Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος"...

Βέβαιος ότι θα κερδίσει στο β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών και θα εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη...
συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Νίκο Αρμένη.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: 
"Εγώ εγγυώμαι απόλυτα την ενότητα της ΝΔ, η ενότητα όμως δεν είναι από μόνη της αυτοσκοπός. Δεν αρκεί η ΝΔ να είναι ενωμένη πρέπει να είναι και ανανεωμένη για να μπορεί να διεκδικήσει μία εκλογική νίκη", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 
Εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, προβλέπει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εξαντλήσει την 4ετία και ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή ο πρωθυπουργός. 
Επίσης αποποιείται τον χαρακτηρισμό του νεοφιλελεύθερου και εξηγεί ότι γνώμωνάς του είναι το δημόσιο συμφέρον ενώ επισημαίνει ότι υπηρετεί τις ιδρυτικές αξίες της ΝΔ όπως τις καθόρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με απόλυτη συνέπεια. 
Παράλληλα λέει ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε το 2009 την αλήθεια στον ελληνικό λαό και πως ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε την Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβε.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:
Ερ: Κύριε Μητσοτάκη, είμαστε πια δέκα ημέρες πριν από το β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι έχετε καταθέσει τις προτάσεις σας, εσείς έχετε μιλήσει πολύ για την ανάγκη ανανέωσης της ΝΔ. Δηλαδή πιστεύετε πως αν δεν κερδίσετε εσείς ο στόχος της ανανέωσης δεν θα επιτευχθεί;
Απ: Κατ' αρχάς κύριε Αρμένη είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσω, αλλά είναι επίσης εξίσου ξεκάθαρο ότι η δική μου υποψηφιότητα είναι μια υποψηφιότητα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη.
Και δεν αφορά αυτό μόνο το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετική πολιτική γενιά.
Εγώ πράγματι έχω μιλήσει για την ανάγκη να γίνουνε σημαντικές αλλαγές στη ΝΔ. Γιατί; Όχι γιατί η ανανέωση είναι αυτοσκοπός, αλλά διότι η ΝΔ πρέπει πάρα πολύ σύντομα να προτάξει μια εναλλακτική, αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο υποψηφίων είμαι ο πιο κατάλληλος για να υπηρετήσω αυτό το σκοπό.
Ερ: Ζητάτε επίσης να σας ψηφίσουν για να αποκτήσει η χώρα, όπως λέτε, πρωθυπουργό που θα την εκπροσωπεί επάξια και στην Ε.Ε και παντού. Είστε σίγουρος ότι θα γίνετε πρωθυπουργός εφόσον γίνεται πρώτα πρόεδρος της ΝΔ;
Απ: Ένα-ένα τα βήματα. Αυτό το οποίο είπα κ. Αρμένη είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι και εν δυνάμει πρωθυπουργός.
Και επειδή είδαμε τον κ. Τσίπρα, και επειδή είδαμε ότι δεν διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά για να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό και για να διοικήσει την Ελλάδα και να βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιολογήσουμε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία ψάχνουμε απ' τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος, ναι, θα είναι και εν δυνάμει πρωθυπουργός.
Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Ερ: Οι οποίες λέτε πότε θα γίνουν;
Απ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Η δικιά μου δουλειά ως πρόεδρος της ΝΔ εφόσον με εμπιστευτούν οι πολίτες, είναι να έχω τη ΝΔ έτοιμη όχι απλά να κερδίσει εκλογές, αλλά να κυβερνήσει και καλά τη χώρα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Το λέω αυτό γιατί όλοι εκτιμούμε ότι αποκλείεται αυτή η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της. Αυτό είναι περίπου βέβαιο. Το πότε θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν τον γνωρίζω. Μπορεί να είναι σύντομα, μπορεί να είναι αργότερα.
Ερ: Εσείς έχετε μιλήσει με πολλή σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση. Καταλαβαίνω ότι θα θέλατε να "φύγει" αυτή η κυβέρνηση όσο το δυνατόν συντομότερα. Με ποιο τρόπο; Με εκλογές; Με επιβεβαίωση άλλων σεναρίων που μιλούν για οικουμενική κυβέρνηση ή άλλη κυβέρνηση συνεργασίας;
Απ: Κύριε Αρμένη η κυβέρνηση αυτή έχει μια πλειοψηφία 153 βουλευτών. Είναι μια κυβέρνηση που απαρτίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ. Έχει αυτή τη σύνθεση η κυβερνητική πλειοψηφία επειδή αυτό επέλεξε ο κ. Τσίπρας.
Είχε τη δυνατότητα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να επιλέξει διαφορετικούς κυβερνητικούς εταίρους. Αυτούς επέλεξε και μας είπε μάλιστα ότι αισθάνεται και πολύ άνετα με την πλειοψηφία την οποία έχει. Ας αφήσει λοιπόν τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, ας ψηφίσει ο ίδιος με τη δικιά του κυβερνητική πλειοψηφία τα μέτρα τα οποία εισηγείται στη Βουλή.
Αν χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία θα παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας και όπως ορίζει το Σύνταγμα θα δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα οδηγηθούμε σε εκλογές.
Ερ: Εσείς αν εκλεγείτε πρόεδρος της ΝΔ και έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε να εξαρτάται η πορεία της χώρας και από τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι θα πράξετε;
Απ: Γιατί να εξαρτάται η πορεία της χώρας από τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το ρωτώ αυτό διότι πράγματι πέρσι τον Ιούλιο η χώρα βρέθηκε σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση.
Είχε να κάνει με το γεγονός ότι τελείωνε το υφιστάμενο πρόγραμμα και αν δεν ψηφιζόταν άλλο πρόγραμμα η χώρα θα είχε βρεθεί ήδη στη δραχμή. Τώρα τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει.
 Η χώρα είναι σε πρόγραμμα και ο κ. Τσίπρας έχει την υποχρέωση να εξειδικεύσει τις συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο πράγματι και εμείς ψηφίσαμε.
Αλλά θέλω να σας ρωτήσω με το χέρι στην καρδιά, θα συζητούσαμε σήμερα για περικοπές συντάξεων αυτής της έκτασης αν δεν είχε πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση;
Ή αν η οικονομία ήταν σε μια τροχιά ανάπτυξης 3 και 4% , θα συζητούσαμε σήμερα για πρόσθετες περικοπές συντάξεων; Οι περικοπές των συντάξεων που θα αναγκαστεί να φέρει ο κ. Τσίπρας και μόνος του θα τις ψηφίσει είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ο ίδιος υλοποίησε τον τελευταίο χρόνο.
Ερ: Προχθές ένας υπάλληλος της ΔΕΗ με ρώτησε αυτολεξεί, γιατί ο Κυριάκος μισεί τη ΔΕΗ και θέλει να την αποκρατικοποιήσει; Φαντάζομαι ότι δεν τίθεται θέμα μίσους αλλά τι θα του απαντούσατε;
Απ: Δεν μισώ κανέναν. Και δεν έχω προσωπική εμπάθεια. Εξάλλου ξέρετε ότι είμαι άνθρωπος ήπιων τόνων, ο οποίος όμως έχει ένα χρέος να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον των πολλών. Τι είπα εγώ για τη ΔΕΗ…
Πρώτον είπα ξεκάθαρα ότι η ΔΕΗ θα προσαρμοστεί και αυτή στις επιταγές των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, ώστε να έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Είπα επίσης ότι τα 600 εκ τα οποία δίνει το κράτος ως άμεση επιχορήγηση στο ταμείο ασφαλισμένων της ΔΕΗ ενδεχομένως πρέπει να επαναξιολογηθούν.
 Όχι για να εξαφανιστούν γιατί από αυτά τα χρήματα πληρώνονται οι συντάξεις της ΔΕΗ.
Αλλά ενδεχομένως θα μπορούσαμε να δούμε κάποιο άλλο σχήμα, έτσι ώστε μια συμφωνία η οποία έγινε το 2000 όταν μετοχοποιήθηκε η ΔΕΗ, να περάσει ενδεχομένως σε μια καινούργια φάση.
Επομένως το δικό μου χρέος είναι να δω όχι μόνο πως αυξάνουμε τους φόρους, διότι δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και κυρίως η ελληνική οικονομία άλλες αυξήσεις φόρων, αλλά από πού θα βρούμε περικοπές δαπανών στοχευμένες ώστε να μην επιτρέψουμε άλλες αυξήσεις φόρων.
Ερ: Όσοι σας ασκούν κριτική λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος, ότι έχει Θεό του τους αριθμούς. Τι τους απαντάτε; Αλήθεια πιστεύετε ότι η ευημερία των ανθρώπων περνάει πρώτα από την ευημερία των αριθμών;
Απ: Δεν υπάρχει πιο φτηνός λαϊκισμός από το να λέμε ότι μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και αδιαφορούμε για τους αριθμούς. Όταν η χώρα έχει χρεοκοπήσει, προφανώς πρέπει να κοιτάμε και τους αριθμούς. Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Το έχω πει πάρα πολλές φορές.
Είμαι ένας μετριοπαθής, φιλελεύθερος, κεντροδεξιός πολιτικός. Δεν πιστεύω ότι η αγορά λύνει όλα τα προβλήματα. Πιστεύω σε ένα ισχυρό αλλά πιο μικρό, ισχυρό όμως, κράτος το οποίο θα ρυθμίσει την αγορά.
Πιστεύω όμως ακράδαντα στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας να δημιουργεί πλούτο. Δεν θα κουράζομαι να λέω ότι αν δεν συζητήσουμε σε αυτή τη χώρα για το πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα, τότε μονίμως θα μοιράζουμε τη φτώχεια μας.
Ερ: Να έρθουμε στην επόμενη ημέρα της ΝΔ στην περίπτωση που κερδίσετε αυτή τη μάχη. Ο αντίπαλός σας, ο κ. Μεϊμαράκης, θα έχει θέση στην επόμενη ημέρα της ΝΔ και ποια θα είναι αυτή;
Απ: Προφανώς και θα έχει θέσει. Είναι αυτονόητο αυτό. Με τον κ. Μεϊμαράκη μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά θέματα αλλά είναι ένας άνθρωπος που τον σέβομαι, είναι συναγωνιστής, έχει υπηρετήσει αυτή την παράταξη πάνω από 40 χρόνια.
Και προφανώς και εγώ έχω ένα χρέος να αξιοποιήσω την πείρα των μεγαλύτερων, των παλαιότερων στελεχών. Εγώ δεν πρόκειται να διχάσω τη ΝΔ την επόμενη ημέρα κύριε Αρμένη.
Το αντίθετο θα σας έλεγα. Ότι εγώ εγγυώμαι απόλυτα την ενότητα της ΝΔ, η ενότητα όμως δεν είναι από μόνη της αυτοσκοπός. Δεν αρκεί η ΝΔ να είναι ενωμένη πρέπει να είναι και ανανεωμένη για να μπορεί να διεκδικήσει μία εκλογική νίκη.
Εγώ λοιπόν εγγυώμαι και την ενότητα και την ανανέωση.
Ερ: Κάποιοι πάντως λένε πως αναζωπυρώθηκε ξανά η διαχρονική αντιπαράθεση "καραμανλικών" - "μητσοτακικών". Είναι έτσι;
Απ: Ποια είναι ακριβώς αυτή η αντιπαράθεση; Διότι εγώ δεν τη θυμάμαι. Το λέω αυτό διότι όσοι επιχειρούν σήμερα να διχάσουν τη ΝΔ, γύρω από διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, σίγουρα δεν υπηρετούν το καλό της ΝΔ.
Εάν υπήρχαν αυτές οι διαχωριστικές γραμμές αφορούσανε τον προηγούμενο αιώνα. Δεν υπάρχουν πια. Θυμίζω επίσης ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρέτησε αυτή την παράταξη και την πήγε στο 47%.
Και να σας πω κάτι ακόμα. Εγώ αισθάνομαι ότι υπηρετώ με απόλυτη συνέπεια τις δύο βασικές αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ποιες είναι αυτές..
Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η απόλυτη ανάγκη ο πολιτικός να λέει την αλήθεια, να μην λαϊκίζει, να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός. Αυτές είναι οι δύο βασικές ιδρυτικές αξίες της ΝΔ, όπως τις καθόρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αυτές οι αξίες δεν αμφισβητούνται από κανέναν.
Και εγώ δεν δέχομαι κανέναν να μου λέει ότι είναι πιο κοντά σε αυτές τις αξίες από ότι είμαι εγώ.
Ερ: Ήθελα και την άποψή σας για την κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία μετείχατε αλλά και για την κυβέρνηση Καραμανλή στην οποία δεν συμμετείχατε..
Απ: Κοιτάξτε, εγώ έχω μιλήσει και για τις δύο αυτές περιόδους. Ο Κώστας Καραμανλής είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό το 2009, την εποχή που κάποιοι άλλοι μιλούσανε και ευαγγελιζόντουσαν τα λεφτά τα οποία θα πέφτανε από τον ουρανό.
Και αν τότε μπορούσαμε και είχαμε βρει ένα πλαίσιο καλύτερης συνεννόησης οι επιπτώσεις της κρίσης - πάντα θα υπήρχε…άλλωστε ήταν μια κρίση η οποία είχε έρθει από το εξωτερικό - τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά για τη χώρα.
Για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά πάλι έχω πει επανειλημμένως ότι μπορεί να ασκήσει κανείς κριτική στον κ. Σαμαρά.
Και εγώ έχω ασκήσει κριτική σε επιμέρους επιλογές, πχ γιατί σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις από το καλοκαίρι του '14 και μετά, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι παρέδωσε την Ελλάδα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβε.
Κανείς δεν μπορεί επίσης να αμφισβητήσει ότι αν δεν είχε πέσει αυτή η κυβέρνηση, με τις όποιες αδυναμίες της η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσότανε με 3% φέτος και δεν θα χρειαζόμασταν τρίτο μνημόνιο.
Ερ: Τέλος να ζητήσω το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους αλλά και τις ευχές σας μια και βρισκόμαστε σε γιορτινές ημέρες..
Απ: Χρόνια Πολλά! Καλή Χρονιά! Να είναι το 2016 μια χρονιά με πάνω από όλα υγεία και προσωπική ευτυχία. Διότι καλή η πολιτική αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές είναι ημέρες γιορτών και η προσοχή στρέφεται πάντα και στις δικές μας οικογένειες.
Να ευχηθώ το 2016 να είναι μια καλύτερη χρονιά για τη χώρα από ότι ήταν το 2015 και να ζητήσω από τους 400.000 συμπολίτες μας, φίλους της ΝΔ που επέλεξαν και πάλι να γίνουν μέλη του κόμματος, να έρθουν όλοι να ψηφίσουν.
Να δούνε ξεκάθαρα ποια είναι τα διλήμματα αυτής της εκλογής, να πάρουν τις τύχες της παράταξης χέρια τους όπως το έκαναν στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, και να επιλέξουν αυτόν το οποίο θεωρούν καταλληλότερο όχι απλά για να είναι πρόεδρος της ΝΔ, αλλά για να μπορεί να προτάξει μια αξιόπιστη, εναλλακτική, πολιτική λύση η ΝΔ σε μια κυβέρνηση η οποία παραπαίει.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: