Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Κλειδώστε τους στο Μαξίμου… Δεν θέλουμε άλλα «βραβεία»

Η καταπληκτική αυτή κυβέρνηση, η καλύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς που είχαμε ποτέ (εξάλλου είναι εύκολο αυτό μια και ...
... είναι η πρώτη της Αριστεράς) έχει βαλθεί να σαρώσει όλα τα βραβεία. 
Ήταν να μην της ανοίξει η όρεξη με το βραβείο του Χάρβαρντ. 
 Θέλει και θα δώσει την μάχη όπως φαίνεται με νύχια και με δόντια για να μην της πάρει κανένας άλλος τον τίτλο. 
 Όπου υπάρχει διαπραγμάτευση, θα εμφανίζονται οι δικοί μας, πότε ο Αλέξης Τσίπρας, πότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αξιότιμος κ. Κατρουγκαλος και θα σαρώνουν τα βραβεία. Είδαμε τον Ευκλείδη το «αγαθό παιδί». 
Το «παιδί» που έχει τα λεφτά του και καλά κάνει στο Λονδίνο και από λόγους αλτρουισμού και ιδεολογικού χόμπι ήρθε να βάλει ένα χεράκι κι αυτός να μας σώσει. 
 Πριν τρεις μήνες ο ίδιος ο Ευκλείδης, το «αγαθό παιδί» μαζί με τον πρωθυπουργό μας περιέγραφαν τον προγραμματισμό τους. Κι όπως θυμάστε θα είχε γίνει η αξιολόγηση από τον Νοέμβριο άντε αρχές Δεκέμβρη και πριν το τέλος του 2015 θα είχε αρχίσει η συζήτηση για το χρέος… 
Πριν καμιά δεκαπενταριά μέρες μας ανήγγειλαν θριαμβευτικά ότι πριν πάει να βάλει τις τελευταίες πινελιές στην «πολιτική» διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας στο Νταβός, ξεκίνησε την ευρωπαϊκή περιοδεία του ο Ευκλείδης το «αγαθό παιδί». Υπήρχαν σοβαροί λόγοι: 
Πριν λίγες ημερες ο κ. Τσίπρας είχε δώσει τελεσίγραφο ουσιαστικά στο ΔΝΤ για να τα μαζεύει, η κυβέρνηση ήθελε να εξηγήσει αναλυτικά το σχέδιο του Ασφαλιστικού δια χειρός Κατρούγκαλου (που ακόμη και το σκονάκι της Τρόικας το αντέγραψε λάθος) και έτσι ο Ευκλείδης, πήγε να φέρει καλές ειδήσεις: Έξω το ΔΝΤ, Έγκριση του Ασφαλιστικού, γρήγορη αξιολόγηση, ακόμη πιο γρήγορη έναρξη συζήτησης για το χρέος. 
 Ακόμη και για τον Ντάισενμπλουμ τον οποίο είχαν βρίσει σκαιότητα πριν λίγες ημερες, έδωσε διαρροή ο κ. Τσακαλωτος ότι ο Ολλανδός δεν εννοούσε ότι θα πάρει μήνες η αξιολόγηση αλλά γενικώς η συζήτηση για το χρέος.… 
Όσο για τον κ. Κατρουγκαλο, περιχαρής δήλωνε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του αποδέχονται το Σχέδιο του για το Ασφαλιστικό. Φαίνεται ότι είτε δεν κατάλαβε είτε τον δούλευαν κι αυτόν, καθώς είναι η Τρόικα που κάνει κουμάντο και όχι ο υπουργός εργασίας της Σλοβενίας… 
Πριν προλάβει το Χάρβαρντ να απονείμει τα «Πολιτικά Βατόμουρα» θα κάνουμε εμείς έναν πρώτο απολογισμό: Ο Ντάισενμπλουμ ποτέ δεν είπε ότι οι μήνες αφορούσαν το χρέος και όχι την αξιολόγηση. 
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ήρθε η κ. Λαγκαρντ και έκανε λόγο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ποια είναι η κ. Λαγκάρντ; Η κυρία του ΔΝΤ το οποίο θα έφευγε κατ’ εντολή του κ. Τσιπρα. 
Όμως ο Ευκλείδης το «αγαθό παιδί» πήγε και παρακάλαγε οπως αποδείχθηκε, να μείνει το ΔΝΤ. Και αφού το ήθελε τόσο πολύ όχι μονο εδραιώθηκε η παραμονή του ΔΝΤ αλλά η κ. Λαγκαρντ έβαλε και τους δυο όρους της για να ικανοποιηθεί το αίτημα του Ευκλείδη και του κ. Τσίπρα. Ασφαλιστικό σκληρό, μείωση του χρέους. 
Όσο για την αξιολόγηση ήρθε ο γνωστός σκιέρ του Eurogroup να εξηγήσει ότι δεν αρκεί το ασφαλιστικό (το κανονικό, όχι εκείνο του Κατρουγκαλου), αλλά είναι και τα δημοσιονομικά μέτρα, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι η απελευθέρωση της Ενέργειας. 
 Δεν τα πήγε κι άσχημα ο Ευκλείδης… Πάλι καλά που η διαπραγμάτευση του κράτησε λίγες ημέρες μόνο. Βεβαίως τώρα είναι η αγωνία για το Νταβός. 
Όπου την σκυτάλη θα την πάρει ο Αλέξης Τσίπρας… 
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιχειρήσει να «συνθλίψει» τον Σόιμπλε (μιλώντας αγγλικά). 
 Δεν θα έχουμε που να βάλουμε τα βραβεία… 
 Μήπως πρέπει να τους κλειδώσουμε στο Μαξίμου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: