Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Δημεύεται το εισόδημα των δικηγόρων

To κυβερνητικό προσχέδιο για το Ασφαλιστικό  χαρακτηρίζεται από την καταστρατήγηση βασικών αρχών και θεσμών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Διακατέχεται από ....... μια ισοπεδωτική αντίληψη, χωρίς επίγνωση της ισχύουσας πραγματικότητας, αλλά και των επιπτώσεων των προτεινόμενων αλλαγών. Δεν συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη ή από οιαδήποτε σχετική ειδική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση. Δεν επιλύει, αλλά αντίθετα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα, το δικηγορικό σώμα οδηγείται κυριολεκτικά σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση. Η προτεινόμενη υπέρμετρη αύξηση των εισφορών, σε ποσοστό 38,45% στο φορολογητέο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις του δικηγόρου, συνιστά εν τοις πράγμασι δήμευση του εισοδήματός του, κατά παράβαση του Συντάγματος καθώς και του άρ. 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Ενδεικτικώς, σημειώνω ότι οι δυσμενέστατες επιπτώσεις στη διαβίωση του κάθε δικηγόρου θα έχουν ως αποτέλεσμα: α) Την έξοδο από το επάγγελμα εκείνων που συμπληρώνουν τα συντάξιμα χρόνια, με συνέπεια τη μείωση των εισροών στο σύστημα και την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σχετικώς υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 3.500 συναδέλφους. β) Την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειονότητα των λοιπών συναδέλφων, με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες. Υπογραμμίζω ότι με τον Ν. 4331/2015 είχε προβλεφθεί η δυνατότητα υπαγωγής των νέων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με την εισφοροδοτική τους ικανότητα, καταβάλλοντας μειωμένες εισφορές.

Της δυνατότητας αυτής έκαναν χρήση περί τους 4.000 ασφαλισμένους  του ΤΑΝ. Η ρύθμιση αυτή, που δυστυχώς καταργήθηκε, ήταν επιτυχής. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η εισπραξιμότητα αυξήθηκε εντυπωσιακά. Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη δραστική αύξηση των εισφορών θα επιφέρει αύξηση ή μείωση των εισροών στο σύστημα; Η απάντηση είναι προφανής: η κατά τα ώς άνω δυσανάλογη αύξηση των εισφορών θα αυξήσει το μέγεθος των ανείσπρακτων οφειλών.

Η σύνολη σύλληψη του εν λόγω προσχεδίου στερείται λοιπόν (και) κοινής λογικής. Πλήττει την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Το δικηγορικό σώμα εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή του διεκδικεί το δικαίωμά του στην επαγγελματική υπόσταση και ανάπτυξη. Δεν περιορίζεται, όμως, απλώς σε έναν καταγγελτικό λόγο. Με το ψήφισμα που σήμερα κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ζητεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στη βάση εμπεριστατωμένα τεκμηριωμένων προτάσεων, για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

του Βασίλη Ε. Αλεξανδρή σΤΑ ΝΕΑ
Ο Βασίλης Ε. Αλεξανδρής είναι πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: