Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Κυριάκος Μητσοτάκης | Η θέση της Ελλάδας είναι στη Σένγκεν

Ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν επανέφερε ο ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος των ...
... Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ. Βέμπερ είπε ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», επισημαίνοντας ότι αυτό δε συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις της χώρας, απέναντι στην Ευρώπη. 
Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση και πολύ αιχμηρή:

"Η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη είναι απαράδεκτες, δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η αδυναμία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex. 
Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του Ε.Λ.Κ., ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της.
 Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για την άμεση αντίδρασή τους"

Δεν υπάρχουν σχόλια: