Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα μέχρι τις 25 Μαΐου…

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά. Ακόμα κι αν δεν πραγματοποιηθούν, τελικά, τριπλές εκλογές στις 25 Μαΐου, οπότε έχουν προγραμματισθεί οι ευρωεκλογές κι η ...


επαναληπτική αναμέτρηση για τις περιφερειακές κι αυτοδιοικητικές εκλογές, το βέβαιο είναι ότι τα κόμματα ρίχνουν όλο το βάρος τους στην κάλπη που έρχεται και που θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2014.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει, πλέον, ότι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι λίαν αρνητικό για τη ΝΔ και για το κυβερνητικό εταίρο του το ΠΑΣΟΚ, τότε η αντοχή της κυβέρνησής του θα εξαντληθεί. Γι’ αυτό αρκετοί από τους συνεργάτες του θεωρούν ότι οι εκλογές για το εθνικό Κοινοβούλιο πρέπει να γίνουν, αν όχι νωρίτερα, μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου.

Άλλωστε, υποστηρίζεται, μέχρι τότε θα έχει επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, θα έχει διατρανωθεί η βούληση των εταίρων μας να βοηθήσουν τη χώρα μας για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της και με ορισμένα δώρα, που θα αφορούν τη διαχείριση κάποιων κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, θα μπορέσει ο κ. Σαμαράς κι η κυβέρνησή του να κάνουν προεκλογικές παροχές, που θα τόνωναν την πεποίθηση, που επιχειρεί να καλλιεργήσει: ότι «εντός του 2014 τα δύσκολα περνάνε κι η χώρα θα μπει σε ανοδική κι αναπτυξιακή περίοδο».

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, το δημοσίευμα του έγκυρου αμερικανικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ, που αναφέρθηκε σε δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γιερούν Ντάϊσελμπλουμ, ενίσχυσε την πεποίθηση για μια ευνοϊκή εξέλιξη στο θέμα του χρέους. Ο Ολλανδός πρόεδρος υπεστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση του πρώτου δανείου των 80 δισ ευρώ στα 50 χρόνια ωρίμανσής του, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου κατά 0,5%.

Αν συμβεί αυτό, σε πρώτη φάση ο κρατικός προϋπολογισμός θα υποστεί μικρή ελάφρυνση κατά 500 εκατ ευρώ. Θετικό αλλά όχι και καθοριστικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το χρέος. Όμως, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει την εντύπωση ότι τα πράγματα βελτιώνονται.

Συγχρόνως, θα ενταθεί η επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που η ΝΔ θα τον κατηγορεί για λαϊκισμό και για αστοχίες, όπως συνέβη με την επιλογή του υποψήφιου περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη. Επισημαίνοντας ότι παρά τα προβλήματα, που σήμερα υπάρχουν η κυβέρνηση Σαμαρά είναι η μόνη τελικά επιλογή, που έχουν οι Έλληνες, διότι οι εναλλακτικές είναι όλες πολύ χειρότερες.

Το ερώτημα, όμως, που απασχολεί πολλούς στο κυβερνών κόμμα είναι αν αυτό το επιχείρημα είναι αρκετό. Διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η οργή, η αγανάκτηση, ο φόβος, που έχουν καταλάβει πολλούς συμπολίτες μας από την κυβερνητική πολιτική επειδή ακριβώς παραμένουν σιωπηλοί σε αυτή τη φάση, θα εκφρασθούν απαξιωτικά για τους κυβερνητικούς εταίρους στην κάλπη των ευρωεκλογών, όπου η ψήφος είναι πιο χαλαρή δεδομένου ότι δεν κρίνει άμεσα τη διακυβέρνηση του τόπου.

Κι αυτός είναι ο λόγος, που υποστηρίζεται ότι πρέπει στις 25 Μαΐου να στηθεί κι η κάλπη των εθνικών εκλογών για να εκφρασθεί η δυσαρέσκεια στις άλλες κάλπες και να αποφευχθεί μια κατάρρευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κάλπη για την ανάδειξη των εθνικών βουλευτών.

Όλα αυτά, όμως, είναι θεωρητικά σενάρια, που ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αντώνη Σαμαρά.

Βεβαίως, για την ώρα καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, όπως κατέδειξε η προσπάθεια να κερδηθούν οι εντυπώσεις στη Κεφαλονιά, όπου δοκιμάζονται οι συμπολίτες μας σκληρά, ή η απόφαση να αναβληθούν αρνητικές φορολογικές ρυθμίσεις για τους αγρότες, που άρχισαν να συγκεντρώνονται στα μπλόκα, που στήνονται ανά την Ελλάδα.

Όμως, είναι λίαν αμφίβολο αν τέτοιες ενέργειες μπορούν να περιορίσουν τη δυσαρέσκεια αλλά και την οργή πάρα πολλών συμπολιτών μας, που υφίστανται σκληρά τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης. Γι’ αυτό κι είναι προφανές ότι μέχρι τις 25 Μαΐου, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, αλλά και τα κόμματα που την στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ κι η ΝΔ, τα παίζουν όλα για όλα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: