Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Πάλι λάθος θέμα θα σηκώσει ο "Σωτήρας" Τσίπρας στο Νταβός

Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι το ελληνικό θέμα δεν είναι πλέον το σημαντικότερο για την Ευρώπη και την διεθνή οικονομική ελίτ που ...
... συγκεντρώνεται αυτές τις ημέρες στο Νταβός.
Για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, στους εκπροσώπους των οποίων σκοπεύει να παρέμβει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τα μείζονα ζητήματα που αυτή την στιγμή κυριαρχούν και θα αποτελέσουν ζητήματα αναφοράς στο Νταβός –και στα οποία εν μέρει εμπλέκεται η Ελλάδα– είναι το προσφυγικό και η κρίση που από τις αρχές του χρόνου παίρνει νέες διαστάσεις.

Όσον αφορά το προσφυγικό στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες οι οποίες (με κέντρο την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο) προς το παρόν συγκεντρώνονται στο να απομειώσουν ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις που αποδυναμώνουν τον ευρωπαϊκό άξονα και επιχειρούν να στηρίξουν Γερμανία – Γαλλία ακόμα και απέναντι σε μέχρι πρότινος "συμμάχους” τους στην Κεντρική Ευρώπη. 

Στο μέτωπο της κρίσης ο παρατεταμένος εφιάλτης των αγορών που με ελάχιστα "διαλείμματα” συνεχίζεται από τις αρχές του χρόνου πυροδοτεί τις ήδη υπαρκτές αντιφάσεις του ευρώ μεταξύ Βορρά - Νότου με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς ακουμπάει πλέον εύθραυστα κομμάτια του ευρωσυστήματος όπως οι γαλλικές και κυρίως οι ιταλικές τράπεζες.  
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Marko Kolanovic, της Global Head of Derivative and Quantitative Strategies di JPMorgan Chase & Co, ο Κροάτης οικονομολόγος που είχε προειδοποιήσει για το κραχ του Αυγούστου με σημείο αναφοράς την Κίνα, προειδοποιεί για μία πτώση των αγορών μέσα στο 2016 περισσότερο από 20%...

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η Αθήνα έχει αυτή την στιγμή μία διπλή "ευκαιρία” να δείξει ότι "μπορεί να συντονισθεί στην αναζήτηση συλλογικής λύσης και στα δύο μέτωπα” που έτσι κι αλλιώς έχουν - όπως έχει επισημάνει το Capital.gr – σχεδόν ταυτόσημο χρονοδιάγραμμα εξελίξεων με διάρκεια μέχρι τα μέσα του 2016.  

Από τους ίδιους κύκλους αναφέρεται με έμφαση οτι η υιοθέτηση μιας λογικής δημόσιας "κόντρας” με το ΔΝΤ στο Νταβός "δεν είναι η καλύτερη επιλογή” για την ελληνική πλευρά καθώς "αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την ακύρωση της προσπάθειας που αναμφίβολα έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες στο ελληνικό πρόγραμμα ...”. 

Αντίθετα, κατά τους ίδιους κύκλους επισημαίνεται ότι η καθοριστικής σημασίας εμπλοκή της Ελλάδας στην αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην διευθέτηση του προσφυγικού προβλήματος "θα  ήταν καταλυτική για μια σιωπηρά ευνοϊκή στάση της Ευρωζώνης” με κατανόηση στα ζητήματα των συνεπειών της δημοσιονομικής προσαρμογής, "που πρέπει να υλοποιηθεί και να επηρεάσει την διευθέτηση του ασφαλιστικού συστήματος και του χρέους...”. 

Το κατά πόσο όμως οι επιλογές της ελληνικής διπλωματίας στο Νταβός θα ακολουθήσουν τον οπτική αυτή παραμένει ερωτηματικό, αν κρίνει κανείς την έμφαση που έχει δοθεί τελευταία από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ στο θέμα του ΔΝΤ, αλλά και τις διαρροές από την πλευρά του Μαξίμου, για τις προτεραιότητες του έλληνα πρωθυπουργού στις συζητήσεις δημόσιες και ιδιωτικές στο παγωμένο ελβετικό θέρετρο...

Του Γ. Αγγέλη // Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: