Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Κινητικότητα για το όνομα των Σκοπίων. Συζητήσεις με Σκοπιαλβανούς!

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, ο Αλί Αχμέτι,
πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Αθήνα
Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο κ. Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI της ΠΓΔΜ. Το DUI είναι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος του ...
... εθνικιστικού κόμματος, που έχει την εξουσία στα Σκόπια τα τελευταία χρόνια, και αποτελεί ισχυρό πολιτικό παράγοντα, καθώς εκπροσωπεί την ισχυρότατη παρουσία του αλβανικού στοιχείου στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Αχμέτι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στο πλαίσιο επαφών για μια σειρά ζητημάτων. Στην ατζέντα θα κυριαρχήσουν, όπως είναι απολύτως αναμενόμενο, το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αλλά και η διαχείριση των εντεινόμενων προσφυγικών ροών.

Η επίσκεψη του κ. Αχμέτι, όπως και αυτή του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, προ ολίγων εβδομάδων, εντάσσονται, σε σημαντικό βαθμό, σε ένα πλαίσιο κινητικότητας το οποίο εν πολλοίς επιδιώκει και η Αθήνα. Ο κ. Κοτζιάς εκτιμά ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Η ρευστή πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ ενδεχομένως να ευνοεί μια συνεννόηση πάνω στο θέμα, ιδιαίτερα μετά τον Απρίλιο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια. Με δεδομένο ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας δευτερεύον, αν όχι απολύτως αδιάφορο, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ο ρόλος που θα διαδραματίζει το DUI σε αυτήν εύλογα μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που θα διευκολύνουν τη συζήτηση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Θεωρείται, επίσης, δεδομένο ότι η συγκεκριμένη τάση επιτάχυνσης των επαφών συνδέεται, σε μεγάλο βαθμό, και με τις πιέσεις που ασκούνται προς τις δύο πλευρές και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: