Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η πολιτική γοητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πήγε πολύ καλά στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της ΝΔ και έχει την πολιτική δυναμική με το μέρος του στην ...
.... πορεία προς τον δεύτερο γύρο. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει ένα προβάδισμα της τάξης των 10 μονάδων, η υποψηφιότητά του πάντως εμφανίζει σημάδια πολιτικής κόπωσης και δύσκολα θα δραστηριοποιήσει «γαλάζιες» εφεδρείες.

Το γοητευτικό με την υποψηφιότητα Μητσοτάκη είναι ότι στην περίπτωση που επικρατήσει στον κρίσιμο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, θα αλλάξει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού.
  • Πρώτον, θα εξουδετερώσει τους ψεύτικους φίλους του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι τον θέλουν στην ηγεσία όχι γιατί τον εμπιστεύονται αλλά για να ελέγξουν την κατάσταση στη ΝΔ μέχρις ότου αποφασίσουν την προσωπική ή οικογενειακή τους στρατηγική. Σε απλά ελληνικά, ενδεχόμενη επικράτηση Μητσοτάκη απελευθερώνει τη ΝΔ από τα δεσμά του παρελθόντος και το άγριο παρασκήνιο που αναπτύσσεται γύρω από την πολιτική διαχείρισή του.
  • Δεύτερον, επικράτηση του Μητσοτάκη σημαίνει και επικράτηση νέων και διαφορετικών ιδεών για τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητάνε και τα ρέστα αυτοί που έχουν τη βασική ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την υπερχρέωση του Δημοσίου που οδήγησαν, αναγκαστικά, στην πολυετή μνημονιακή λιτότητα.
  • Αυτοί που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, ουσιαστικά διαπραγματεύονται πολιτική κάλυψη για τις ευθύνες τους στη δημιουργία της ελληνικής κρίσης. Δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής και κακώς επικαλούνται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γιατί στις Βρυξέλλες τους αντιμετωπίζουν σαν ξεπερασμένους από τις εξελίξεις πολιτικούς που είχαν αποκτήσει την κακή συνήθεια να λένε ψέματα στους Ευρωπαίους εταίρους και να μαγειρεύουν τα στατιστικά στοιχεία.
Νίκη Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία της ΝΔ σημαίνει αλλαγή των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού, γι' αυτό άλλωστε και η υποψηφιότητά του συναντά τόσο μεγάλη αντίδραση από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους.
  • Τρίτον, νίκη Μητσοτάκη σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους όσοι εκσυγχρονιστές ακόμη απέμειναν στο ΠΑΣΟΚ και αυτοί που θεωρούν ότι το Ποτάμι δεν είναι ένα κίνημα στιλιστικής διαμαρτυρίας αλλά ένας πολιτικός φορέας που μπορεί να συμβάλει με διάφορους τρόπους στην ανανέωση της πολιτικής ζωής και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
  • Τέταρτον και σημαντικότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να έχει απέναντί του, σε περίπτωση επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια πολιτικά ασυνάρτητη ΝΔ που αδυνατεί να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και να κάνει στοχευμένη και εποικοδομητική κριτική. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα υποχρεωθούν να γίνουν περισσότερο συγκεκριμένοι, αποτελεσματικοί και σύγχρονοι, διαφορετικά θα δεχτούν μεγάλη πολιτική πίεση και θα υποστούν τεράστια φθορά.
Νίκη Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία της ΝΔ σημαίνει αλλαγή των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού, γι' αυτό άλλωστε και η υποψηφιότητά του συναντά τόσο μεγάλη αντίδραση από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: