Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Τηλεφωνήματα Μέρκελ σε Καραμανλή, Μπακογιάννη, Μεϊμαράκη

Μάχη για να υπάρξει πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, δίνει και η ...
Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας με σειρά παρασκηνιακών παρεμβάσεών της την κατοχύρωση μιας τέτοιας προοπτικής, με την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε εγγυήτρια δύναμη για την τήρηση της συμφωνίας.
Η Α. Μέρκελ, που βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με τις αντιρρήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την προσφερόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, για να μην υπάρξει κίνδυνος το πρόγραμμα να τιναχθεί στον αέρα, λόγω της κυβερνητικής αστάθειας στη χώρα μας, επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συμβάλει με τη στάση του στην αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής εξέλιξης. 
 Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχα εμπιστευτικά τηλεφωνήματα έγιναν προς την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που επίσης έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής ως προς την αναγκαιότητα η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μη βρεθεί εκ νέου στο χείλος του γκρεμού. 
Ωστόσο, οι επαφές μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση συνθηκών εθνικής συνεννόησης και τερματισμού της πολιτικής όξυνσης διεξάγονται και σε άλλο επίπεδο, εν γνώσει και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Στις συνεννοήσεις αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν για λογαριασμό της Ν.Δ. ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς

Πρώτο πεδίο πολιτικής συνεννόησης είναι η πλήρωση των θέσεων αντιπροεδρίας των ανεξάρτητων αρχών της χώρας από προσωπικότητες που θα προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο προβληματισμός που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με το εάν θα πρέπει να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα ή να συμμετάσχει σε ένα άλλο σχήμα, με οικουμενικά χαρακτηριστικά, έγκειται στο γεγονός ότι η εκ νέου ανάμιξή της στη διακυβέρνηση, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, θα αφήσει το πεδίο ελεύθερο στη Χρυσή Αυγή να κατοχυρώσει τον ρόλο της μίας και μοναδικής αντιπολιτευτικής δύναμης.

Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: