Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο "Βήμα της Κυριακής": Οι πρώτες 111 ημέρες

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που θα αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο νέος της Πρόεδρος, μέχρι την ...
.... 1η Μαίου που είναι το Πάσχα, μεσολαβούν 111 ημέρες.
Στόχος μου, εφόσον οι πολίτες με επιλέξουν, είναι μέσα στις 111 αυτές ημέρες να έχουν συντελεστεί οι απαραίτητες αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας, στο κέντρο της πολιτικής ζωής.

Συγκεκριμένα, να είναι σε θέση η Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, μειώνοντας σταδιακά τους φόρους, ενισχύοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας και αποκαθιστώντας το διεθνές κύρος της χώρας. 
Να είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει με γνώμονα τη δίκαιη κατανομή βαρών στους πολίτες, τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και της εξωστρέφειας. 
Εξασφαλίζοντας δικαιοσύνη, σταθερότητα και ασφάλεια.  Απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και επιβραβεύοντας αξιοκρατικά τη σκληρή δουλειά και την αριστεία.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη. Ενώ διαθέτει έμπειρα στελέχη, χρειάζεται συγκροτημένη δουλειά σε βάθος και από την αρχή ώστε να μπορέσει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου, λειτουργικού, ευρωπαϊκού κόμματος.

Για το σκοπό αυτό έχω μελετήσει και προετοιμάσει τον ανασχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών κόμματων.

Οι προτεραιότητες:

Αποτελεσματική οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σήμερα έχουμε τομεάρχες αλλά δεν έχουμε τομείς που να λειτουργούν αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαβούλευση και δεν προετοιμάζουμε συλλογικά την αντιπολιτευτική μας δραστηριότητα. Ως βουλευτές μας λείπει ενίσχυση από τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες στην άσκηση του έργου μας. Αυτά αλλάζουν ώστε οι τομείς και οι κοινοβουλευτικές ομάδες εργασίας να παράγουν πολιτική πρόταση συλλογικά. Η αντιπολίτευση να ασκείται συγκροτημένα και να υποστηρίζεται επιστημονικά. Οι προτάσεις μας να είναι πάντα τεκμηριωμένες και ξεκάθαρες.

Στοχοθεσία για τις πρώτες 111 μέρες. Κατόπιν διαβούλευσης με τα έμπειρα στελέχη της Παράταξής μας θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για τις πρώτες 111 ημέρες. Θα προσαρμοστεί το οργανόγραμμα του κόμματος με γνώμονα την επίτευξη αυτών των στόχων μέσα στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων.  Για το σκοπό αυτό, με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο θα επαναστελεχώσουμε μια λιτότερη αλλά αποτελεσματική δομή στη Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουμε την εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας με διαφάνεια και όπως ο νόμος ορίζει. Η κρατική επιχορήγηση θα διατίθεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας προς τους εργαζομένους του κόμματος και για την εξυπηρέτηση των δανείων μας.  

Από τις 11 Ιανουαρίου στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Όσο περισσότερα χρήματα μαζεύουμε τόσο θα βαθαίνουμε την οργανωτική μας υποδομή. Και προκειμένου να δώσουμε έμφαση στο ανθρώπινό δυναμικό μας, θα μετακομίσουμε αμέσως από το πολυτελές κτήριο της Συγγρού σε κάποιο πολύ ταπεινότερο και μικρότερο σε μια προσιτή περιοχή της Αθήνας.

Παράλληλα θα ενεργοποιήσουμε πολίτες που ήδη έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν εθελοντικά την προσπάθεια ανάταξης της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται από διεθνούς κύρους τεχνοκράτες μέχρι φοιτητές.

Το Χρονοδιάγραμμα των αλλαγών:

Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ξεκινά η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση του προτεινόμενου νέου Καταστατικού του κόμματος. Η νέα οργάνωση του κόμματος αφορά όλους τους πολίτες καθώς αναφέρεται στον τρόπο εμπλοκής τους στη διαμόρφωση των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε μιαν ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Φαίνεται κοινότυπο αλλά δεν είναι. Χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς, η Ελλάδα δε θα βγει από την κρίση.

Το σχέδιο Καταστατικού θα περιλαμβάνει όλα όσα πρότεινα στην προεκλογική μου πορεία. Θα περιγράφει την λειτουργία της εσωτερικής δημοκρατίας, τον τρόπο που θα αξιολογούνται τα στελέχη μας, τις θητείες στους αιρετούς, στα Όργανα και βέβαια στον Πρόεδρο, τον τρόπο διαμόρφωσης πολιτικών από τις οργανώσεις βάσεις (θερμοκοιτίδες πολιτικής), τις μεθόδους διάχυσης των ιδεών μας και της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες καθώς και τη συγκρότηση ολιγομελών, ευέλικτων, αποφασιστικών (και όχι διακοσμητικών) κομματικών Οργάνων. Το κάθε μέλος και το κάθε στέλεχος θα έχει διακριτό ρόλο, δικαιώματα, αρμοδιότητες και ανάλογες ευθύνες.

Στο τριήμερο Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου επανιδρύουμε τη Νέα Δημοκρατία. Εκεί καταθέτουμε τις προτάσεις μας, συζητάμε και αποφασίζουμε τη νέα μας οργανωτική δομή. Ο προγραμματισμός του Τακτικού Συνεδρίου είναι για τον Ιούνιο του 2016 αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει ως τότε. Στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου θα προκύψει ο νέος οργανωτικός χάρτης της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Τον Φεβρουάριο αναβαπτιζόμαστε στις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας και σφυρηλατούμε την ανανέωση και την ενότητα της παράταξης.

Από την 29η Φεβρουαρίου ξεκινάμε την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας με βάση το νέο μας Καταστατικό. Μέχρι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου 2016 θα έχουμε ανασυντάξει τις οργανώσεις βάσεις του κόμματος. Και μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχουμε στελεχώσει και συγκροτήσει όλα τα κομματικά μας Όργανα σύμφωνα με τις επιταγές του νέου μας Καταστατικού.

Εγγυώμαι ότι σε 111 μέρες μετά την 10η Ιανουαρίου, δηλαδή το Πάσχα του 2016, η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Θα είμαστε ένα ανοιχτό, δυναμικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Θα είμαστε έτοιμοι να ανατάξουμε την Ελλάδα από την αρχή. Να την απαλλάξουμε από τον ανίκανο, επιπόλαιο και ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρωστάμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες και ιδιαίτερα στις νεώτερες γενιές. Το χρωστάμε σε όλους όσοι την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου θα προσέλθουν στις κάλπες και θα συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου μας αρχηγού.
Γι’ αυτό η εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αφορά όλους τους πολίτες. Σας καλώ όλες και όλους στις κάλπες την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Σας καλώ να πάρετε τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: