Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, καταλύτης για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, αφορούν όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους Νεοδημοκράτες. Η εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ και η αδυναμία του ...Ποταμιού καθιστούν τη Νέα Δημοκρατία ώς μόνη εναλλακτική απέναντι σε ένα ΣΥΡΙΖΑ που φθείρεται καθημερινά και του οποίου η φθορά θα επιταχυνθεί αν και όταν περάσει τα επιβαλλόμενα μέτρα για το ασφαλιστικό και για τη φορολόγηση των αγροτών που έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος. 

Κάποια στιγμή, σύντομα ίσως, η ΝΔ θα διεκδικήσει την κυβέρνηση και έχει μεγάλη σημασία ποιός θα είναι ο αρχηγός της και ποιά πολιτική θα εφαρμόσει.


Πέραν αυτού όμως, μια θεαματική αλλαγή στην ηγεσία της ΝΔ, ένας νέος ηγέτης που θα φέρει πολλές αλλαγές μέσα στο κόμμα, που θα σπάσει την παλιά φεουδαρχική ιεραρχία, που θα αναζωογονήσει την ιδεολογία και τις πολιτικές πρακτικές, που θα προωθήσει νέα πρόσωπα, μπορεί τελικά να προκαλέσει αντίστοιχες αλλαγές και στα άλλα κόμματα. Και στο μισοπεθαμένο ΠΑΣΟΚ και στην κεντροαριστερά την οποία καπηλεύεται σήμερα ο ευρισκόμενος σε ιδεολογικό κομφούζιο ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή ενός νέου αρχηγού στη ΝΔ μπορεί τελικά να λειτουργήσει ώς καταλύτης για πολλές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Το ποιός θα εκλεγεί λοιπόν ώς αρχηγός της ΝΔ στις εκλογές αυτής της Κυριακής, έχει μεγάλη σημασία για όλους μας.

Την Κυριακή, οι Νεοδημοκράτες πρέπει τελικά να διαλέξουν κάτι παραπάνω από τον Πρόεδρο του κόμματος τους. Από τη μια ο Βαγγέλης Μειμαράκης, από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποιοι θεωρούν οτι κανένας από τους δυο δεν είναι νέος στην πολιτική και έχουν δίκιο. Και οι δυο είναι έμπειροι πολιτικοί. Ο Μητσοτάκης όμως υπόσχεται οτι θα φέρει κάτι διαφορετικό από τον Μειμαράκη. Ο Μειμαράκης εκπροσωπεί την παραδοσιακή λαική δεξιά, ο Μητσοτάκης την κεντροδεξιά και αυτή από μόνη της είναι μια μεγάλη διαφορά.

Ο Μειμαράκης δοκιμάστηκε ώς αρχηγός της ΝΔ και δεν τα κατάφερε να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατάφερε, ούτε θέλησε να αλλάξει τίποτα στο κόμμα του. Μπήκε ώς προσωρινός για να κρατήσει θέση στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως αργεί πολύ να αποφασίσει αν θέλει ή δεν θέλει να ηγηθεί της ΝΔ ξανά, πράγμα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών παρατηρητών, πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος θα ήθελαν - και πολλοί άλλοι δεν θα ήθελαν. Ο Μειμαράκης είχε τη στήριξη των Καραμανλικών, για να κρατήσει ανοικτό το δρόμο για τον Καραμανλή, αλλά και πολλών άλλων νεώτερων βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι θέλουν να αναβάλουν τις αλλαγές στην ηγεσία για να διεκδικήσουν εκείνοι αργότερα, σε μια στιγμή που θα κρίνουν πιο κατάλληλη, τη θέση του προέδρου της.

Από την άλλη πλευρά, ο Μητσοτάκης δεν έχει δοκιμαστεί ώς ηγέτης και διεκδικεί την ευκαιρία του επιδεικνύοντας ιδιαίτερα μεγάλο θάρρος, αν σκεφτεί κανείς οτι ακόμη και η αδερφή του Ντόρα, στον πρώτο γύρο τουλάχιστον στήριξε Μειμαράκη μόνο και μόνο για να κρατήσει ανοικτό το δρόμο για τον γιό της Μπακογιάννη. Ο Μητσοτάκης μπορεί να τα αλλάξει όλα. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, δεν ξέρουμε, αλλά πάντως αν κάποιος μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτό το παλαιολιθικό κόμμα, είναι ο Μητσοτάκης. Υπό αυτές τις συνθήκες, έχουμε ένα υποψήφιο, τον Βαγγέλη Μειμαράκη, που λειτουργεί για λογαριασμό άλλων και ο οποίος δεν θα αλλάξει τίποτα στη ΝΔ και ένα άλλο υποψήφιο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πάλεψε ολομόναχος και κατάφερε να σταθεί πολύ ψηλά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ο Μειμαράκης λοιπόν είναι σίγουρα το “παλιό”, ο Μητσοτάκης μάλλον είναι το “νέο”.

Η επιλογή για τους Νεοδημοκράτες δεν είναι εύκολη. Όμως αν σκεφτεί κανείς οτι στη ζωή προχωράμε πάντα με δοκιμές και λάθη, με τη μέθοδο “trial and error” που λένε οι Άγγλοι, τότε η σωστή επιλογή είναι το νέο, δηλαδή ο Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης δικαιούται να δοκιμαστεί και αυτό το φωνάζει ο άνθρωπος με όλη του τη δύναμη, κόντρα σε ολόκληρο το κόμμα του, ακόμη και στην οικογένεια του, που δεν τον στήριξε. Ακόμη και σήμερα, μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο συνυποψήφιος του που έχασε στον πρώτο γύρο, βγήκε ανοικτά και ξεκάθαρα και είπε οτι τον στηρίζει. Και ο Γεωργιάδης ήταν ο έτερος υποψήφιος που θα μπορούσε να αλλάξει κάτι στη ΝΔ, παρόλο που ελάχιστη ή και καμία σχεση δεν έχει με τον Μητσοτάκη. Οι ψήφοι του Άδωνι δεν αρκούν για να εκλεγεί ο Μητσοτάκης. Χρειάζεται να πάρει πολλές ψήφους από αυτούς που ψήφισαν τον Τζιτζικώστα (τον έτερο εκπρόσωπο της παραδοσιακής λαικής δεξιάς) στον πρώτο γύρο, χρειάζεται και πολλούς από αυτούς που ψήφισαν Μειμαράκη.

Γιατί όμως κάποιος που ψήφισε Μειμαράκη στον πρώτο γύρο, να ψηφίσει τώρα Μητσοτάκη;

Η ψήφος και οι διαθέσεις μεταβάλλονται εύκολα και για περίεργους λόγους. Κανείς δεν ξέρει ποιά θα είναι η διάθεση των ψηφοφόρων. Όμως ο Μητσοτάκης φαίνεται να έχει ένα τέμπο, έναν ανοδικό ρυθμό που όμως δεν είναι σίγουρο οτι θα τον φτάσει μέχρι τη νίκη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μειμαράκης είναι και θα παραμείνει “προσωρινός Πρόεδρος” και θα αντικατασταθεί σύντομα, είτε επειδή αυτοί που τον έχουν επιλέξει για να τους κρατάει θέση θα του επιβάλουν να φύγει, είτε διότι θα χάσει ξανά στις επόμενες εκλογές.

Ο Μητσοτάκης αντίθετα, δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όπως φάνηκε από τις εσωκομματικές εκλογές, θα παλέψει σκληρά και για την νίκη στις εθνικές εκλογές, όταν φτάσει η ώρα και ίσως να έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες εναντίον του Τσίπρα από όσες είχε ή θα έχει στο μέλλον ο Μειμαράκης.

Κάποιοι λοιπόν ψηφοφόροι της ΝΔ που ψήφισαν Μειμαράκη στον πρώτο γύρο, μπορεί να τα σκεφτούν όλα αυτά και να διαλέξουν τώρα Μητσοτάκη. Κάποιοι άλλοι, μπορεί αν σκεφτούν οτι το κόμμα τους χρειάζεται μια ριζική αλλαγή - που χρειάζεται, όπως και όλα τα άλλα κόμματα - και να ψηφίσουν τον Μητοστάκη. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή Μειμαράκη δεν αλλάζει τίποτα στη ΝΔ (ούτε στη χώρα), η εκλογή Μητσοτάκη θέτει τις βάσεις για αλλαγή και στη ΝΔ και στη χώρα και ενδεχομένως να αλλάξει τις ισορροπίες και στα άλλα κόμματα. Η χώρα χρειάζεται θαρραλέες επιλογές για να πάει μπροστά και αυτή τη στιγμή, μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να τις προσφέρει.

Γρηγόρης Νικολόπουλος // 26/12/2015 // Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: