Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ο κλασικός φιλελευθερισμός σε δέκα αρχές

Μπορεί ο φιλελευθερισμός να επιδέχεται πολλές ερμηνείες αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν σε 10 βασικές αρχές, στην κλασική του μορφή. Και μολονότι οι κρατιστές δεν ...
... συμμερίζονται την λειτουργικότητα τους, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να τις απορρίπτει, τουλάχιστον, στην ηθική τους βάση.
Παρακάτω διατυπώνονται αυτές οι 10 βασικές αρχές, σύμφωνα με τον καθηγητή Nigel Ashford*:
  • 1.Η Ελευθερία ως ο υπέρτατος πολιτικός στόχος. Κάθε απόφαση της διοίκησης υπερασπίζεται μόνο την ελευθερία του ατόμου και δεν επιβάλλεται.
  • 2.Ατομικότητα: Το άτομο αξίζει περισσότερο από την κοινότητα και κάθε συλλογικότητα πρέπει να βασίζεται στην επενέργεια της ατομικότητας .
  • 3.Σκεπτικισμός έναντι της Επιβολής: Κάθε εξουσία θα πρέπει να αποφασίζει στο όνομα της ελευθερίας του ατόμου και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες μιας παροδικής «νομενκλατούρας». Αν όμως παραβιάζεται η ελευθερία του ατόμου μέσα στη συλλογική πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Για παράδειγμα, η περίπτωση του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος.
  • 4.Κράτος Δικαίου: Η ιδέα ότι το κράτος και οι νόμοι του υπόκεινται σε ορισμένες θεμελιώδης ηθικές αρχές. Π.χ. ισονομία, ισοτιμία κλπ.
  • 5. Κοινωνία των Πολιτών: Οι φιλελεύθεροι πιστεύουν ότι τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα (όπως π.χ. η φτώχια) μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα από την κοινωνία των πολιτών (Μ.Κ.Ο, εκκλησία, απλούς πολίτες).
  • 6. Αυθόρμητη Τάξη: Η ευταξία σε μία κοινωνία προκύπτει αυθόρμητα και χωρίς να είναι απαραίτητη η κρατική παρέμβαση. Η αποκεντρωμένη εξουσία δρα διακριτικά και επεμβαίνει μόνο όταν οι πολίτες αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις.
  • 7. Ελεύθερη Αγορά: Εθελοντικές οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των πολιτών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ελεύθερη αγορά είναι η προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας και η ύπαρξη ισχυρής δικαστικής εξουσίας που να επιλύει τις διαφορές μεταξύ των πολιτών.
  • 8. Ανεκτικότητα: Στην έκφραση, στη διακίνηση ιδεών, στην γνώση, στις διαφορετικές στάσεις ζωής.
  • 9. Ειρήνη: Η ειρήνη επιτυγχάνεται μέσω της ελεύθερης μεταφοράς προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίου - εργασίας, και των ιδεών.
  • 10. Ο ρόλος του κράτους: Το κράτος για τους φιλελεύθερους πρέπει να είναι ελάχιστο και να περιορίζεται στην προστασία της ζωής, της ελευθερίας, και της περιουσίας των πολιτών.



* Ο Nigel Ashford, βρετανικής καταγωγής, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ ως ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Υπηρετεί ως Ανώτερος Λειτουργός Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Μελετών. 

του Ανδρέα Ζαμπούκα - http://www.liberal.gr/arthro/26363/imerologia/andreas-zampoukas

Δεν υπάρχουν σχόλια: