Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Αν η ΝΔ δεν ανανεωθεί, η φύση δεν θα αφήσει κενά"

Αν η ΝΔ δεν καταφέρει να ανανεωθεί, «η φύση θα καλύψει αναγκαστικό το οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί» δηλώνει στο in.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας για ....... πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Σε ερώτηση για την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και καραμανλικών, λέει πως στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου δικαίως ανησυχούν για το γεγονός πως στις 10 Ιανουαρίου μπορεί να ανατραπούν οι πολιτικές ισορροπίες στη χώρα.

«Γι' αυτό προσπαθούν με όποιο τρόπο μπορούν, με τους άτυπους εκπροσώπους τύπου που διαθέτουν δεξιά και αριστερά, να επηρεάσουν το αποτέλεσμα» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «τα παρασκήνια, οι μηχανισμοί και οι κρυφές συμφωνίες έχουν τελειώσει».

Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή, αν εκλεγεί αρχηγός, να πάει σε εκλογές απαντά: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας απαραιτηθεί και μετά θα δούμε αν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Πρεμούρα για εκλογές και πρεμούρα να διαλύσει τη ΝΔ έχει μόνο ο κ. Τσίπρας».

Τελικά, τι λέτε, θα καταφέρετε να κάνετε εκλογές την Κυριακή;


«Εκλογές όχι μόνο θα γίνουν, αλλά πιστεύω πραγματικά πως στις 10 Ιανουαρίου θα είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω πως από αυτή την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, οι νεοδημοκράτες θα προσφέρουν μια μεγάλη υπηρεσία στην κοινωνία και στη χώρα: μια σοβαρή και ρεαλιστική εναλλακτική στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

» Στους λίγους μήνες που πέρασαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας ξόδεψε και το τελευταίο πολιτικό κεφάλαιο που διέθετε. Όταν κλήθηκε πραγματικά να κυβερνήσει, κι όχι να ψευτο-διαπραγματευτεί με τον κ. Βαρουφάκη, έδειξε πόσο λίγος πραγματικά είναι. Δεν έχουν την επάρκεια, την ικανότητα, τη γνώση στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προσφέρουν το ελάχιστο που απαιτεί μια δοκιμαζόμενη κοινωνία: να προσφέρει αίσθηση συνέχειας στα νοικοκυριά και σταθερότητας στην οικονομία.

» Η μόνη απάντηση Τσίπρα στα τεράστια λάθη της κυβέρνησης του είναι ότι η αντιπολίτευση κατέστερεψε τη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια και μόνο αυτός και το κόμμα του έχουν το ηθικό πρόσταγμα να κυβερνήσουν τον τόπο. Στις 10 Ιανουαρίου, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν εναλλακτική. Μια ΝΔ που όχι μόνο θα μπορέσει να επαναφέρει συνέχεια και σταθερότητα στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά η οποία θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας, προστατεύοντας την μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα».

Θα έχετε διαβάσει δημοσιεύματα περί διαύλων επικοινωνίας του λεγόμενου συστήματος Μαξίμου με καραμανλικούς. Πώς το σχολιάζετε; Μπορεί αυτή η επικοινωνία να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Δεν τα σχολιάζω και δεν με αφορούν. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως τη μεγάλη σημασία που έχει για τον τόπο η εσωκομματική διαδικασία στη ΝΔ. Το ότι στις 10 Ιανουαρίου οι πολιτικές ισορροπίες στην χώρα μας δύνανται να ανατραπούν σε μια μόνο βραδιά, κάνουν πολλούς να χάνουν τον ύπνο τους.

» Ανησυχούν δικαίως στο Μαξίμου και στη Κουμουνδούρου, κι γι’ αυτό προσπαθούν με όποιο τρόπο μπορούν, με τους άτυπους εκπροσώπους τύπου που διαθέτουν δεξιά και αριστερά, να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

» Αλλά οι πολίτες, όπως λέει κι ο λαός μας, δεν μασάνε. Το μόνο που σώζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιδεολογικά και πολιτικά φτωχή ΝΔ. Μια ΝΔ που να ζει στις σκιές των πρότερων επιτυχιών της, ανήμπορη να ανανεωθεί και να εκφράσει ξανά τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Τους Έλληνες που ξυπνούν νωρίς, κοιμούνται αργά και δουλεύουν σκληρά. Τους Έλληνες που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και δεν περιμένουν από κανέναν να τους χαριστεί. Αλλά που επίσης πλέον απαιτούν από το κράτος, αν δεν μπορεί να σταθεί αρωγός, τουλάχιστον να μη αποτελεί εμπόδιο. Τα παρασκήνια, οι μηχανισμοί και οι κρυφές συμφωνίες έχουν τελειώσει».

Πώς κρίνετε το σενάριο περί απαξίωσης της ΝΔ για να έλθει κάτι νέο και φρέσκο στον χώρο της Κεντροδεξιάς;

» Η ΝΔ, παρά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που έχει, είναι παρών διότι ποτέ δεν πρόδωσε τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της. Αξίες και αρχές που ο κόσμος της μεγάλης κεντροδεξιάς διατηρεί και περιμένει από το κόμμα να υπερασπίσει με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Είναι φανερό ότι στην συνείδηση της κοινωνίας, η ΝΔ έχει ακόμα μια ευκαιρία για να ανανεωθεί. Να απαλλαχθεί από μια στείρα συντήρηση και εσωστρέφεια και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

» Αν όμως δεν το κάνει, η φύση θα καλύψει αναγκαστικά το οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί. Δεν χρειάζεται νομοτελειακά όμως να φτάσουμε ως εκεί. Κυρίως όμως, δεν πρέπει. Διότι ζητούμενο πια δεν είναι μόνο μια καλή αντιπολίτευση, αλλά μια ΝΔ που να μπορεί μα μαζέψει τα συντρίμμια του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που φαίνεται πως δεν αργεί».

Σε προηγούμενη συνέντευξη σας στο in.gr είχατε δηλώσει πως σας αρκεί μια εκλογική αναμέτρηση για να νικήσετε τον κ. Τσίπρα. Αν εκλεγείτε πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσετε την παραίτηση του πρωθυπουργού; Είστε έτοιμοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή;

«Αν ο κ. Τσίπρας μπορεί, ας πορευτεί με τους ΑΝΕΛ στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Έτσι προστάζει το Σύνταγμα και εμείς στη ΝΔ θα κάνουμε το δικό μας καθήκον ως σοβαρή και ρεαλιστική αντιπολίτευση. Αν όμως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας παραιτηθεί και μετά θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

» Πρεμούρα για εκλογές και πρεμούρα να διαλύσει τη ΝΔ έχει μόνο ο κ. Τσίπρας. Αυτός που έκανε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου πριν διαφανεί η ανεπάρκεια της κυβέρνησης του. Γιατί όμως; Για να διώξει τους υπέρμαχους της δραχμής που είχε γύρω του; Για να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη στην εξουσία; Για να αποδυναμώσει τη ΝΔ που τόσο φοβάται; Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο στελεχών, γνώσης και συνέπειας, η ετοιμότητα της ΝΔ δεν συγκρίνεται. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο όμως. Η χώρα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις άμεσα που θα την κάνουν επενδυτικά ελκυστική. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δουλειές, δουλειές, δουλειές! Τίποτε άλλο».

Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των προσφύγων;

«Να μιλήσουμε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Δεσμεύτηκε για μια σειρά πρωτοβουλιών, δεν έκανε απολύτως τίποτε και, όταν η θέση μας εντός Σένγκεν αμφισβητήθηκε, έτρεξε πανικόβλητη να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα.

» Θεωρώ πια ότι όχι μόνο με το μεταναστευτικό, αλλά με κάθε άλλο ανοιχτό θέμα, η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα θα μας αντιμετωπίζουν σαν το κακομαθημένο παιδί που μόνο με απειλές μπορεί να συμμορφωθεί. Αναδεικνύεται λοιπόν μία συστημική ανικανότητα της κυβέρνησης που υπερβαίνει κάθε μεμονωμένο ζήτημα, όσο μεγάλο κι αν είναι και το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

» Όταν οι ιδεοληψίες διαμορφώνουν την πολιτική, είναι λογικό κάθε τρεις και λίγο να χτυπάς τοίχο όταν πια συνειδητοποιείς ότι άλλο πράγμα είναι η αριστερή και εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση, κι άλλο η σοβαρή διακυβέρνηση μιας χώρας με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε μια περιοχή του κόσμου όπου πειράματα μπορούν να αποβούν μοιραία.

Πιστεύετε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση η νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Μιλάμε για ένα σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και προφανώς η χώρα μας όφειλε να νομοθετήσει ανάλογα. Η θέση μου για το σύμφωνο συμβίωσης είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θεωρώ ευνόητη τη θετική στάση της ΝΔ στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση.

Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: