Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

365 ημέρες ΣΥΡΙΖΑ | Από το ζενίθ στα ...Μνημόνια

Από τις εξαγγελίες για την «κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο» που ανακοίνωνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015 λίγο πριν ...
... κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση,  μέχρι την πρόσφατη συνέντευξή του Πρωθυπουργού στην οποία διαβεβαιώνει ότι η χώρα θα υλοποιήσει το 3ο Μνημόνιο και τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, η απόσταση είναι μόλις …δώδεκα μήνες δρόμος.
Δώδεκα μήνες όμως που οδήγησαν σε νέο Μνημόνιο, στα capital controls και εσχάτως στον αποκλεισμό των δρόμων από τους αγρότεςκαι στο κίνημα της «γραβάτας» από τους επιστήμονες ενάντια στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Τάε Κβο Ντο την Κυριακή το απόγευμα για τον ένα χρόνο κυβέρνηση της Αριστεράς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κατάρρευση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος και απώλειες σημαντικών κοινωνικών ομάδων που υποστήριξαν και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αρχίζουν να απομακρύνονται από το κυβερνών κόμμα με αφορμή το ασφαλιστικό.
Και σε όλη αυτήν την διαδρομή των 12 μηνών έχουν μείνει ανεξίτηλα στην συλλογική μνήμη της χώρας η επτάμηνη διαπραγμάτευση που συνέβαλε στη οικονομική ύφεση και στα άδεια κρατικά ταμεία, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος όπου τελικά ο λαός εξέφρασε το «γαμώτο» όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός και ψήφισε ΟΧΙ ενώ λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση έφερνε στην βουλή προς επικύρωση του Τρίτο Μνημόνιο το οποίο ξόρκιζε μέχρι εκείνη την ώρα, εμφανίζοντας την συμφωνία ως αποτέλεσμα ενός έντιμου συμβιβασμού.
Και μετά ακολούθησαν νέες εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015 για να απαλλαγεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Γ. Βαρουφάκης ήταν ήδη εκτός κυβέρνησης. Δύο μήνες μετά την εκλογής της 2ης κυβέρνησης της Αριστεράς και με τα capital control να έχουν γίνει τμήμα της καθημερινότητας των πολιτών ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας που είχε τον μανδύα του έντιμου συμβιβασμού που περιλάμβανε την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds αλλά και τις αλλαγές για την αποκομματικοποίηση του κράτους που όμως θα εφαρμοστούν μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια. Και τέλος το ασφαλιστικό ή το «αντικείμενο» του εγκλήματος όπως το χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος. Αγρότες και νέοι επιστήμονες έχουν «μπλοκάρει» την χώρα ενώ στην περιφέρεια καίνε τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και αρνούνται να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό ο οποίος έδειξε πρόθυμος να δει τους απεργούς. Η επανάληψη των σκηνών από τις αρχές του 2012 όπου τότε ήταν πρωταγωνιστές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά υπουργών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου έχει και μία ακόμη ομοιότητα: συνδυάζεται με την δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος και την αποδοκιμασία της κυβέρνησης από σημαντικά κοινωνικά στρώματα.

Δώδεκα μήνες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της 12μηνης διαδρομής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ξεκινούν στις στις 25 Ιανουαρίου 2015όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 36,34% και σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Από τον Βαρουφάκη στα capital controls 

Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που δίνουν παράταση στην κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών ξεκινά τον σημειολογικό ανταρτοπόλεμο στους δανειστές με την δημιουργική ασάφεια. Μετά την επίσκεψη Ντάινσεμπλουμ στα τέλη του μήνα μετά από μία εκρηκτική συνέντευξη με τον Γ. Βαρουφάκη καταργείται ο όρος τρόικα και έρχονται πλέον οι ..θεσμοί. Μετά από τέσσερις μήνες παράταση και συνεχείς ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη στο εξωτερικό η κυβέρνηση αναζητά μία κοινή γραμμή με τους δανειστές.
Στο εσωτερικό όμως είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθεματικά, η χώρα δεν λάμβανε καμία δόση και αναγκάζονταν να χρησιμοποιεί ακόμα και τα αποθεματικά των δήμων για πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα και εκείνη την περίοδο επέμεινε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υποσχόταν 13η σύνταξη στους συνταξιούχους και ψήφισε νόμο για την καταβολή των οφειλών στο δημόσιο σε 100 δόσεις. Λίγους μήνες αργότερα υπό την πίεση των δανειστών πήρε πίσω τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων ενώ η 13η σύνταξη παρέμειναν μόνο υποσχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατοπινές δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ήταν λάθος γιατί αποδυναμώθηκε η χώρα.
Από τα τέλη Μαρτίου η χώρα ζούσε στους ρυθμούς των επταμερών συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνοόπου συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι όλων των θεσμών για το πρόγραμμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.Σύνοδοι Κορυφής και Brussels Group σε Παρίσι και Βρυξέλλεςενώ στο εσωτερικό η τάση Λαφαζάνη που συμμετείχε στην κυβέρνηση σε καίρια πόστα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επιστροφής στην δραχμή. Ο Γ. Βαρουφάκης έχει γίνει κόκκινο πανί για τους εταίρους και αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης ο Ευ. Τσακαλώτος.
Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα όπως επίσης και τα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Οι προσπάθειες του Πρωθυπουργού να βρει χρήματα στο Πεκίνο και στην Μόσχα αποβαίνουν άκαρπες και μετά από ταξίδια και επικοινωνίες με τους Πρωθυπουργούς της Ρωσίας και της Κίνας, η κυβέρνηση επιστρέφει στην πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

To φάντασμα του Grexit

Ο Απρίλιος του 2015 είχε φτάσει στο τέλος του και τον Μάιο το φάντασμα του Grexit πλανάται πάνω από την Αθήνα. Ακολουθούντρεις σημαντικές ημερομηνίες στην διαδρομή της κυβέρνησης: στις 25 Ιουνίου 2015: Η Σύνοδος Κορυφής στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα ή να συμφωνήσει με το πρόγραμμα ή φύγει από το ευρώ.  Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, φέρνει μαζί της και την πρόταση για δημοψήφισμα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του όπου ζητά να απορριφθεί το σχέδιο Γιούνκερ. Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τηλεφωνικά τους εταίρους μας με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ να επιμένει ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι «ναι ή όχι στο ευρώ».
Η χώρα ήταν ήδη εκτός προγράμματος με αποτέλεσμα να γίνει πράξη και η προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει και η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση στις 28  Ιουνίου αποφασίζει περιορισμούς στην κίνηση τραπεζικών συναλλαγών, τα γνωστά capital control. Οι ουρές στα ΑΤΜ τεράστιες και το πολιτικό κλίμα στην χώρα είναι τεταμένο. Την Κυριακή 5 Ιουλίου στο δημοψήφισμα το "ΟΧΙ" λαμβάνει 61,3%. Η κυβέρνηση ζητά εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, ενώ ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο Γ. Βαρουφάκης αποτελεί παρελθόν και αντικαθίστανται από τον Ευ. Τσακαλώτο.

To νέο Μνημόνιο με πρώτη φορά Αριστερά

Στις 12 Ιουλίου στην Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποφασίζεται το νέο Μνημόνιο μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης με έντονο παρασκήνιο, και την χώρα υπό την απειλή χρεοκοπίας. Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με την εσωκομματική αντιπολίτευση του Π. Λαφαζάνη όπου 32 βουλευτές που τον ακολουθούν καταψηφίζουν τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας η οποία είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την αιτιολογία ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. \

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 

Στις 14 Αυγούστου, το τρίτο μνημόνιο γίνεται νόμος του κράτους και μία εβδομάδα μετά, στις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με 35,5% και 145 έδρες και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Νέες απώλειες καταγράφονται για την κυβερνητική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση του Γ. Σακελλαρίδη και τις  διαγραφές των Στάθη Παναγούλη (από τον ΣΥΡΙΖΑ) και του Νίκου Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση ψηφίζει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα με στόχο να κερδίσει χρόνο αλλά τα ζητάει ξανά να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και λίγες ημέρες αργότερα κάνει υποχώρηση μετά από πιέσεις των δανειστών.

Η έκρηξη των κοινωνικών ομάδων

Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό και η αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση διαμορφώνει ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία και την ΚΟ. Στην επέτειο ενός χρόνου από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι αγρότες έχουν αποκλείσει τους δρόμους της χώρας, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέχουν από τις εργασίες τους και η πολιτική ζωή της χώρας συνεχίζει να ταλανίζεται αυτήν την φορά από το ασφαλιστικό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: