Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Κυβέρνηση που έχει αλλεργία με την ανεξαρτησία

Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε διεθνώς για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή τα ατομικά δικαιώματα χρήζουν στην εποχή μας αυξημένης προστασίας. Δεύτερον, ... ... επειδή την προστασία αυτή κρίθηκε ότι δεν πρέπει να την παρέχουν τα όργανα της πολιτικής εξουσίας, αλλά ανεξάρτητα όργανα χωρίς πολιτικό χαρακτήρα.
Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετές Ανεξάρτητες Αρχές, πέντε από τις οποίες είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένες με την αναθεώρηση του 2001. Αλλά η ανεξαρτησία δεν ήταν ποτέ μια λέξη που άρεσε στα κόμματα και στις κυβερνήσεις. Οι διακομματικές συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι αποτελούσαν πάντα μια προσφιλέστερη τακτική. Κι όταν δεν απέδιδαν, μπορούσε πάντα να αποφασίσει αυθαιρέτως το κυβερνών κόμμα. Η αλλεργία με την ανεξαρτησία έφθασε στο αποκορύφωμά της με μια Αρχή που δεν ήταν καν τελείως ανεξάρτητη: τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τα λεφτά ήταν πολλά, Αρη. Ο ένας επικεφαλής της λοιπόν καθαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και η διάδοχός του από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τώρα ήρθε η ώρα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μιας Αρχής με αρκετά αμαρτωλό παρελθόν, πολλές άστοχες παρεμβάσεις, αλλά και αποφασιστική εξουσία σε ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συσπειρώσει τον κόσμο που απομακρύνεται από την αγκαλιά του: την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Μπλοκάροντας για δικούς της λόγους τη στελέχωση του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων, η Νέα Δημοκρατία προσφέρει στην κυβέρνηση το πρόσχημα για μια σοβαρή αντιδημοκρατική εκτροπή: την παράκαμψη του ΕΣΡ και την παραπομπή των σχετικών εξουσιών στην ολομέλεια της Βουλής. Η σχετική τροπολογία λέγεται ότι θα κατατεθεί αύριο.

Μια ανάλογη προσπάθεια κάνει η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, προκαλώντας τη μήνιν των Βρυξελλών. Εκεί, ο προφανής στόχος είναι ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης. Εδώ, τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα. Το επιχείρημα όμως ότι παραπέμπουμε το θέμα στη Βουλή (την οποία τυχαίνει να ελέγχουμε) για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα είναι έωλο. Η υπονόμευση, αν όχι κατάργηση, των Ανεξαρτήτων Αρχών πλήττει τη δημοκρατία, δεν την ενισχύει. Αύριο δηλαδή θα επιλέγει η Βουλή, αντί του ΑΣΕΠ, και το μόνιμο προσωπικό του δημόσιου τομέα;

του Μιχάλη Μητσού // Διαστάσεις // ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: