισσάκας.
 

Ωράριο και περικοπές διώχνουν τους γιατρούς

Χιλιάδες γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας και το εξοντωτικό σύστημα υγείας της, ενώ γιγαντώνεται και η μαύρη τρύπα σε νοσηλευτές

Εξουθενώνει τους γιατρούς της η Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: οι ευρωπαίοι δικαστές αποφάνθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου ότι η ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας να εργάζονται οι γιατροί επί 24 ή και περισσότερες ώρες αδιαλείπτως, αντιβαίνει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το εξαντλητικό ωράριο σε συνδυασμό με τον ολοένα αυξανόμενο φόρτο εργασίας και οι περικοπές στους μισθούς εξηγούν γιατί σχεδόν ένας γιατρός την ημέρα ζητά εξιτήριο από το ΕΣΥ.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία ξεμένουν και από ειδικευόμενους, καθώς οι νέοι γιατροί προτιμούν την ξενιτιά από το να ενταχθούν στο εξοντωτικό  σύστημα υγείας της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι 7.340 γιατροί της Αθήνας έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια.
Οπως παραδέχτηκε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τη σφαλιάρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το χρονικό διάστημα 2012-2015 η εκροή ανθρώπινου δυναμικού από το δημόσιο σύστημα ήταν πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα του ιατρικού προσωπικού το οποίο μειώθηκε κατά 16%.

Πράσινο φως για προσλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου ήδη από το 2015 έχει την προκήρυξη 985 θέσεων μόνιμου προσωπικού και ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι πρόκειται για μεγάλο βήμα μετά το εξαετές πάγωμα προσλήψεων στο ΕΣΥ. Η αντιπολίτευση ωστόσο κάνει λόγο για σταγόνα στον ωκεανό, καθώς οι νέες τοποθετήσεις  (που αναμένονται εντός του έτους) μετά βίας θα καλύψουν τις αποχωρήσεις της περασμένης χρονιάς.
Από την οδό Αριστοτέλους ανταπαντούν με μια δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων που προωθούνται και θα αφορούν μόνιμες θέσεις όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό).
Στο μεταξύ, πάντως, τα νοσοκομεία λειτουργούν με μπαλώματα. Οπως λέει ο καρδιολόγος και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας, «στο νοσοκομείο μας συμβαίνει το εξής πρωτοφανές: απασχολούνται 55 άτομα από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ - τραυματιοφορείς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό - για πέντε μήνες. Τέσσερις ημέρες την εβδομάδα εργάζονται βγάζοντας πραγματική δουλειά λόγω των ελλείψεων και την τελευταία ημέρα της εβδομάδας κάνουν θεωρητική κατάρτιση».
«Πόσα χρήματα λαμβάνουν; Μόλις 410 ευρώ τον μήνα όσοι είναι κάτω των 26 ετών» απαντά ο Σιώρας και προσθέτει ότι το σύνδρομο υπερκόπωσης (burn out) έχει χτυπήσει το 45% των γιατρών, ενώ και το λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου εμφανίζει ανάλογα συμπτώματα.

Λιγότεροι νοσηλευτές από γιατρούς. Παράλληλα, γιγαντώνεται και η μαύρη τρύπα σε νοσηλευτές. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια, οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.
Στην Ελλάδα της κρίσης καταγράφεται ακόμη μία αρνητική πρωτιά: στα νοσοκομεία υπηρετούν λιγότεροι νοσηλευτές από γιατρούς. Ετσι, στη χώρα αντιστοιχεί μισός νοσηλευτής (0,6) ανά γιατρό, όταν στις σκανδιναβικές χώρες κάθε γιατρός πλαισιώνεται από τέσσερις νοσηλευτές.
«Κι όλα αυτά, ενώ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αποθεραπεία των ασθενών είναι στενά συνδεδεμένη με την επάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία» τονίζει από την πλευρά της η πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΑΤ Βούλα Πάκου. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο αριθμός των νοσηλευτών - και όχι μόνο - μετά βίας αγγίζει τα όρια ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κι όμως, όπως συμπληρώνει, από τις προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί στο ΚΑΤ αντιστοιχούν μόνο τρεις νοσηλευτές ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), όταν οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 100.
 
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: