Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Ρωσία vs. Τουρκία: Ας τις δούμε λίγο πιο προσεκτικά

Πρόκειται για δύο αυταρχικές, διεφθαρμένες χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί αρρωστημένες σχέσεις. Γράφει ο ...

... καθηγητής Αριστείδης Χατζής.

             1. Είναι και οι δύο μη-φιλελεύθερες δημοκρατίες (illiberal democracies).
Δηλαδή, ενώ έχουν δημοκρατικές διαδικασίες, δεν είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες, γιατί η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων είναι το λιγότερο ελλειμματική και στις δύο χώρες. Για παράδειγμα, το Freedom House βαθμολογεί την Τουρκία με 3,5 στη Ελευθερία, 3 στα Πολιτικά Δικαιώματα και 4 στα Ατομικά (1 είναι το Άριστα). Η Ρωσία τα πάει ακόμα χειρότερα (6, 6, 6). Η Ελλάδα παίρνει σε όλα 2. Μπορεί να μην είμαστε πρότυπο, αλλά είμαστε αξιοπρεπείς. Στην ποιότητα του Κράτους Δικαίου δεν διαφέρουν και πολύ: στην 80η θέση η Τουρκία, στην 75η η Ρωσία (η Ελλάδα στην 33η).
2. Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε ελεύθερες οικονομίες: 
η Τουρκία είναι “moderately free” (70η) και η Ρωσία “mostly unfree” (143η) – όπως δυστυχώς και η Ελλάδα (130η).
3. Η Ρωσία είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο (136η). 
Η Τουρκία (64η), λίγο καλύτερα από την Ελλάδα (69η)…
4. Ο Tύπος διώκεται και στις δύο χώρες. 
Οι θέσεις τους είναι άθλιες για χώρες που θέλουν να λέγονται «ευρωπαϊκές» (148η η Ρωσία, 154η η Τουρκία). Κι εμείς, βέβαια, είμαστε για κλάματα (99η). Οι περιορισμοί στο Διαδίκτυο είναι πολλοί. Και στην Τουρκία (partly free), αλλά κυρίως στη Ρωσία (not free). Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν είμαστε και τόσο άσχημα.
5. Οι δύο χώρες δεν πάνε καλά ούτε στην ισότητα των φύλων 
(52η η Ρωσία, 69η η Τουρκία). Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα (27η). Είναι χώρες που καταπιέζουν τα ΛΟΑΤ άτομα (τελευταίες μαζί στη λίστα του Rainbow).
Η ευημερία της Ρωσίας την τοποθετεί στην 58η θέση παγκοσμίως και της Τουρκίας στην 78η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση.http://www.andro.gr/apopsi/russia-turkey/

Δεν υπάρχουν σχόλια: