Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

9 λόγοι που διαφέρει το CrossFit από τα άλλα είδη άσκησης

“Εθισμένοι.” “Κολλημένοι.” Δεν είναι λέξεις που συνήθως ακούς για προπονήσεις που είναι γνωστές ότι προκαλούν στον κόσμο ανακάτεμα περισσότερες από μία φορές. “Το CrossFit είναι μία ...
.... fitness προσέγγιση που πουλάει στον κόσμο και ο κόσμος το απολαμβάνει”, λέει ο Wayne Stokes, M.D., διευθυντής αθλητιατρικής στο NYU Langone Medical Center’s Rusk Rehabilitation. “Δεν έχει σημασία το τι συμβαίνει, δεν πρόκειται να χάσουν την Προπόνηση Της Ημέρας. Εθίζονται”. 

Βασικά, το CrossFit έχει μια προσέγγιση για το fitness που διαφέρει από αυτή που ακολουθεί οποιοσδήποτε άλλος στο χώρο του fitness. Έχει ανοδική πορεία εκεί που οι άλλες προπονήσεις αποτυγχάνουν και αφού η κάθε επανάληψη έχει γίνει σωστά, είναι κάτι παραπάνω από μια προπόνηση. Διάβασε τους 9 λόγους που το CrossFit διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη προπόνηση έχεις ποτέ δοκιμάσει.  

Έχει απίστευτο εύρος Το τρέξιμο θα αυξήσει την αντοχή. Τα βάρη θα ενδυναμώσουν το σώμα. Η ποδηλασία θα μεταμορφώσει τα πόδια σου σε κορμούς δέντρων σκληρούς σαν πέτρα. Εν τω μεταξύ, το CrossFit χρειάζεται μια “Βελτίωση σε όλα τα είδη άσκησης και τελειοποίηση καμίας συγκεκριμένης προσέγγισης” για το fitness, λέει ο Kevin Hughes, C.S.C.S, ένας πιστοποιημένος προπονητής CrossFit και ιδιοκτήτης του FTF Fitness στην California. 
Είναι ακριβώς εκεί, στον ορισμό της ουσίας του fitness: αυξημένη ικανότητα προπόνησης σε όλο το εύρος του χρόνου και στον τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων. Βασικά, αυτό σημαίνει, ότι είσαι γρηγορότερος, δυνατότερος και καλύτερος σε ένα σωρό ασκήσεις. 
“Το CrossFit αποτελεί πρόκληση όσον αφορά την ακρίβεια ή την προπόνηση, σύμφωνα με τους στόχους σου”, λέει. “Η προπόνηση δεν είναι βασισμένη σε κάνενα στόχο πέρα από το να γίνεις καλύτερος με ένα συνολικό τρόπο”.  

Κάθε ημέρα είναι διαφορετική 
“Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να είναι πραγματικά σε άριστη φόρμα και δεν μπορείς να είσαι σε άριστη φόρμα αν δεν κάνεις πολλά πράγματα”, λέει ο Russell Berger, επικεφαλής προπονητής και εκπρόσωπος για το CrossFit. 
Λέει ότι η μεθοδολογία του CrossFit είναι βασισμένη στην πεποίθηση ότι ο εχθρός είναι η ρουτίνα. “Θέλουμε ο κόσμος να γυμνάζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία ασκήσεων”, λέει. 
Ως εκ τούτου μπορείς να πηγαίνεις σε ένα γυμναστήριο CrossFit (Box) κάθε ημέρα, για μήνες, χωρίς να ολοκληρώνεις την ίδια προπόνηση δύο φορές. Τα περισσότερα CrossFit Βox σχεδιάζουν προπονήσεις βασισμένες σε 25 με 30 κινήσεις, αλλάζοντας συνεχώς τις παραλλαγές τους, τα κιλά, τη διάρκεια και τον τρόπο που είναι ομαδοποιημένες με άλλες ασκήσεις, λέει ο φυσιολόγος  Dan Casey, C.S.C.S., ένας προπονητής CrossFit στο Windy City Strength & Conditioning στο Chicago.

Καταγράφει τακτικά τη φυσική σου κατάσταση Στο CrossFit, οι ασκήσεις που ολοκληρώνονται πιο συχνά λέγονται προπονήσεις “benchmark” και συνήθως εμφανίζονται κάθε τρεις με έξι μήνες, ωστόσο αυτό ποικίλει λίγο ανάμεσα σε διαφορετικά Box, λέει ο Kevin. 
Είναι διαχωρισμένες σε “the girls” και σε “the new girls,” που έχουν πάρει τα ονόματα γυναικών και σε “the heroes,” που έχουν πάρει τα ονόματα από μέλη του στρατού που έχουν πέσει στη μάχη. 
Η “Angie”, για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνει την ολοκλήρωση 100 pull-ups, 100 push-ups, 100 sit-ups και 100 squats για συγκεκριμένο χρόνο. “Το να εκτελέσεις αρκετές από αυτές τις προπονήσεις benchmark σου δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα του πόσο fit είσαι”, λέει ο Berger. “Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο δεν είσαι καλός, το βλέπουμε ως ανεπάρκεια στη φυσική σου κατάσταση και είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνεσαι από εκεί και έπειτα”. 

Είναι υπερ-κοινωνικό “Το CrossFit είναι το αντίθετο του ‘Globo Gym’ όπου μπαίνει ο κόσμος, βάζει ακουστικά και κανείς δε μιλάει σε κανέναν”, λέει ο Berger. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις εγκαταστάσεις του CrossFit, όπως περίπου και σε κάθε άλλο γυμναστήριο ή τάξη προπόνησης που υπάρχει εκεί έξω αυτή τη στιγμή. 
“Τα  CrossFit Box  έχουν γίνει μια μοντέρνα λέσχη κοινωνικοποίησης, ένα μέρος όπου ο κόσμος μπορεί να πάει, να προπονηθεί, να νιώσει καλά με τον εαυτό του και να γνωρίσει άλλους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για παρόμοια πράγματα”, λέει ο Casey. 

Είναι λειτουργικόΑυτό δεν το λέμε για να δείξουμε ότι οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης δεν είναι λειτουργική—τόνοι ασκήσεων είναι σίγουρα—αλλά ο κύριος στόχος των προπονήσεων CrossFit είναι να γίνεις καλύτερος στη ζωή. 
“Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους όσο πιο προετοιμασμένους γίνεται για την κανονική ζωή”, λέει ο Berger. “Για μερικούς ανθρώπους, αυτό είναι πέρα από κάθε προσδοκία”. Για παράδειγμα, για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους στρατιωτικούς. 
Συνεπώς, το CrossFit εστιάζει σε ασκήσεις όπως τα squat, οι πιέσεις στον πάγκο, τα σπριντ, τα push-up και οι άρσεις θανάτου, που μιμούνται τις φυσικές κινήσεις του σώματος για να σε βοηθήσουν να “προλάβεις το λεωφορείο και να ανοίγεις γυάλινα βάζα με μία μόνο κίνηση”. 

Συνδυάζει καρδιαγγειακή άσκηση και προπόνηση ενδυνάμωσης 
Αντί να εστιάζεις μόνο στην αντοχή ή μόνο σε δύσκολες, εκρηκτικές κινήσεις, το CrossFit εκμεταλλεύεται και το αερόβιο και το αναερόβιο ενεργειακό σου σύστημα, λέει ο Casey. 
Το κάνει αυτό ζητώντας σου να κάνεις δύο πράγματα: 
  • 1) να ολοκληρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις μπορείς από μερικές ασκήσεις σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και 
  • 2) να ολοκληρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις μπορείς από άλλες ασκήσεις μέχρι να πεις “παραδίνομαι.” Για παράδειγμα, σκέψου την άσκηση wall ball shots  squat με πέταγμα μιας medicine ball στον τοίχο). 
Αν προσπαθήσεις να ολοκληρώσεις όσο πιο πολλές επαναλήψεις μπορείς σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα κάνεις την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά και το αερόβιο σύστημα σου να δουλεύει. 
Εν τω μεταξύ, αν εκτελέσεις την ίδια κίνηση, αλλά αγνοήσεις τον χρόνο και απλώς ολοκληρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις μπορείς με αργό και σταθερό ρυθμό, θα ταρακουνηθεί ολόκληρο το σώμα σου.

Είναι Pro-PaleoΤα είδη προπόνησης σπάνια παίρνουν θέση όσον αφορά τα προγράμματα διατροφής, αλλά το CrossFit και η Paleo διατροφή συνδιάζονται . Η διατροφική προσέγγιση  του CrossFit προτείνει στον κόσμο να ακολουθεί διατροφή Paleo (πλούσια σε άπαχα κρέατα, υγιεινά λιπαρά και αγροτικά προϊόντα, που δεν συμπεριλαμβάνει πολλά  γαλακτοκομικά, όσπρια και σιτηρά). 
Επιπλέον, πολλά  CrossFit Box φιλοξενούν προκλήσεις Paleo, στις οποίες αγωνίζεσαι σε διαφορετικές προπονήσεις CrossFit, αλλά σου αφαιρούνται βαθμοί αν φας κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή Paleo. 
Δεν χρειάζεται να ακολουθείς την Paleo για να εκτελέσεις προπόνηση CrossFit για κανένα λόγο, αλλά να έχεις υπόψιν ότι υπάρχει πολύ συζήτηση γύρω από τη διατροφή Paleo στα γυμναστήρια CrossFit, ''αναφέρει ο Hughes.

Συνδυάζει αρκετές διαφορετικές μορφές άσκησης
Το CrossFit είναι μια υβριδική προπόνηση που δεν μοιάζει με άλλη. Αυτό συμβαίνει επειδή δανείζεται κινήσεις και τεχνικές προγραμματισμού από ένα σωρό αθλήματα και μεθόδους προπόνησης, λέει η Wendy Hurd, P.T., Ph.D., C.S.C.S., και  φυσικοθεραπεύτρια στην κλινική Mayo Clinic και συμμετέχουσα σε προπονήσεις CrossFit. 
Η άρση βαρών, η γυμναστική, η καλλισθενική προπόνηση και η πλειομετρική, για να αναφέρουμε μερικές, λέει. Σπρώχνεις μέχρι και έλκηθρα όπως κάνουν οι ποδοσφαιριστές . “Γίνεσαι ένας καλογυμνασμένος αθλητής, αποκτώντας εμπειρία σε ποικιλία από διαφορετικά αθλήματα, προπονήσεις και πρότυπα προπόνησης”, λέει.

Είναι προπονήσεις πάντα έντονες Οι προπονήσεις CrossFit συνήθως γίνονται είτε για μέγιστες επαναλήψεις ή για συγκεκριμένο χρόνο, εννοώντας ότι, λίγο πολύ, οποιαδήποτε προπόνηση CrossFit και αν ολοκληρώσεις, θα είναι υψηλής έντασης, σύμφωνα με τον Hughes. 
Η προπόνηση υψηλής έντασης είναι σημαντική για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας, αυξάνοντας το αναβολικό όριο, χτίζοντας μυϊκή μάζα και κάνοντας την προπόνηση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική σε όσο πιο μικρό χρονικό διάστημα γίνεται, λέει ο Stokes. “Αυτό δεν είναι να κάνεις διάδρομο για 40 λεπτά και παρακολουθώντας τηλεόραση”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: