Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Δημήτρης Αβραμόπουλος:"Καμία χώρα δεν κινδυνεύει με έξοδο από τη Σένγκεν" [video]

Δεν κινδυνεύει καμία χώρα με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Η Σένγκεν είναι ...
... σε συνεχή αξιολόγηση ως προς την ικανότητά της να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Αυτό βεβαίως εκ των πραγμάτων μεταφέρεται ως ευθύνη στα κράτη-μέλη. 
Τούτη την ώρα που μιλάμε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. 
Χθες, προχθές, μετά τις δυο δραματικές συνεδριάσεις για δυο ολόκληρες μέρες των συμβουλίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τόσο εγώ ως επίτροπος όσο και ο κ. Άσελμπορν ως προεδρεύων κάναμε ξεκάθαρες δηλώσεις, δεν εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο η Σένγκεν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ωστόσο επισημάναμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA. 
Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος καμία χώρα δεν κινδυνεύει αλλά «η ίδια η συνθήκη θα είχε εκτεθεί σε κίνδυνο γι' αυτό θα παρατηρήσατε ότι τον τελευταίο καιρό κατ' επανάληψη έχοντας και την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη συνθήκη Σένγκεν έλεγα ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταρρεύσει η Σένγκεν γιατί θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης». 
Ερωτηθείς για το εάν όντως η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο αποκάλυψε ότι «σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση, είναι αλήθεια, ακούσατε τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι καλό θα είναι από την ώρα που υπάρχει μεγάλη πίεση στα σύνορα της Ευρώπης να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 26 και να δημιουργηθεί ένα είδος μικρής Σένγκεν». 
Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: