Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ο Τσίπρας είναι σε αδιέξοδο

Από το βήμα της Βουλής, στην προχθεσινή παρθενική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφές στίγμα για το νέο αντιπολιτευτικό μοντέλο που θέλει να ...... ακολουθήσει - το οποίο, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, συνοψίζεται στη φράση ότι «δεν σκοπεύει να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».
Η μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία θεωρεί την «πιο επιβλαβή μεταπολιτευτική κυβέρνηση», δεν ήταν σχήμα λόγου, κατά τις ίδιες πηγές, αλλά αναδεικνύει τη βεβαιότητα του αρχηγού της ΝΔ ότι η χώρα βρίσκεται σε νέο αδιέξοδο λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας. 
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την πεπατημένη και να επικεντρωθεί σε μια ανέξοδη αντιπολίτευση αλλεπάλληλων καταγγελιών, που θα συντηρούν ένα πολωτικό σκηνικό. Οχι μόνο επειδή θεωρεί ότι «οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση», όπως σχολιάζει στους συνομιλητές του, αλλά και γιατί σε κλίμα έντονης πόλωσης και διχασμού, σχεδόν αναγκαστικά θα συσπειρώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα από το νέο επιτελείο στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού είναι ότι η ΝΔ που άρχισε να διαμορφώνει ο Μητσοτάκης θα έχει και νέο αντιπολιτευτικό πρόσωπο, το οποίο θα βασίζεται περισσότερο στον προγραμματικό και λιγότερο στον καταγγελτικό λόγο. Και με προγραμματικό λόγο σκοπεύει να αντιπαρατίθεται στον Αλέξη Τσίπρα. 
Οι αναφορές έχουν αποδέκτες και στο εσωτερικό του κόμματος, ιδίως εκείνα τα στελέχη που θα επιθυμούσαν ένα σκηνικό άγριας σύγκρουσης με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα - και πρωτίστως σε επίπεδο αρχηγών. Σχετικές ενστάσεις άλλωστε καταγράφηκαν στο γαλάζιο στρατόπεδο ήδη από την αρχηγική πρεμιέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς υπήρξαν στελέχη που τον βρήκαν διαλλακτικό απέναντι στον Πρωθυπουργό.      

Ικανοποίηση. Στο νέο προεδρικό επιτελείο εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της πρώτης αρχηγικής μάχης στη Βουλή, εκτιμώντας ότι ο Μητσοτάκης κατάφερε να προβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, στέλνοντας ταυτόχρονα πειστικό μήνυμα ότι κινείται με υπευθυνότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. 
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρουσίασε  μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που γνωρίζουν οι πολίτες και την εικόνα αυτή θα επιβεβαιώνει καθημερινά» τονίζουν με έμφαση, ενώ προσθέτουν ότι η «νέα ΝΔ δεν πρόκειται να κινηθεί βιαστικά».

Στο πλαίσιο αυτό, που ώς έναν βαθμό θα καθορίσει και τη σχέση Μητσοτάκη - Τσίπρα, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα είναι ανοιχτός για διάλογο με τον βασικό πολιτικό αντίπαλό του, εφόσον και εκείνος το επιθυμεί, χωρίς αυτό να σημαίνει και συναίνεση προς τις κυβερνητικές πολιτικές. 
Σε περίπτωση, μάλιστα, κατά την οποία η κυβέρνηση αποφασίσει να κινηθεί σε έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, προαναγγέλλουν ότι η ΝΔ όχι μόνο δεν θα αντιταχθεί, αλλά θα συνδράμει σε μια τέτοια προσπάθεια.


Η απόπειρα Τσίπρα, ωστόσο, να μετατρέψει την αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε «μάχη κατά του νεοφιλελευθερισμού» αντιμετωπίζεται στη Συγγρού όχι μόνο ως αποκήρυξη από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε συναινετικής προσπάθειας, αλλά και ως απόδειξη ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας «βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο». 
Παρά ταύτα, ο νέος αρχηγός της ΝΔ δεν προτίθεται να μπει σε ένα παιχνίδι προκλήσεων, πολύ περισσότερο με ζητούμενο τις κάλπες, πριν η ΝΔ ετοιμαστεί πολιτικά και οργανωτικά.

Διονύσης Νασόπουλος // ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: