Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κινδυνεύουν ρευστότητα, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αν καθυστερήσει η αξιολόγηση

Καμπανάκι ότι κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το αφήγημα της ανάπτυξης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενίσχυσης της ρευστότητας εφόσον καθυστερήσει η ...... αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος χτυπάει η PricewaterhouseCoopers, κρατώντας παράλληλα αποστάσεις από τις μαξιμαλιστικές προσδοκίες κυβερνητικών στελεχών ότι είναι θέμα χρόνου η άρση των capital controls.
 
«Οι περιορισμοί κίνησης κεφαλαίων θα παραμείνουν για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναφέρουν κάποιες πρόσφατες εκτιμήσεις (σ.σ.: αυτές για πλήρη άρση τον Ιούνιο του 2016), καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα εμπιστοσύνης», αναφέρει στην ετήσια μελέτη της η PwC με αντικείμενο: «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα». 
 
Περιγράφοντας με όρους ξηρασίας την εικόνα του 2015, χρονιά με επίδοση σε ντιλ 40% χαμηλότερη από εκείνη του 2014, η μελέτη της PwC χτυπά πολλά καμπανάκια για το τρέχον έτος και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ρευστότητα, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα ώριμες εξαγορές να μην ολοκληρωθούν.

ΧΑΜΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ. Κρατώντας ούτως ή άλλως χαμηλά τον πήχη για φέτος, ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Κώστας Μητρόπουλος που παρουσίασε την έρευνα, πιστεύει ότι οι φετινές συνθήκες θα είναι περιοριστικές για την ελληνική οικονομία. Ελπίζει ωστόσο πως αν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εντός του πρώτου εξαμήνου, θα υπάρξουν θετικές προοπτικές για το 2017. «Χωρίς θετική αξιολόγηση και απελευθέρωση δόσεων ύψους 10,6 δισ. ευρώ, η οικονομία θα υποφέρει και φέτος από έλλειψη ρευστότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σημειώνεται όμως ότι τα 5 δισ. ευρώ από τις εκκρεμούσες δόσεις προορίζονται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
 
Αν πάντως η περυσινή χρονιά περιγράφεται από πλευράς εξαγορών ως Annus horribilis για τη χώρα με μόλις 29 ντιλ ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το 2016 θα μπορούσε υπό όρους να αναστρέψει το κλίμα. Στη μελέτη υποστηρίζεται ότι οκτώ ώριμες εξαγορές και συγχωνεύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν φέτος, αν κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση από τους θεσμούς.
 
Πρόκειται για τη πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έναντι 2,75 δισ. ευρώ, την παραχώρηση στη Fraport των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (1,23 δισ. ευρώ), τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του Αστέρα Βουλιαγμένης, τη συγχώνευση των εταιρειών Σάνη Resort & Ikos Resort που ανήκουν στον όμιλο Oaktree, την ολοκλήρωση της πώλησης από τη Frigoglass του κλάδου υαλουργίας στην εταιρεία GZ Industries και την εξαγορά της Forthnet από τις Vodafone και Wind, οι οποίες έχουν καταθέσει από κοινού προσφορά.
Τέλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro, καθώς εκκρεμεί μόνο η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Σε πείσμα πάντως της εδραιωμένης πεποίθησης ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος θα πρωταγωνιστήσει φέτος στις εξαγορές, η PwC πιστεύει ότι τα ντιλ στον συγκεκριμένο χώρο θα είναι ελάχιστα. Κι αυτό καθώς μόλις οκτώ από τα 780 μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν συνήθως τα private equity funds και οι ξένοι ξενοδοχειακοί όμιλοι προκειμένου να προχωρήσουν σε εξαγορές. Πιθανός στόχος εξαγοράς μπορεί να είναι μονάδες όπως το Porto Karras, καθώς οι ξένοι ενδιαφέρονται για ντιλ άνω των 50 εκατ. ευρώ. Υπερβολικές είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, και οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για συναλλαγές από distressed funds. Εξαγορές θα γίνουν μόνο σε ώριμους κλάδους, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, αναφέρεται.
Στον αντίποδα της ελληνικής πενίας, κύμα εξαγορών σαρώνει την Ευρώπη. Πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε στα 584 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά αφορούσαν φαρμακευτικές εταιρείες.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: