Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ισχυρή ηγεσία στη Ν.Δ. και όχι προσωρινές λύσεις» [συνέντευξη]

Η Ν.Δ. θα κληθεί γρήγορα να αναλάβει ευθύνες, τονίζει στη «Ναυτεμπορική» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να μην επιλέξουν «προσωρινές λύσεις» αλλά μια ...
... «ισχυρή» ηγεσία για το κόμμα.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνοεί παντελώς το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, τασσόμενος υπέρ της συνένωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και της εφαρμογής κοινών κανόνων σε παλιές και νέες συντάξεις. 
Επαναφέρει δε την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί αν τα αποτελέσματά της οφείλονται σε «μνημειώδη αδεξιότητα» ή αν όλα έγιναν βάσει σχεδίου.
Μιλάτε για την ανάγκη ενός αναπτυξιακού σοκ στην οικονομία. Με τι πόρους και με ποια δημόσια διοίκηση;
«Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας είναι σημαντικές. Είχα την ευκαιρία τους τελευταίους δύο μήνες να ταξιδέψω ανά την Ελλάδα. Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα έχει καταφέρει, παρότι το περιβάλλον είναι εχθρικό για τις επιχειρήσεις. 
Τα κατάφερε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με ένα τεχνολογικά υπερσύγχρονο φυτώριο ντομάτας που όσες ντομάτες κι αν παράγει, δεν προφταίνει να τις εξάγει. Τα κατάφερε στα Γιάννενα με μια παραδοσιακή γαλακτοκομική εταιρεία που μπόρεσε στα χρόνια της κρίσης να αυξήσει τζίρο, εξαγωγές, αλλά και εργαζομένους, κατά 30%. Σκεφτείτε, κ. Χατζηκωνσταντίνου, πόσο ελκυστική θα μπορούσε να γίνει η χώρα μας αν είχε μια διοίκηση φιλική προς τις επιχειρήσεις.  
Είχα την ευκαιρία να δρομολογήσω τις αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και να εκπονήσω ένα πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση του κράτους. 
Ολα αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείφθηκαν ή αναστράφηκαν. Είναι όμως απολύτως εφικτό να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις αξίας 100 δισ. ευρώ ώστε να βγει οριστικά από την ύφεση και να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. 
Ωστόσο, όμως, με ένα αναποτελεσματικό και κομματικό κράτος και μια πολιτική υπερφορολόγησης, ο στόχος αυτός σήμερα είναι ανέφικτος. Υπό τις προϋποθέσεις που περιέγραψα, το αναπτυξιακό σοκ θα έλθει. Οπως θα έλθει και η μεταμνημονιακή Ελλάδα. Στο χέρι μας είναι να επιταχύνουμε την άφιξή τους. Να διευκολύνουμε νέες δράσεις άμεσης απόδοσης σε τομείς όπως οι εξαγωγές, η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και η ενέργεια. 
Αγορές που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν την ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Τα εργαλεία υπάρχουν. Οι ευκαιρίες υπάρχουν. Ακόμη και κάποια λεφτά υπάρχουν (πακέτο Γιούνκερ). Πολιτική ηγεσία χρειάζεται η Ελλάδα και κατάλληλους ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης».
Ασκήσατε σκληρή κριτική στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αμφισβητείτε και τα κίνητρα όσων τη χειρίστηκαν;
«Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και οι αστοχίες της ίδιας της κυβέρνησης δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. προέρχονταν από το ΤΧΣ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο) και 17 δισ. από Ελληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. 
Ολα όσα συνέβησαν προκειμένου να οδηγηθούμε στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση είχαν προβλεφθεί επακριβώς από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Προφανώς θα πρέπει να διερευνηθεί στο μέλλον από μια ανάλογη εξεταστική επιτροπή της Βουλής το κατά πόσον η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου. 
Και βέβαια θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Η Ν.Δ. εμφανίζει δυστοκία να προτείνει λύσεις στο ασφαλιστικό. Εσείς αν εκλεγείτε αρχηγός θα συμβάλετε με συγκεκριμένες προτάσεις;
«Ασφαλώς. Πιστεύω έντονα ότι απαιτείται μια ουσιαστική μακροχρόνια μεταρρύθμιση και όχι η περαιτέρω παραμονή μας εντός του σημερινού πλαισίου. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μυωπική προσέγγιση μετάθεσης του προβλήματος του ασφαλιστικού για αργότερα. 
Χρειαζόμαστε ένα “νέο κοινωνικό συμβόλαιο” όπως αναφέρει στο πόρισμά της η “επιτροπή σοφών” που η κυβέρνηση μοιάζει να αγνοεί παντελώς.  Χρειαζόμαστε τη συνένωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Την εφαρμογή κοινών κανόνων σε παλιές και νέες συντάξεις. 
Την προσέγγιση της κεφαλαιοποίησης για το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης.  Αν τα ζητήματα αυτά αντιμετωπισθούν ουσιαστικά, μπορούμε να αποτρέψουμε άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Εχω συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την πρόθεση να μην αναβάλω τη λύση του, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε πρόσκαιρου πολιτικού κόστους».
Σας χαρακτηρίζουν μετριοπαθή πολιτικό. Γιατί τοποθετήστε, όμως, τόσο αρνητικά στη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος στα θέματα οικονομικής πολιτικής, στην αντίληψή μας για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στην προσέγγισή μας στα θέματα παιδείας.  Παρ’ όλα αυτά είμαι υπέρ της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. 
Δεν έχω σταματήσει να αναφέρομαι σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ιρλανδία, Ισπανία,Πορτογαλία, Κύπρος) που με πολιτική συναίνεση κατάφεραν να βγουν από κρίσεις και να αποτινάξουν από επάνω τους τα μνημόνια. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, κ. Χατζηκωνσταντίνου, δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να συναινέσω σε ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, υπό τρεις προϋποθέσεις: 
Πρώτον, θα έπρεπε να πεισθώ ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ειλικρινείς.  Δεύτερον, θα έπρεπε η κυβέρνηση που ζητεί συναίνεση να εμπνέει εμπιστοσύνη.  
Δίχως αξιοπιστία, συναίνεση δεν χτίζεται.  Τρίτον, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, θα έπρεπε να συμμετέχει η αντιπολίτευση στη σύνταξη και την εποπτεία υλοποίησης ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και εξόδου από αυτήν. Αυτές οι προϋποθέσεις σήμερα δεν πληρούνται ούτε κατ’ ελάχιστον».   
Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στη Ν.Δ. για να γίνει και πάλι ελκυστική στους ψηφοφόρους; Τα πρόσωπα ή οι δομές;
«Πρέπει να δούμε τη Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Νέα πρόσωπα, νέες δομές, νέες λειτουργίες.  Χρειάζεται να συνδυάσουμε την εμπειρία των στελεχών μας με καλές πρακτικές λειτουργίας μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων. 
Χρειάζεται να εμπλέξουμε τους πολίτες στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής. Εχω δημοσιοποιήσει τις ιδέες μου και το πρόγραμμα των 111 ημερών μέσα στις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα ανανεωθεί δημιουργικά. Μέχρι την 1η Μαΐου 2016 (Κυριακή του Πάσχα) η Νέα Δημοκρατία θα έχει γίνει ένα σύγχρονο, ανοικτό, συμμετοχικό κόμμα, μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού, έτοιμη να αναλάβει με υπευθυνότητα το τιμόνι της χώρας. 
Η παράταξη μας πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ισχυρή ηγεσία και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.  Θα κληθούμε γρήγορα να αναλάβουμε ευθύνες. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η παταγώδης κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια ομφαλοσκόπησης, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο με προσωρινές λύσεις».
Λέτε ότι η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει με διάσπαση. Πώς μπορεί όμως να λειτουργήσει και πάλι συνεκτικά το κόμμα μετά από μια τόσο τραυματική διαδικασία;
«Κάθε άλλο παρά τραυματική είναι η ανοιχτή διαδικασία εκλογής προέδρου. Προσωπικά τη θεωρώ μεγάλη κατάκτηση. Είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας, από την οποία η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενωμένη και ανανεωμένη. 
 Στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που δημιουργούμε όλοι έχουν θέση και ρόλο. Δεν περισσεύει κανείς. Η ανάταξη της χώρας απαιτεί συμμετοχή, συμπόρευση και συνεργασία.  Απαιτεί οργανωμένη και σκληρή δουλειά.  Μας εμπνέει το όραμα και η πρόκληση της μεταμνημονιακής Ελλάδας και προς την κατεύθυνση αυτή ενώνουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας.  
Η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Την ημέρα που οι πολίτες παίρνουν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους».
Τελικά ήταν λάθος της Ν.Δ. η αντιμνημονιακή περίοδος 2010-2011; Μήπως υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί;
«Οι επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας ως προς το δημοσιονομικό σκέλος του πρώτου μνημονίου επαληθεύτηκαν. Η στάση του κόμματος την τελευταία πενταετία, κ. Χατζηκωνσταντίνου, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διέπει τη Νέα Δημοκρατία. 
Το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο σήμερα το χρησιμοποιεί μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποτελεί το τελευταίο μετερίζι του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού, την τελευταία εφεδρεία του παλαιοκομματικού συστήματος».
Η Ν.Δ. είναι μοναδική περίπτωση κόμματος όπου οι πρώην αρχηγοί λειτουργούν ως «εν αναμονή». Επιθυμείτε να το αλλάξετε αυτό;
«Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Οι πρώην πρόεδροι λειτουργούν υπεύθυνα και αποτελούν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία. Αν οι πολίτες με επιλέξουν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, θα τους συμβουλεύομαι σε κάθε σημαντική περίσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: