Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Έτοιμος να ξεκλειδώσει μυστικά και ντοκουμέντα ο Ι. Σμπώκος

Την πρόθεσή του να δώσει πλέον τη δική του εκδοχή ως προς τις ιδιόχειρες σημειώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου διατυπώνει στο ...
... στενό του περιβάλλον ο Γιάννης Σμπώκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει νέα διάσταση στη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης με τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων Tor-M1, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, διάσταση που δεν αποκλείεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και σε «συγγενικές» υποθέσεις.

Τον σχολιασμό του ημερολογίου του πρώην υπουργού, που τηρούσε από το 1982 για να κατασχεθεί από το γραφείο του επί της Κομνά Τράκα μετά τη σύλληψή του, θα επιχειρήσει τόσο η υπεράσπισή του όσο και προσωπικά ο Ι. Σμπώκος, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκεφθεί κανείς ότι στην πρώτη θέση του εδωλίου θα βρίσκεται ο ίδιος ο συντάκτης των σημειώσεων, ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Η ανατροπή έρχεται ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια δικαστικής περιπέτειας, από το 2012, με καταιγισμό εξελίξεων σε ανακριτικό και δικαστικό επίπεδο. «Στο διάστημα αυτό συντέθηκε ένα ολόκληρο παζλ, με καταθέσεις, απολογίες, καινούργια στοιχεία, νέες δικογραφίες» λέει πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ι. Σμπώκου, θυμίζοντας ότι έχουν επίσης μεσολαβήσει απειλές κατά του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών μέσω του κυκλώματος εκβιασμού στις φυλακές, ακόμη και επιθέσεις σε βάρος μελών της οικογένειάς του.

«Η εικόνα δεν είναι πλέον θολή, έχει εμπλουτιστεί σε σημείο που του επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση σε ό,τι αφορά εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και τις σκοπιμότητές τους. Μην ξεχνάτε ότι δεν ήταν ούτε συγγραφέας ούτε αποδέκτης των σημειωμάτων αυτών, δεν μπορούσε να αρχίσει να λέει ιστορίες χωρίς καμία βεβαιότητα. Ωρίμασαν τα πράγματα, είναι πλέον η στιγμή για μια παρέμβαση στοιχειοθετημένη».

Ποιος είναι ο «Γιάννης» από τον οποίο ο Α. Τσοχατζόπουλος ζητεί επιμόνως λεφτά; Ποιος κρύβεται τελικά πίσω από την κωδική ονομασία «Bosko»; Ο Ι. Σμπώκος καλείται να ξεκλειδώσει μυστικά και να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε ορυμαγδό ερωτημάτων που βασανίζουν από την πρώτη κιόλας ώρα των αποκαλύψεων για την έκνομη δραστηριότητα του πρώην υπουργού.

Τα σημειώματα δια χειρός «Άκη» θεωρούνται κρίσιμα, αφού στην ουσία είναι αυτά που εμπλέκουν τον Ι. Σμπώκο στην υπόθεση με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Απεδείχθησαν και μοιραία, ικανά να του επιβάλουν πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης 16 ετών, χωρίς αναστολή. Δεν είναι λίγοι οι νομικοί εκείνοι, μάλιστα, που ισχυρίζονται ότι «σχεδόν όλοι οι συγκατηγορούμενοί του θα είναι έξω σε λίγο καιρό, όλοι εκτός από τον Σμπώκο».

Απόντος του Α. Τσοχατζόπουλου από τη δίκη για τα ηλεκτρονικά συστήματα «Ερμής» (σ.σ.: οι ευθύνες του έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών), ο Ι. Σμπώκος καταδικάστηκε τον Οκτώβριο σε ισόβια κάθειρξη, ενώ αναμένει να δικαστεί και ξεχωριστά για την ανάμειξή του στις μίζες από την προμήθεια των ρωσικών οπλικών συστημάτων Tor-M1.
http://www.tovima.gr/society/

Δεν υπάρχουν σχόλια: