Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σε 111 μέρες θα αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία»

Την αποχώρηση του κ. Αλ. Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού αναφέρει ως μία από τις πλέον βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει διακομματική ...
... συναίνεση «πάνω σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση», ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.
 Στην εφ” όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος», ο πρώην υπουργός τονίζει ότι η πρώτη προϋπόθεση που θέτει για να διασφαλιστεί διακομματική συναίνεση είναι η αυτογνωσία και δεύτερη η αξιοπιστία. «Ο κ. Τσίπρας δεν πληροί σήμερα καμία από τις δύο», σημειώνει. 
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, διαβεβαιώνει ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος μέσα σε 111 μέρες, το κόμμα θα έχει βρει τον βηματισμό του, ενώ δηλώνει απερίφραστα πως εάν χάσει στην αναμέτρηση, θα στηρίξει ανεπιφύλακτα εκείνον που θα εκλεγεί.

Εάν οι προβλέψεις του πρωθυπουργού δεν επαληθευθούν και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αντέξει τα δύσκολα μέτρα που καλείται να ψηφίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εσείς -εάν εκλεγείτε πρόεδρος της ΝΔ- τι θα προκρίνετε; Τις πρόωρες εκλογές ή τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας;
Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μας είπε ότι αισθάνεται απόλυτα ασφαλής με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Ενα είναι βέβαιο. 
Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συμπράξει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, από τη στιγμή που δεν πληρούνται καν οι προϋποθέσεις για μια ελάχιστη συνεννόηση. 
Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος στα θέματα οικονομικής πολιτικής, στην αντίληψή μας για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στην προσέγγισή μας στα θέματα Παιδείας. 
Ο λαός μάς έστειλε στην αντιπολίτευση και εκεί θα παραμείνουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. 
Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει για κοινοβουλευτικά δεκανίκια, ας κοιτάξει αλλού.

Διάβασα σε πρόσφατο άρθρο σας τις προϋποθέσεις που θέτετε για τη συναίνεση. Σε αυτές περιλαμβάνετε και την αλλαγή του προσώπου του πρωθυπουργού;
Πράγματι, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να διασφαλιστεί διακομματική συναίνεση πάνω σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. 
Η πρώτη προϋπόθεση που θέτω στο άρθρο μου είναι η αυτογνωσία και η δεύτερη η αξιοπιστία. Ο κ. Τσίπρας δεν πληροί σήμερα καμία από τις δύο.

Τι απαντάτε στους πολίτες που υποστηρίζουν ότι όποια κυβέρνηση και να ήταν στη χώρα θα έκανε τα ίδια, αφού είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο Μνημόνιο;
Το Μνημόνιο δεν είναι πανάκεια. 
Θέτει δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αλλά δεν υπαγορεύει πολιτικές στην κυβέρνηση ώστε να τους επιτύχει.

Επιβάλλει φόρους
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβάλλει φόρους και δεν μειώνει δαπάνες. Προστατεύει συντεχνίες και δεν αφήνει την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα. 
Προωθεί το κομματικό κράτος σε βάρος της αξιοκρατίας. Κωλυσιεργεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διότι δεν τις πιστεύει. Το αποτέλεσμα είναι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και αντί να συγκλίνουμε να αποκλίνουμε από τους στόχους. 
Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έκανε ακριβώς τα αντίθετα. 
Και αν δεν είχαν προκληθεί οι πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου, τώρα θα βγαίναμε από το Μνημόνιο, όπως τα κατάφερε η Κύπρος με κυβέρνηση Κεντροδεξιάς.

Εάν κερδίσετε την εσωκομματική εκλογή, πόσος χρόνος πιστεύετε ότι θα απαιτηθεί έτσι ώστε η ΝΔ να βρει τον βηματισμό της;
111 μέρες. Εχω προγραμματίσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα αλλαγών που θα ξεκινήσουν την 11η Ιανουαρίου και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου. 
Σημαντικό ορόσημο προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι το συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος. 
Σε 111 μέρες η Νέα Δημοκρατία θα έχει μεταλλαχθεί σε ένα μοντέρνο, ανοιχτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό κόμμα. Και αυτό θα γίνει με τη συμμετοχή των μελών μας.
Των πολιτών που στις 20 Δεκεμβρίου θα ψηφίσουν τον νέο μας αρχηγό. 
Φτιάχνουμε ένα κόμμα υψηλών προδιαγραφών για μια Ελλάδα υψηλών προδιαγραφών.

Είναι στη σκέψη σας ο ορισμός σε θέσεις αντιπροέδρων των συνυποψηφίων σας;
Οχι. Θα δούμε όλο το οργανόγραμμα αλλά και τις δομές και τις λειτουργίες της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή. 
Στη σκέψη μου είναι ο ρόλος, οι διακριτές αρμοδιότητες και η διαδικασία ανάδειξης αντιπροέδρων, οι οποίοι -όπως ο πρόεδρος- θα έχουν θητεία και θα αξιολογούνται. 
Ο θεσμός των αντιπροέδρων όπως λειτουργεί σήμερα δεν είναι αποτελεσματικός. Είναι κι αυτή μία από τις αλλαγές που θα υλοποιήσουμε μέσα στις πρώτες 111 μέρες.

Η επόμενη μέρα – Οποιος και αν εκλεγεί δεν διακυβεύεται η ενότητα
Πιστεύετε ότι -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- η ενότητα της ΝΔ είναι δεδομένη ή πολλά θα εξαρτηθούν και από το πρόσωπο που θα εκλεγεί;
Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν διακυβεύεται. 
Αυτό που κρίνεται την 20ή Δεκεμβρίου είναι το αν και κατά πόσο θα ανανεωθεί, το αν και κατά πόσο θα διευρυνθεί, το αν και κατά πόσο θα μπορεί να αποτελέσει το συντομότερο δυνατό μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή για την Ελλάδα. 
Η φυσιογνωμία του κόμματος θα είναι προφανώς πολύ διαφορετική, υπό την προεδρία του καθενός από εμάς. Νομίζω ότι οι πολίτες που θα ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν από εμένα. 
 Ψηφίζοντας Κυριάκο ψηφίζουν για μια ανοιχτή κεντροδεξιά παράταξη, ένα μοντέρνο κόμμα αρχών που θα μπορεί να εκφράσει τους πολιτικά άστεγους δημιουργικούς πολίτες και θα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση και την ευημερία.

Εσείς εάν χάσετε θα στηρίξετε από την επομένη τον νέο πρόεδρο, όποιος κι αν είναι;
Ασφαλώς και χωρίς δεύτερη σκέψη. Αποδέχομαι ανεπιφύλακτα την αρχή της πλειοψηφίας ως βασικό πυλώνα της δημοκρατίας. 
Και θα αποδεχθώ με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης την κρίση των συμπολιτών μου. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος οφείλουμε να τιμήσουμε τα μέλη και τους φίλους που θα συμμετάσχουν στην εκλογή νέου προέδρου στις 20 Δεκεμβρίου, εργαζόμενοι από κοινού για μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία.

Εάν εκλεγείτε, φαντάζεστε κάποιον συγκεκριμένο ρόλο για τους πρώην πρωθυπουργούς κ. Καραμανλή και Σαμαρά;
Οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί θα είναι πολύτιμοι σύμβουλοι οποιοσδήποτε από εμάς και αν εκλεγεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: