Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Ιανουαρίου θα αναδειχθεί στη θέση του προέδρου της ΝΔ.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που υπάρχει α’ και β’ γύρος, η δυναμική που αναπτύσσεται διαφέρει καθοριστικά από φάση σε φάση. Στον α’ γύρο, όπου ...
.... πολλοί υποψήφιοι -όπως στις εκλογές για ανάδειξη αρχηγού στη ΝΔ- διεκδικούν την ψήφο, υπάρχει μια μηχανική, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε μηχανική του α’ γύρου.
Σε αυτή τη φάση αυτό που γνωρίζουμε, αυτό που έρχεται από το παρελθόν, το ήδη πολιτικά καταγεγραμμένο δηλαδή, μπορεί να είναι και βάσιμα αναμενόμενο.
Οι συμπεριφορές είναι περίπου γνωστές και αναμένεται να αποτυπωθούν σε μια παραλληλία με τα πρόσωπα και αυτό που εκφράζουν. Γίνεται έτσι ευκολότερα κατανοητή και ερμηνεύσιμη η πρώτη αυτή φάση.
Η ταξινόμηση των υποψηφίων προκύπτει από τη μηχανική αυτή, σε συνδυασμό με την επιλογή μιας επιθυμητής αλλαγής και την ενδεχόμενη ορμή της. Το ήδη γνωστό και καταγεγραμμένο, ποτέ σε μια αναμέτρηση δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, αφού καθώς περνάει στη δοκιμασία της κάλπης, συγκρίνεται και μέσα από αυτό το δρόμο, μεταπλάθεται.
Η μηχανική του α’ γύρου πεθαίνει το βράδυ των εκλογών.
Τη διαδέχεται η διαλεκτική του β’ γύρου. Η φύση της αναμέτρησης που ακολουθεί, η φύση του β’ γύρου, δε μοιάζει με αυτό που έχει προηγηθεί. Αν στον α’ γύρο οι παραδοσιακές συμπεριφορές μπορεί να επιτρέπουν μια πρόγνωση της εξέλιξης, στο β’ γύρο η νέα αποτίμηση των δύο διεκδικητών, τοποθετεί τα πράγματα σε νέα βάση.
Εδώ το παραδοσιακό υποχωρεί και η ανάγκη του προσανατολισμού στην επόμενη φάση κερδίζει έδαφος. Είναι κοινοτοπία να σημειώσω ότι οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται γύρω από το μέλλον. Τι θα γίνει δηλαδή και πώς πορεύεται η χώρα μέσα στις νέες συνθήκες.
Από τις εκλογές της Κυριακής στη ΝΔ, προκύπτει, κυρίως από το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το αίτημα της αλλαγής που τροφοδοτεί τη διαλεκτική του β’ γύρου, κατεγράφη ήδη ως ισχυρό στον α’.
Αν αυτό ισχύσει και δυναμωθεί, τότε η διαλεκτική του δεύτερου γύρου, αν και Μητσοτάκης – Μειμαράκης δεν έχουν αβυσσαλέες διαφορές, θα αποβεί υπέρ του υποψηφίου που ήρθε δεύτερος στον α’ γύρο.
Έτσι -θεωρώ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Ιανουαρίου θα αναδειχθεί στη θέση του προέδρου της ΝΔ.

Νέα Δημοκρατία: Η διαλεκτική του δεύτερου γύρου
Κουσούλης Λευτέρης // ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: