Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

154.000 αγρότες δεν πήραν επιδότηση. Η δεύτερη δόση των δικαιούχων, το Φεβρουάριο!

Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των αγροτών που λαμβάνουν επιδότηση μέσω της νέας ΚΑΠ. Τουλάχιστον 154.000 παραγωγοί, φέτος, δεν έλαβαν ...
ενίσχυση από συνολικά 718.000 που είχαν υποβάλει αίτηση και για τους οποίους εκδόθηκαν τα προσωρινά «Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης» (ΔΒΕ). Έως πέρυσι οι παραγωγοί λάμβαναν την «Ενιαία Ενίσχυση».
Μάλιστα, η 1η δόση ήταν κατά μέσον όρο 54% χαμηλότερη αυτής που είχαν λάβει πέρυσι. 
Τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς των 586.000 προσωρινών δικαιούχων είναι σαφώς λιγότερα από όσα λάμβαναν έως και πέρυσι, ως συνέπεια της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. 
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα από το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής: «Ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ, δηλαδή τα διαθέσιμα κονδύλια για τις ενισχύσεις των παραγωγών, είναι λιγότερα από εκείνα της παλαιάς ΚΑΠ, περίπου κατά 15%. Συνεπώς υπάρχει μια μείωση των ενισχύσεων “από την πηγή”», επισημαίνεται από το υπουργείο.

 Τα υπόλοιπα χρήματα θα αποδοθούν στους λογαριασμούς των αγροτών, τον Φεβρουάριο.

Όσοι αγρότες δεν έλαβαν ενίσχυση:

• είτε κρίθηκαν μη ενεργοί γεωργοί (0,8%)
• είτε δήλωσαν συνολικές εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων (2,9%)
• είτε κρίθηκαν, για διάφορες αιτίες, μη δικαιούχοι ΔΒΕ με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο (2,7%). Όσοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης.

Από το σύνολο των παραγωγών στους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά ΔΒΕ, οι 112.000 δεν έλαβαν την πρώτη δόση της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης. 
Σύμφωνα πάντα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό συμβαίνει γιατί η πλειονότητα των παραγωγών, περίπου 90.000, δικαιούται λιγότερα από 250 ευρώ, και σύμφωνα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν επιτρέπεται η καταβολή. 
Εφόσον αυξηθεί το ποσό αυτό τους επόμενους μήνες (με την καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων ή του ποσού που δικαιούνται από το «πρασίνισμα»), θα τους καταβληθούν τα χρήματα, διαφορετικά δεν ανήκουν πλέον στους δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων. 

Για τους υπόλοιπους 22.000, οι οποίοι επίσης δεν είδαν να πιστώνονται χρήματα στους λογαριασμούς τους, πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχων και, μετά την ολοκλήρωσή τους, θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: