Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γιάννης Μπεχράκης καλύτερος φωτογράφος του 2015 για τη Guardian

Για τη βρετανική εφημερίδα Guardian ένας φωτογράφος ξεχώρισε από όλους. Ο Έλληνας Γιάννης Μπεχράκης κατάφερε να κλείσει στα δημοσιογραφικά στιγμιότυπα του την ...
προσφυγική κρίση και την οδύσσεια ενός άδικου ξεριζωμού και για αυτό το λόγο η δουλειά του ανακηρύχθηκε εμβληματική.
“Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για περισσότερα από 25 χρόνια, όμως φέτος ήταν διαφορετικά: οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μου” δηλώνει στην εφημερίδα ο Έλληνας μάστορας του κάδρου και της στιγμής. 
"Πέρυσι ήμουν στα σύνορα της Τουρκίας, στο Σουρούκ φωτογραφίζοντας τους χιλιάδες Κούρδους που εγκατέλειπαν το Κομπάνι. 
Φέτος στη Λέσβο ένας από εκείνους με αναγνώρισε. 
"Τα κατάφερα φίλε μου, τα κατάφερα", μου είπε”, σχολιάζει στην εφημερίδα. Φωτογραφίζοντας από τις 6:30 το πρωί μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κάνοντας απλά κάποια διαλλείματα για να αρχειοθετήσει τις συγκλονιστικές λήψεις του, ο Μπεχράκης έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του όχι με τις συνθήκες αλλά με το μέσα του. 
"Η μεγαλύτερη μάχη ήταν η συναισθηματική” προσθέτει. 
Σε μία λήψη του Γιάννη Μπεχράκη ένα δελφίνι καλωσορίζει τους ξεριζωμένους Σύρους. 
Σε άλλες η ανθρωπιά εξαιρείται. 
Στη συνέντευξη του στη Guardian ο Μπεχράκης μιλάει για την ευγνωμοσύνη του απέναντι στους εθελοντές που αποδεικνύουν ότι “υπάρχει ακόμη ανθρωπιά” και μιλάει για τις τύψεις του. 
Για τις νύχτες που δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί ένοιωθε “ένοχος που δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπέρα να βοηθήσω”.Δεν υπάρχουν σχόλια: