Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Ως πρόεδρος θα εξαλείψω τις κομματικές βαρονίες"

"Εγγυώμαι την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας", τονίζει, στη συνέντευξή του στο "Κ", ο υποψήφιος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα εικοσιτετράωρο πριν ...
...ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες.
"Ο στόχος μου ως νέος πρόεδρος είναι να εγγυηθώ στα δημιουργικά στρώματα της κοινωνίας μια σοβαρή και συνεπή εκπροσώπηση. 
Να εγγυηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες μια σταθερή, αξιόπιστη, εναλλακτική κυβερνητική λύση στο αδιέξοδο της χώρας", επισημαίνει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως σε 111 μέρες από την εκλογή του η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανασυγκροτηθεί από την αρχή. 
"Θα είμαστε έτοιμοι να ανατάξουμε την Ελλάδα από την αρχή. Να την απαλλάξουμε από τον ανίκανο, επιπόλαιο και ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Κύριε Μητσοτάκη, πόσο εξασφαλισμένη είναι η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας την επομένη την εκλογικής αναμέτρησης, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου;

Από την ανοιχτή διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από την κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη, ενωμένη και ανανεωμένη. Στη μνήμη των Νεοδημοκρατών η 20ή Δεκεμβρίου θα είναι η ημέρα που ξεκίνησε η ανάταξη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Διότι πράγματι από την Κυριακή και μετά η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι ίδια. 
Το μήνυμα της κοινωνίας θα είναι μια σαφής εντολή ανανέωσης, διεύρυνσης και προόδου. Η 22α Νοεμβρίου θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα καθώς συμβολίζει τη χειρότερη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας. 
Όλα όσα οδήγησαν το κόμμα στο φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου μένουν πίσω. 
Με τη μαζική ψήφο των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας λέμε όχι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Κλείνουμε το κεφάλαιο του παρελθόντος. 
Εργαζόμαστε για τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Για μια ενωμένη, ανανεωμένη αξιοκρατική Νέα Δημοκρατία.

Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για δημιουργία κόμματος από τα "σπλάχνα" της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η πρόκληση για εμάς είναι να διευρύνουμε τη Νέα Δημοκρατία ώστε να μην υπάρχει χώρος για πολιτικά κόμματα στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού.  
Στις 20 Δεκεμβρίου βάζουμε τα θεμέλια της μεγάλης κεντροδεξιάς που θα εκφράσει όλους τους πολίτες που –δικαίως τις περισσότερες φορές– μας έχουν γυρίσει την πλάτη. 
Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα του 28%. Είναι κόμμα του 40%. 
Πρωτοπολιτεύτηκα το 2004, χρονιά που η Ν.Δ. ψηφίστηκε από 3,4 εκατομμύρια πολίτες. Αυτή είναι η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το κοινό μας. 
Ο στόχος μου ως νέος πρόεδρος είναι να εγγυηθώ στα δημιουργικά στρώματα της κοινωνίας μια σοβαρή και συνεπή εκπροσώπηση. 
Να εγγυηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες μια σταθερή, αξιόπιστη, εναλλακτική κυβερνητική λύση στο αδιέξοδο της χώρας.

Αντιδράσατε έντονα στη διαρροή Καραμανλή ότι στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Γιατί;

Δεν αντέδρασα καθόλου έντονα. Είπα ότι έχω βαρεθεί να μου ζητείται να σχολιάζω παραπολιτικές διαρροές. Όποιος έχει κάτι να πει οφείλει να μιλά δημόσια, υπεύθυνα και ξεκάθαρα. 
Αυτή η αδιαφανής καμαρίλα, όπως και οι αναφορές σε κομματικές βαρονίες, είναι φαινόμενα που εγγυώμαι ότι θα εξαλείψω από τη Νέα Δημοκρατία ως πρόεδρός της. 
Ειλικρινά, δεν κατανοώ τις πολιτικές σημαίνουσες αναφορών σε μητσοτακικούς, σαμαρικούς, καραμανλικούς. Δεν έχουν κανένα νόημα απολύτως πέραν της υπόνοιας κάποιας προνομιακής σχέσης με τους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης. 
Όσο για τον κ. Μεϊμαράκη, στα 40 χρόνια του στη Νέα Δημοκρατία υπήρξε μητσοτακικός μέχρι το 1996, Καραμανλικός μέχρι το 2009, σαμαρικός μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. 

Σε όσους κρούουν συναγερμό για κίνδυνο διάλυσης ή διάσπασης της Ν.Δ., τι απαντάτε; Συμμερίζεστε τις ανησυχίες;

Δεν συμμερίζομαι καμία τέτοια ανησυχία και εγγυώμαι την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, το δίλημμα της 20ής Δεκεμβρίου είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση. 

Ασφαλιστικό και φορολογικό αγροτών βρίσκονται ένα βήμα πριν από την Ολομέλεια. Ήδη η συγκυβέρνηση έχει καταγράψει τις πρώτες απώλειες. Εάν εκλεγείτε πρόεδρος, θα εξετάσετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ή θεωρείτε πως η χώρα πρέπει να βαδίσει σε νέες κάλπες; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα;

Είμαι υπέρ της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να συναινέσω σε ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, υπό τρεις προϋποθέσεις: 
Πρώτον, θα έπρεπε να πεισθώ ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ειλικρινείς. 
Δεύτερον, θα έπρεπε η κυβέρνηση που ζητά συναίνεση να εμπνέει εμπιστοσύνη. Δίχως αξιοπιστία, συναίνεση δεν χτίζεται. 
Τρίτον, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, θα έπρεπε να συμμετέχει η αντιπολίτευση στη σύνταξη και την εποπτεία υλοποίησης ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και εξόδου από αυτήν. 
Αν πράγματι ο κ. Τσίπρας επιθυμούσε συναίνεση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια διακομματική εθνική επιτροπή για τον σκοπό αυτό. 
Αντί αυτού, ο κ. Τσίπρας κομματικοποιεί το κράτος σε κάθε ευκαιρία, φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις και αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Υπό τη δική μου ηγεσία, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα όσο η κυβέρνησή του δεν πληροί τις τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις που θέτω.

"Έχω τη χειρότερη δυνατή εικόνα για τον κ. Τσίπρα"
Μίας και ο λόγος για τον κ. Τσίπρα. Ποια είναι η άποψή σας για τον πρωθυπουργό; 

Έχω τη χειρότερη δυνατή εικόνα. Όχι τόσο γιατί είναι περιορισμένων ικανοτήτων, αλλά διότι είναι ένας κατά συρροή ψεύτης. 
Η ανεπάρκεια της κυβέρνησής του είναι πλέον προφανής ακόμη και στους θαυμαστές του. 
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όμως αυτό δεν το βλέπει. Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και παραμένει εγκλωβισμένος στην ψευδαίσθηση που η προκλητική του οίηση συντηρεί.

Είστε ικανοποιημένος από την αντιπολιτευτική απόδοση της Νέας Δημοκρατίας, από το ορόσημο της 25ης Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα; Θεωρείτε πως το κόμμα, ελέω της μακράς προεκλογικής περιόδου, έδωσε "ανάσες" στη συγκυβέρνηση;

Η Νέα Δημοκρατία άσκησε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ανέδειξε από την πρώτη στιγμή τα αδιέξοδα της πολιτικής της δημιουργικής ασάφειας και της θεωρίας των παιγνίων. 
Προειδοποίησε υπεύθυνα ότι θα βρεθούμε εκτός προγράμματος μετά τις 30 Ιουνίου. 
Προέβλεψε εγκαίρως την επιβολή και τις καταστροφικές συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων. 
Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μαζί με τους συναδέλφους μου, σε κάθε ευκαιρία προτείναμε εναλλακτικές λύσεις, δημοσιονομικά ισοδύναμα, διαφορετικές πολιτικές. 
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε σε τίποτα και δικαιωθήκαμε σε όλα. 
Πάντοτε σταθήκαμε στο ύψος της περίστασης όταν διακυβεύτηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Δεν δώσαμε ανάσα στη συγκυβέρνηση. 
Δώσαμε ανάσα στη χώρα η οποία κινδύνεψε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης και ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, εμείς πάντοτε προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον του κομματικού. 

Ας πάρουμε, κύριε Μητσοτάκη, ως υπόθεση εργασίας ότι η κάλπη αναδεικνύει εσάς ως επόμενο πρόεδρο. Μετά τι; 

Έχω ήδη δημοσιοποιήσει με λεπτομέρεια τις επόμενες κινήσεις μου. Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που θα αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο νέος της πρόεδρος, μέχρι την 1η Μαΐου που είναι το Πάσχα, μεσολαβούν 111 ημέρες. 
Στόχος μου είναι μέσα στις 111 αυτές ημέρες να έχουν συντελεστεί οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας. Σημαντικότερο ορόσημο είναι το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου όπου ουσιαστικά επανιδρύουμε τη Νέα Δημοκρατία. 
Εκεί καταθέτουμε τις προτάσεις μας, συζητάμε και αποφασίζουμε τη νέα μας οργανωτική δομή. Εκεί εγκρίνουμε το νέο μας Καταστατικό που από την 1η Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 
Έχω ήδη στείλει επιστολή προς όλα τα μέλη του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας τους να ξεκινήσουμε από σήμερα να διαβουλευόμαστε για τις αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα μας. 
Εγγυώμαι ότι σε 111 μέρες η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Θα είμαστε ένα ανοιχτό, δυναμικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Θα είμαστε έτοιμοι να ανατάξουμε την Ελλάδα από την αρχή.
 Να την απαλλάξουμε από τον ανίκανο, επιπόλαιο και ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ. 

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: