Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Εξέταση αίματος προβλέπει έγκαιρα τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν μια εξέταση, που μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια, προτού η ...
... ασθένεια κάνει την εμφάνισή της. Η εξέταση βασίζεται στη διάγνωση αντισωμάτων για μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη, την τενασίνη-C (cTNC), η οποία υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των ασθενών.
Οι δοκιμές
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας Κένεντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιμ Μίντγουντ ανακοίνωσαν ότι, σε δοκιμές με πάνω από 2.000 ασθενείς, η εξέταση κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της με ακρίβεια γύρω στο 50%. Επίσης έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (98%) στο να αποκλείει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η νόσος προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων. Είναι αυτοάνοση πάθηση, που προκαλείται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται κατά του εαυτού του, στέλνοντας αντισώματα που καταστρέφουν τους ίδιους τους ιστούς των αρθρώσεων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, γι” αυτό χρειάζεται μια τέτοια εξέταση.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η νέα εξέταση ανιχνεύει τα αντισώματα-βιοδείκτες κατά μέσο όρο επτά χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έως και 16 χρόνια πριν. Η νέα εξέταση θα συμπληρώσει το υπάρχον τεστ CCP. Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην «Annals of the Rheumatic Diseases».
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: