Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

"Βόμβα" της WSJ για μυστική συνάντηση Γάλλων και Γερμανών για την Ελλάδα

Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει από χθεσινό δημοσίευμα - "βόμβα" της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρει ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. απομακρύνθηκαν από ...

τους συναδέλφους τους μετά τη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα και πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση με επίκεντρο τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την ελληνική διάσωση και μάλιστα χωρίς να... καλέσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως μετέδωσε η WSJ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έδινε εκείνη την ώρα συνέντευξη Τύπου, δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος στη συζήτηση. Επομένως εγείρεται το ερώτημα για ποιο λόγο οι ιθύνοντες της Κομισιόν, μαζί με τον Γάλλο (Μοσκοβισί) και το Γερμανό (Σόιμπλε) υπουργό Οικονομικών συζητούσαν για το μέλλον της Ελλάδας, παρακάμπτοντας τον προεδρεύοντα Γιάννη Στουρνάρα. Εν ολίγοις φαίνεται ότι δε σεβάστηκαν ούτε τον θεσμικό ρόλο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει αναληφθεί από τη χώρα μας.

Τι έγινε στη συνάντηση

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας, στη συνάντηση συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Στόχος τους ήταν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ελλάδα και την ευρύτερη Ευρωζώνη.
Συζήτησαν πώς να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για προχωρήσει με τις μη δημοφιλείς (σ.σ.: αντιλαϊκές) δομικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερον πώς να συγκεντρώσουν τα έξτρα κεφάλαια ώστε να καλύψουν τα κενά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες εκτιμώνται σε 5-6 δισ. ευρώ.
Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, υποστηρίζουν στην WSJ πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας "πάγωσαν" τα σχέδια επιστροφής στην Αθήνα.
Οι ανησυχίες, αυξάνονται, γράφει η WSJ, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο, ύψους 11 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και είναι 3,8 δισ. ευρώ πίσω στις προγραμματισμένες πληρωμές. Το ΔΝΤ επιμένει στο να έχει καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της χώρας το επόμενο 12μηνο και ο όρος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί.

Επιβεβαίωση από το ΥΠΟΙΚ

Πολλές φορές γίνονται τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των μελών του Eurogroup, τόνιαζαν αργά χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στο εν λόγω δημοσίευμα, επιβεβαιώνοντάς το επί της ουσίας.
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται για μια συνάντηση όπως και άλλες που έχουν γίνει, οι οποίες διεξάγονται συχνά στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup, και προσθέτουν ότι μια τέτοια συνάντηση δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: