Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ντόρα Μπακογιάννη:"Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι ενωτικός"

Για υποψηφιότητες, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο της διάλυσης κάνει λόγο, στη συνέντευξή της στο "Κ", η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη ...
"Θεωρώ ότι υπάρχουν υποψηφιότητες που ο πολιτικός τους λόγος αλλοιώνει την ιδεολογία της Ν.Δ., μικραίνει την παράταξη και ως εκ τούτου ενέχουν τον κίνδυνο διάλυσης", επισημαίνει χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, τονίζει πως ο επόμενος πρόεδρος της παράταξης θα πρέπει να είναι ενωτικός, σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο του Grexit και αναφέρει πως η άρνηση της συνεννόησης δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. "Συναίνεση δεν σημαίνει λευκή επιταγή.
Η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει με ύβρεις και κατηγορίες, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά την αναγνώριση των λαθών, την ανάληψη των ευθυνών και σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Δυστυχώς ο πρωθυπουργός μιλάει για συναίνεση αλλά και στην ουσία την υπονομεύει", διαμηνύει η κυρία Μπακογιάννη.

-Στο φίνις της εσωκομματικής περιόδου, θεωρείτε ότι υπάρχουν υποψηφιότητες διαλυτικές για τη Νέα Δημοκρατία;
Θεωρώ ότι υπάρχουν υποψηφιότητες που ο πολιτικός τους λόγος αλλοιώνει την ιδεολογία της Ν.Δ., μικραίνει την παράταξη και ως εκ τούτου ενέχουν τον κίνδυνο διάλυσης.

-Πολύς λόγος γίνεται για τον κίνδυνο διάσπασης της Ν.Δ. Γιατί; Ποιον και τι φοβούνται τα στελέχη της;
Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογή. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το αδιάβλητο της εκλογής και βεβαίως την ιδεολογική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας. 
 Η εικόνα που ανεδείχθη μετά τις εκλογές που δεν έγιναν, δεν αρμόζει σε υπεύθυνη πολιτική δύναμη, πόσο μάλλον στην αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι η εν δυνάμει εναλλακτική πρόταση για τον τόπο.

-Οι πληγές που έχουν ανοίξει μπορούν να κλείσουν;
Θα κλείσουν, μόλις εκλεγεί ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ., υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα ακολουθήσει άμεσα ένα συνέδριο επανίδρυσης της Ν.Δ., ένα συνέδριο θέσεων και αρχών που θα συμφωνήσει σε ένα νέο καταστατικό, σύγχρονο και δημοκρατικό, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που απέχει από τα σημερινά αρχηγικά κόμματα.

-Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε απαραίτητα για το προφίλ του νέου προέδρου;
Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι ενωτικός, να έχει ικανότητα σύνθεσης και  βεβαίως την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα που απαιτείται να έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί τα δύσκολα και σύνθετα για τη χώρα θέματα.

-Ανήκετε στους βουλευτές που θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι "να φύγει αυτή η κυβέρνηση" ή θα βλέπατε, χάριν σταθερότητας, μια συνεργασία υπό προϋποθέσεις;
Όταν το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά εύθραυστο και η χώρα δεν έχει σταθεροποιηθεί, η άρνηση συνεννόησης δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. 
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στον δρόμο όπου ο κάθε πρωθυπουργός θα βρίσκεται μπροστά στο φάντασμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του. Συναίνεση, όμως, δεν σημαίνει λευκή επιταγή. 
Η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει με ύβρεις και κατηγορίες, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά την αναγνώριση των λαθών, την ανάληψη των ευθυνών και σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός μιλάει για συναίνεση, αλλά και στην ουσία την υπονομεύει. 
 Με τον τρόπο που χειρίζεται τα μεγάλα θέματα της χώρας στην πραγματικότητα αντιστρατεύεται τη συναίνεση. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία που επιδεικνύει δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνεννόησης και συναίνεσης.

-Σας ικανοποιεί η αντιπολιτευτική απόδοση της Νέας Δημοκρατίας;
Ακούστε, κ. Γκάτσιε, η Ν.Δ. βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού δυστυχώς για αρκετό καιρό. 
Παρά ταύτα όλοι οι βουλευτές δίνουμε οργανωμένη και σκληρή μάχη στη Βουλή, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στον πολύ κρίσιμο ρόλο που μας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.

-Ως εκ θέσεώς σας έχετε πλήρη εικόνα του ευρωπαϊκού κλίματος για την Ελλάδα. Έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο του Grexit; Συμμερίζεστε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2016;
Δυστυχώς δεν έχουμε διαφύγει απολύτως κανέναν κίνδυνο. Αντιθέτως, βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη ισορροπία με τους εταίρους η οποία κλονίζεται μπροστά και στη μεγέθυνση των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, όπως, για παράδειγμα, το προσφυγικό, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι αυξημένες κοινωνικές εντάσεις. 
Και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πολύ καλά, και να το υπολογίσουμε στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματευόμαστε. 
Ήμουν αισιόδοξη πέρσι τέτοιο καιρό για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, φέτος είναι βέβαιον ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δυσχερέστερη θέση. Τα τελευταία στοιχεία του τριμήνου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. 
Εύχομαι να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2016, αλλά φοβάμαι πως θα είναι πολύ αργότερα από αυτό το οποίο λέει ο πρωθυπουργός.

-Πόσο οριστική είναι η ενταφίαση του σεναρίου έξωσής μας από τη Σένγκεν;
Το προσφυγικό μπορεί να αποδειχθεί βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης, καθώς είναι απροετοίμαστη να το αντιμετωπίσει. 
Αυτό έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό των χωρών που αναζητούν λεπτές ισορροπίες μεταξύ της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της αποφυγής της απόλυτης συντηρητικοποίησης και του εκτροχιασμού σε ακροδεξιές και ξενοφοβικές πρακτικές. 
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί άμεσα το αυτονόητο, δηλαδή τις ευρωπαϊκές δομές (Frontex) στα σύνορά μας, και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα δημιούργησαν εκρηκτικό μείγμα το οποίο μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας αδύναμο κρίκο στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών.

-Έχετε ανοιχτή κόντρα με τον υπουργό Εξωτερικών. Θα σας ρωτήσω ευθέως: Τι σας ανησυχεί στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων;
Δεν έχω καμία προσωπική κόντρα με τον υπουργό Εξωτερικών. Απλώς πιστεύω ότι οι εμμονές, οι ιδεοληψίες και η επιπολαιότητα δεν είναι καλός συνδυασμός στην άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: