Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Στον εισαγγελέα το πόρισμα για τη σπατάλη στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2012-14 [σκάνδαλο]

Στον αρμόδιο εισαγγελέα έχει διαβιβαστεί από το υπουργείο Υγείας το πόρισμα για τη σπατάλη δημοσίου χρήματος την περίοδο 2012-14 από την ...... τότε διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρόκειται για επικοινωνιακές καμπάνιες που εκπονήθηκαν για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ από συνολικά 15 διαφημιστικές εταιρίες, με μη διαφανείς διαδικασίες, σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.

Στην υπόθεση ελέγχεται επίσης ο ρόλος 15 -20 ατόμων της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται άμεσα με τις επίμαχες αναθέσεις έργων.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα διερευνήσει τις καταγγελίες και θα αποφανθεί για την απόδοση τυχόν ευθυνών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης εξήγησε ότι «οι καμπάνιες αφορούσαν τον καρκίνο, τον ιό HIV, τη γρίπη, τα λοιμώδη νοσήματα και τα γενόσημα φάρμακα».

Πρόκειται για συνολικό προϋπολογισμό 9.762 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν τα 4,575 εκατ. ευρώ και τελικά πληρώθηκαν τα 3,264 εκατ.ευρώ.

«Τουλάχιστον το 1,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μην έχει δοθεί, αφού οι καμπάνιες αφορούσαν κοινωνικά μηνύματα, τα οποία βάσει νομοθεσίας πρέπει να προβάλλονται δωρεάν από τα ΜΜΕ. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε κατάτμηση των έργων και έβαζε τις διαφημιστικές εταιρείες ως ενδιάμεσους με τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τη σπατάλη δημοσίου χρήματος. Οι επιθεωρητές επίσης στα 250 ντοσιέ που μελέτησαν, εντόπισε αλλαγές ημερομηνιών σε δημόσια έγγραφα, ώστε να καλυφθούν απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρίες με προσυμφωνηθέντα ποσά. Και τελικά πολλές από αυτές τις καμπάνιες, όπως για τον καρκίνο και τα γενόσημα, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε δικαιοδοσία να τις κάνει» εξήγησε ο κ. Πολάκης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός συμπλήρωσε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και των πολιτικών διοικήσεων του υπουργείο Υγείας τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο πειθαρχικός έλεγχος είναι σε εξέλιξη, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί και για την περίοδο προ του διαστήματος 2012-14. Ο χώρος της υγείας βρίθει ατασθαλιών».

Ο κ. Ξανθός θύμισε ότι στόχος του είναι η ηθικοποίηση του ΕΣΥ και η συνολική εξυγίανση του συστήματος Υγείας, κατ'εντολή του πρωθυπουργού.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας εξήρε τον ρόλο και το επιστημονικό υπόβαθρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ειδικά την τρέχουσα περίοδο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της ενίσχυσης των ΜΕΘ.

Εξήγγειλε μάλιστα την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών ώστε να ανοίξουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ.

Μαίρη Μπιμπή //health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: