Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η Ντόρα Μπακογιάννη στα «ΝΕΑ»: «Να μας φωτίσει το Άγιο Πνεύμα για τον νέο αρχηγό»

Η θεωρία του «σαμποτάζ» παραμένει στο μυαλό της Ντόρας Μπακογιάννη για το γαλάζιο εκλογικό φιάσκο: «Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι υπάρχει τόση συσσωρευμένη ανικανότητα» είναι το δικό της επιχείρημα

Η πρώην υπουργός βλέπει τον Ιανουάριο την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στη ΝΔ, αν και δεν ...... κρύβει μιλώντας στα «ΝΕΑ» την προτίμησή της για κάλπες ενός γύρου και τονίζει ότι «ο ιδεολογικός πυρήνας της παράταξης στις νικηφόρες περιόδους της ήταν εστιασμένος στο Κέντρο»

Να αφήσει ανοικτή την πόρτα της πολιτικής συναίνεσης και να αποκρούσει κάθε κίνηση για επιστροφή σε αντιμνημονιακές τακτικές ζητεί η Ντόρα Μπακογιάννη από την επόμενη ηγεσία της ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα ότι, εφόσον υπάρξουν αξιόπιστοι συνομιλητές, η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για το Ασφαλιστικό. 
Επιπλέον διαμηνύει στον νέο αρχηγό ότι θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε ένα συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος, με νέο καταστατικό, ενώ προτρέπει για μια στροφή της ΝΔ στο Κέντρο και στη φιλελεύθερη πολιτική, προκειμένου να διασφαλιστούν η κομματική συνοχή και το παραταξιακό μέλλον. 
Η πρώην υπουργός δεν κρύβει την προτίμησή της για κάλπες ενός γύρου, αλλά διαβλέπει ότι η ανάδειξη της γαλάζιας ηγεσίας μετατίθεται για τον Ιανουάριο. 
Επιμένει δε στους υπαινιγμούς περί «σαμποτάζ» πίσω από το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, το οποίο δημιούργησε μια εικόνα που δεν αρμόζει σε υπεύθυνη πολιτική δύναμη.
Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, εξάλλου, σχολιάζει τα σενάρια επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά και την πολιτική που ακολούθησε το κόμμα μετά το 2010, αναφέροντας ότι εάν η ΝΔ είχε τότε κινηθεί διαφορετικά η χώρα θα είχε βγει σήμερα από την κρίση.

Ακόμη, για τον ρόλο της στο κόμμα υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται αξιώματα, ενώ για την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει ότι ο καθένας ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία και κάνει τις δικές του επιλογές.  

Τον αρχηγό της ΝΔ θα τον προλάβει ο Αϊ-Βασίλης ή μπορεί να προκύψει από τον πρώτο γύρο;
Μακάρι να προέκυπτε από τον πρώτο γύρο. Γιατί έτσι θα είχαμε κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Και όσο πιο γρήγορα κλείσει τόσο καλύτερα. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα φαντάζομαι ότι αφού μας φωτίσει το Αγιο Πνεύμα θα τον εκλέξουμε.

Η κομματική βάση με ποιο κριτήριο θα ψηφίσει στις 20 Δεκεμβρίου; Τι θα ξεχωρίσει τον επόμενο πρόεδρο;  
Είναι βέβαιον ότι η κομματική βάση της ΝΔ ανησυχεί δικαίως για την ενότητα της παράταξης. Καθοριστικό κριτήριο για το μέλλον θα είναι η ικανότητα σύνθεσης, η σοβαρότητα και βεβαίως η αποφασιστικότητα και η υπευθυνότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί τα δύσκολα και περίπλοκα για τη χώρα θέματα.

Η ανησυχία σας περί διάλυσης του κόμματος έχει βάση ή απλώς σημάνατε συναγερμό λόγω της εσωκομματικής αναταραχής;  
Το είπα γιατί βλέπω ότι ανησυχεί το σύνολο των νεοδημοκρατών αλλά και εκείνων που βρίσκονται κοντά στη ΝΔ ή σκέφτονται να την ψηφίσουν. Η εικόνα που ανεδείχθη μετά τις εκλογές που δεν έγιναν δεν αρμόζει σε υπεύθυνη πολιτική δύναμη, πόσω μάλλον στην αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι η εν δυνάμει εναλλακτική πρόταση για τον τόπο.

Οι πληγές που άνοιξαν από το εκλογικό φιάσκο θα κλείσουν εύκολα; 
Είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν μόλις εκλεγεί ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα ακολουθήσει αμέσως ένα συνέδριο επανίδρυσης της ΝΔ, ένα συνέδριο θέσεων και αρχών που θα συμφωνήσει σε ένα νέο καταστατικό, σύγχρονο και δημοκρατικό, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά που απέχει από τα σημερινά αρχηγικά κόμματα.

Γιατί βλέπετε ακόμη και «σαμποτάζ» πίσω από το φιάσκο; 
Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι υπάρχει τόσο συσσωρευμένη ανικανότητα.

Μπορείτε όντως να συνυπάρξετε όλοι στη ΝΔ, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός; 
Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να συνυπάρξουμε γιατί αυτή είναι η απαίτηση των ψηφοφόρων μας, αλλά και των Ελλήνων που ανησυχούν για την πορεία της χώρας και θέλουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι σε έναν ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέρα με τη μέρα καταρρέει.

Η εσωκομματική διαμάχη ανάμεσα στο νέο και στο παλαιό πώς σας ακούγεται;  
Μου ακούγεται ως προσπάθεια κακής αντιγραφής των διλημμάτων που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι φενάκη. Το ερώτημα δεν είναι το νέο ή το παλιό. Απεδείχθη ότι το νέο χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο, χωρίς γνώση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το ζητούμενο είναι να συναινέσουμε σε πολιτικές που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα. Αλλωστε στην Τροία πήγε και ο Νέστωρ, πήγε και ο Αχιλλέας.

Ο Μάκης Βορίδης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης περιμένουν την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά. Εσείς τι περιμένετε; 
Και μένα μου αρέσουν πολύ οι μηχανές του χρόνου. Τις βλέπω στον κινηματογράφο.

Ο δικός σας ρόλος την επόμενη ημέρα του κόμματος ποιος θα είναι; Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει ήδη κάποιος σχεδιασμός.
Δεν χρειάζεσαι αξιώματα για να δίνεις τη μάχη για την πατρίδα και την παράταξη.

Τι λέτε όταν σας ρωτούν για την απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Οι περισσότεροι, ιδίως οι παραδοσιακά συντηρητικοί, δυσκολεύονται να διαχωρίσουν μια οικογενειακή από μια πολιτική σχέση.  
Δεν νιώθω καμία απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως ξέρετε, το αίμα νερό δεν γίνεται και αν γενεί, δεν πίνεται. Από εκεί και πέρα, έχουμε διακριτές πολιτικές διαδρομές και ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία και τις δικές του επιλογές.

Στις κάλπες του 2009 ηττηθήκατε επειδή έγιναν «σημεία και τέρατα»; Μήπως ο πραγματικός λόγος ήταν διαφορετικός;  
Εκρουσα των κώδωνα του κινδύνου και μίλησα για τις μεγάλες αδυναμίες του 2009 για να μην ξανασυμβούν. Είπα ότι αποδέχθηκα το αποτέλεσμα των εκλογών, χάριν της ενότητας της ΝΔ, παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις σχεδόν όλων των συναδέλφων που στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Και το λέω καθώς δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι η αντίδραση των υποψηφίων που θα χάσουν θα είναι ανάλογη με τη δική μου.

Η ερώτηση είναι πλέον κλασική, αλλά παραμένει κρίσιμη για τη ΝΔ: το κόμμα πρέπει να στραφεί προς το Κέντρο ή να επενδύσει στην καθαρόαιμη Δεξιά;  
Η ΝΔ ήταν πάντοτε ένα κόμμα που στις τάξεις του είχε ανθρώπους από τη λαϊκή Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς. Ολοι, όμως, βρίσκονταν κάτω από τις ίδιες αρχές και ασπάζονταν κοινές αξίες. Και ο ιδεολογικός πυρήνας της παράταξης στις νικηφόρες περιόδους της ήταν εστιασμένος στο Κέντρο και στη φιλελεύθερη πολιτική. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να επιχειρήσουμε ένα ουσιαστικό άνοιγμα στο Κέντρο και σε  πολίτες που σήμερα είναι πολιτικά άστεγοι. Η στροφή της ΝΔ προς τον λαϊκισμό ή προς τη Δεξιά την οδήγησε σε ποσοστά κάτω από 20%.

Αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα με επιστροφή στο αντιμνημόνιο;   
Ποτέ. Σήμερα όλοι παραδέχονται ότι αν το 2010 η ΝΔ είχε ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, στήριζε τις διαρθρωτικές αλλαγές και πολεμούσε τις λανθασμένες επιλογές του Μνημονίου η χώρα θα είχε βγει από την κρίση. Το πάθημα λοιπόν μας έγινε μάθημα. Ολοι έχουμε αντιληφθεί πια ότι μόνο η υπευθυνότητα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα. Αν πρόκειται εμείς να αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις λογικές και στις πρακτικές του, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε το μαγαζί.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα κομματική ηγεσία πρέπει να αφήσει ανοικτό τον δρόμο της πολιτικής συναίνεσης;   
Ως γνωστόν, δεν δυσκολεύομαι να ασκήσω σκληρή αντιπολιτευτική κριτική. Και πιστεύω ότι οφείλουμε να το κάνουμε γιατί η κυβέρνηση δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πατάει. Ομως η αφοριστική λογική «δεν συνομιλώ με τον Πρωθυπουργό» είναι άκρως επικίνδυνη.
Φαντάζεστε πως θα ήταν ποτέ δυνατόν το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να αρνηθεί την εθνική συνεννόηση για το καλό της πατρίδας; Μου είναι αδιανόητο να το σκεφθώ. Και λυπάμαι που υπάρχουν φωνές μέσα στη ΝΔ που το υποστηρίζουν.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στον δρόμο όπου ο κάθε πρωθυπουργός θα βρίσκεται μπροστά στο φάντασμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του. Συναίνεση, όμως, δεν σημαίνει λευκή επιταγή. Η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει με ύβρεις και κατηγορίες, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά την αναγνώριση των λαθών, την ανάληψη των ευθυνών και σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Το Ασφαλιστικό είναι πολιτικό ή εθνικό θέμα; Πώς πρέπει να το χειριστείτε;
Είναι πολιτικό θέμα εθνικής σημασίας, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί σε μία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πολύ απογοητευτικό ότι ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.
Η επίλυση του Ασφαλιστικού δεν αφορά μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά σχετίζεται με το πώς θα εξασφαλίσουμε ένα εργαλείο ανάπτυξης και αλληλεγγύης.
Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να είχε λυθεί από την περίοδο Γιαννίτση, όταν ελάχιστοι από εμάς είχαμε το θάρρος να τοποθετηθούμε υπέρ της ανάγκης επίλυσής του.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο αυτός, ξεσήκωνε τους πολίτες με αιτήματα και συνθήματα παντελώς λαϊκιστικά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν υπήρχε σοβαρός συνομιλητής και όχι επικοινωνιακά τερτίπια τύπου Κατρούγκαλου, η ΝΔ θα ήταν παρούσα στον διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Για μια εθνική συστράτευση είναι όρος η συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας;
Ορος είναι το περιεχόμενο της πολιτικής. Εθνική συστράτευση επιτυγχάνεται όταν ξέρεις πού πας, ποιο σχέδιο υπηρετείς και με ποιο στόχο. Στη φάση αυτή, καμία από τις τρεις προϋποθέσεις δεν υπάρχει. Και το ότι ευτελίζεται η συζήτηση στη νομή αξιωμάτων και εξουσίας δείχνει ακριβώς την έλλειψη σοβαρής πολιτικής βούλησης για να επιτευχθεί η συναίνεση. Μου είναι αδιανόητο να παρακολουθώ έναν Πρωθυπουργό ο οποίος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη με ειλημμένες αποφάσεις και επειδή εκείνοι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του, τους αποκαλεί σκυλιά που ουρλιάζουν.

Ορισμένοι στη ΝΔ βλέπουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα συμπαρασύρουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Κάνετε ανάλογες εκτιμήσεις;
Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι εξαιρετικά αδύναμη, όχι επειδή διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλωστε έχουν υπάρξει κυβερνήσεις που κυβέρνησαν για μεγάλο διάστημα ακόμη και με 151 βουλευτές. Είναι πολιτικά αδύναμη και βρίσκεται στρατηγικά σε απόλυτο αδιέξοδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει το θάρρος να βγει και να πει ότι εφαρμόζει πολιτικές που πολέμησε για πολλά χρόνια.

Η χώρα κινδυνεύει, όντως, να βγει εκτός Σένγκεν; Γιατί χτυπήσατε καμπάνες στη Βουλή;  
Γιατί απλούστατα σήμερα κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της για το θέμα ασφάλειας των συνόρων και αυτό είναι μείζον πολιτικό θέμα. Η άρνηση της κυβέρνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα να δεχθεί το αυτονόητο, δηλαδή τις ευρωπαϊκές δομές (Frontex) στα σύνορά μας, ήταν τεράστιο λάθος. Το άλλαξε άρον άρον μετά την πίεσή μας, όμως η ζημιά έγινε. Αν δώσουμε πάτημα σε αυτούς οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν μας βλέπουν με συμπάθεια στην Ευρώπη, θα καταλήξουμε εκτός Σένγκεν και αυτό θα είναι το πρώτο Grexit.

Στο Προσφυγικό η γραμμή της ΝΔ είναι ξεκάθαρη;
Θα πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι πρόσφυγες δικαιούνται να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα και την προστασία του ευρωπαϊκού δίκαιου. Η Ευρώπη από τη μεριά της οφείλει να προχωρήσει άμεσα στον επιμερισμό των προσφύγων σε όλη την ήπειρο.
ώρες που κουνάνε το δάχτυλο όταν πριν από λίγα χρόνια παρακαλούσαν να γίνουν ευρωπαϊκές, οφείλουν να αναθεωρήσουν πάραυτα τη θέση τους.
Οσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες, το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός εκείνων που θέλουν να φθάσουν στην Ελλάδα. Και αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στις πατρίδες τους. Αυτά όμως προϋποθέτουν σοβαρό σχεδιασμό, αξιοποίηση των εργαλείων που παρέχει η Ευρώπη και ουσιαστική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές δομές.
    
Με ποιον διεκδικητή της κομματικής ηγεσίας βρίσκεστε πιο μακριά;
Με όσους η παρουσία τους και η πολιτική τους στάση συμβάλλει στην ιδεολογική αλλοίωση της ΝΔ. 
 
Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" - 

Δεν υπάρχουν σχόλια: